Cine este pacientul zero de la care ar fi pornit pandemia

Declaraţii şocante ale unui expert OMS despre cine este pacientul zero de la care ar fi pornit pandemia de coronavirus.

Pacientul zero de la care a pornit pandemia de coronavirus ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan, China, care ar fi fost infectat de un liliac, informează presa din Danemarca, care a publicat un interviu cu şeful danez, Peter Embarek, al echipei de experţi OMS care a anchetat originea virusului, scrie publika.md

Iniţial, expertul OMS respinsese teoria coronavirusului scăpat din laborator, pe care o considera drept extrem de puţin probabilă. Mai exact, Peter Emaberk declara, în februarie 2021, că ipoteza scăpării COVID-19 dintr-un laborator ar fi fost „un excelent scenariu de film”.

Acum, Embarek a admis că un astfel de scenariu este plauzibil, în sensul că un cercetător de la laboratorul din Wuhan ar fi putut fi infectat de un liliac, în timp ce încerca să recolteze de la acesta diverse mostre pentru studii ştiinţifice.

„Acesta a fost momentul în care virusul s-a tranmis de la liliac direct la om”, a spus expertul OMS care a condus, în primăvara lui 2021, o echipă de experţi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis-o în Wuhan/China pentru a investiga exact care a fost originea virusului care a provocat pandemia de COVID-19, citează digi24.ro.

În aceste condiţii, a arătat expertul danez al OMS, pacientul zero este un angajat al laboratorului din Wuhan şi nu un localnic ori vreo persoană care a intrat în contact cu unul dintre liliecii dintr-una din aşa-numitele „pieţele umede” de animale vii din acest oraş.

În acelaşi timp, Peter Embarek a precizat că echipa de experţi OMS nu a găsit o dovadă clară care să ateste că epidemia de coronavirus are vreo legătură directă cu studiile asupra liliecilor pe care cercetătorii chinezi le fac în laboratoarele din provincia Wuhan.

Experţii OMS continuă să considere liliecii din zona Wuhan drept „suspecţii de serviciu” în ceea ce priveşte factorul declanşator al pandemiei de coronavirus.

În acelaşi timp, deşi laboratorul strict-secret al Institutului de Virusologie din Wuhan s-a aflat în toată această perioadă în centrul atenţiei, şefeul comisiei de anchetă a OMS consideră că mai există un alt laborator, mai puţin cunoscut, aflat în subordinea Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.

Respectivul laborator a fost inaugurat pe 2 decembrie 2019 şi se află la 500 de metri de piaţa din Wuhan, considerată a fi epicentrul pandemiei de coronavirus.

„Ultimele cercetări şi studii despre lilieci datează din 2013, dar asta nu înseamnă că de atunci (chinezii) nu au mai făcut deloc experimente cu lilieci, a spus Peter Embarek. Din ce ştim, ei (chinezii) au continuat să facă cercetări şi experimente cu diverşi paraziţi asupra liliecilor”, a spus expertul OMS.

În interviul acordat televiziunii daneze, Embarek a precizat că, iniţial, au existat patru scenarii posibile referitoare la sursa care a declanşat pandemia de coronavirus:

Scenariul 1: Un liliac a infectat direct un om

Scenariul 2: Un om s-a infectat indirect, prin intermediul unui obiect/produs contaminat iniţial de liliac

Scenariul 3: Un liliac a infectat alt animal care, la rândul său, a infectat apoi un om

Scenariul 4: Totul a început într-un laborator din Wuhan.

Iniţial, ipoteza virusului scăpat din laborator a fost catalogată drept „extrem de puţin probabilă”.

Expertul OMS a mai precizat că cele patru ipoteze de lucru referitoare la originea coronavirusului nu sunt, neapărat, complet independente una de alta. Astfel, unele scenarii de lucru pot pleca de la o ipoteză şi să conducă spre alta, a spus Embarek.

De exemplu, ipoteza virusului scăpat din laborator presupune mai multe scenarii posibile. Unul dintre ele ar fi următorul: un laborant se infectează în timp ce face diverse teste pe lilieci. În acest caz, explică expertul OMS, avem bifate atât ipoteza 1 („transmitere directă de la liliac la om”), cât şi ipoteza 4 („totul a început într-un laborator”).

De asemenea, specia de liliac care se consideră că ar fi responsabilă de transmiterea coronavirusului la om nu trăieşte în regiunea Wuhan. În aceste condiţii, singurele persoane care au intrat în contact cu acest tip de lilieci sunt angajaţii din laboratoarele din Wuhan.

Cu toate acestea, experţii OMS au recunoscut că le-a fost dificil să discute despre o astfel de variantă/ipoteză cu partea chineză, deşi ambele laboratoare din Wuhan – atât cel al Institutului de Virusologie, cât şi cel inaugurat în decembrie 2019 – au făcut experimente pe lilieci. Expertul danez a spus că anchetatorii OMS nu au avut acces direct la rapoarte sau documente şi că doar li s-a făcut o prezentare simplă, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Acesta este şi motivul pentru care ipoteza transmiterii coronavirusului de la liliac direct la un laborant din Wuhan este una „probabilă”, a explicat Peter Embarek. Expertul a arătat însă, că în acest caz, e nevoie de o abordare şi cooperare cu autorităţile chineze „cu totul diferite”, faţă de cum au fost ele până în prezent.


Fosta secretară a Partidului Șor a făcut dezvăluiri în instanță: „Între noi, se vorbea că este finanțat de la Moscova”

Fosta secretară a Partidului Șor responsabilă de suburbiile Chișinăului a fost audiată ca martoră în procesul de judecată privind finanțarea ilegală a formațiunii. Ea a povestit cum primea bani pentru onorariile protestatarilor, cum a fost jefuită și de ce a cerut protecție de la stat, scrie Europa Liberă.

La ședința din 16 aprilie, martora a povestit că a început să lucreze în Partidul Șor în mai 2022, fiind responsabilă de oficiile Stăuceni, Cricova, Grătiești și Tohatin. Ulterior, a devenit vice-președintă a oficiului din sectorul Râșcani al capitalei. În această calitate, organiza adunări generale ale partidului și proteste antiguvernamentale.

Tânăra susține că întocmea liste cu numele celor care veneau la proteste, fotografia câte 10-20 de persoane, ca să confirme că acestea au participat la manifestație, și trimitea listele și pozele superiorilor săi prin aplicația Telegram. Peste două săptămâni după protest, ea primea sumele pe care le repartiza apoi protestatarilor.

Femeia a povestit că la primele manifestații achita fiecărui protestatar câte 200 de lei, iar apoi onorariul a crescut până la 400 de lei. „Erau și din cei care veneau din propria inițiativă”, a spus martora, precizând că și aceștia erau remunerați.

Pentru a plăti protestatarii, ea și o colegă de partid primeau câte 800.000 – 1 milion de lei în genți sau pungi. De exemplu, odată, ele au ridicat banii de la reședința partidului, altă dată – de la persoane necunoscute, dintr-un automobil parcat lângă o benzinărie din capitală. Ulterior, femeile mergeau acasă la una dintre ele, unde numărau banii și îi repartizau.

Martora a spus că odată colega sa a fost telefonată de secretara Marinei Tauber, care a informat-o de unde să ia geanta. Ultima dată, ele ar fi primit bani pentru proteste la sfârșitul anului 2022, dar au fost jefuite când intrau în scara blocului. Potrivit ei, la fața locului a venit deputata Reghina Apostolova, în calitate de reprezentantă a partidului.

În aprilie 2023, procurorii au anunțat că au trimis în instanță dosarul penal împotriva unui tânăr care a furat de la „două fete” 500.000 de lei care aparțineau Partidului Șor.

Martora a mai spus că nu știe de unde exact veneau banii: „Între noi, se vorbea că Partidul Șor e finanțat de la Moscova”.

A cerut protecție de stat după o discuție cu un fost coleg

Fiind întrebată de procuror dacă a fost intimidată după ce a făcut declarații anchetatorilor, aceasta a declarat că de ea s-a apropiat un fost coleg care s-a arătat nemulțumit de faptul că ea colaborează cu oamenii legii. După aceasta, martora a solicitat protecție de stat. Ea susține că a dat declarații benevol în cadrul urmăririi penale.

Ca și în cazul martorilor precedenți, avocații nu au fost de acord ca femeia să facă declarații pe motiv că, inițial, ea avea statut de învinuită, iar ulterior a fost eliberată de la răspundere penală. În opinia lor, procurorii au separat intenționat dosarul de bază în mai multe episoade, ca să elibereze de la răspundere penală unele persoane care vor fi audiate în calitate de martori ai acuzării.

„Tactica procurorilor este de a rupe lanțul logic, ca să-i condamne pe unii în baza declarațiilor altora”, a declarat avocatul Sergiu Moraru. El a mai spus că procurorii încalcă dreptul la apărare și urmăresc ca „Marina Tauber să fie condamnată cât mai repede”.

Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, deputata Marina Tauber este judecată mai bine de jumătate de an pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Șor și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.

În același dosar, Partidul Șor a avut statut de învinuit, ca persoană juridică. În ianuarie 2024, partidul a fost lichidat și radiat din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care l-a scos în afara legii.

Procuratura mai investighează un dosar de finanțare ilegală a formațiunii. Potrivit oamenilor legii, acolo sunt circa 50 de învinuiți.

Intrarea la Cetatea Soroca, mai scumpă după restaurare. Ce este nou la monumentul unic de la Nistru

Cetatea Soroca a fost redeschisă pentru vizitatori, după lucrările de restaurare, dare preţul unui bilet de intrare a crescut. Acum este de 30 de lei pentru adulți și de 10 lei pentru copii, scrie evz.ro.

Cetatea Soroca s-a aflat în ultima perioadă în plin proces de restaurare, în baza proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană.

Dar lucrurile nu a decurs tocmai cum s-a prognozat. O parte din bani au fost returnați Uniunii Europene pentru că nu au fost folosiți conform destinației inițiale. Iar unele dintre lucrări încă nu au fost finalizate.

De exmplu, două cazemate nu au fost acoperite, iar alta urma să fie conservată, dar lucrările nu s-au făcut. Nici problema evacuării apei pluviale din Cetatea Soroca nu a fost încă rezolvată decât pe jumătate. Iar în ceea ce privește condițiile pentru persoanele cu dizabilități, drumul dintre cele două ascensoare a rămas neterminat.

Ce este nou la Cetatea Soroca

Zidurile cetății au fost curățate cu ajutorul unei tehnologii revoluționare, și s-au efectuat și lucrări de hidroizolare și de amenajare a scurgerilor la nivelul superior și cel mediu. Printre atracțiile noi, ce vor putea fi vizitate în fortăreață sunt două capcane, cunoscute ca guri de lup, acoperite parțial cu sticlă.

Bugetul total al proiectului „Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” pentru ambele orașe, este de peste un 1.800.000 de euro, dintre care 90% sunt din partea Uniunii Europene. Durata proiectului este de 33 de luni.

Programul rămâne neschimbat, biletele sunt mai scumpe

„Cetatea a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toți vizitatorii și turiștii, localnicii și cei veniți din străinătate. Îi așteptăm cu drag să vină să contemple o urmă a trecutului nostru glorios care este unicat pentru întreaga zonă de sud-est a Europei”, a declarat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca, Victor Botnaru, citat de IPN.

Programul de activitate al Cetății Soroca rămâne neschimbat, între ora 08:30 și 17:30. Prin decizia Consiliului Raional prețul biletelor a fost majorat pentru copii și dublate pentru maturi.

Un individ care a dat lovitura în șapte case din orașul Codru al municipiului Chișinău, reținut de polițiști

Un bărbat de 38 de ani a fost reținut de polițiștii capitalei, fiind suspectat de comiterea mai multor furturi din locuințe. Suspectul a pătruns în șapte case din or. Codru, mun. Chișinău.

Bărbatul pătrundea în locuințe după ce se asigura că proprietarii lipsesc de acasă, apoi prin forțarea geamurilor din termopan, intra și sustrăgea bani.

Prejudiciul total cauzat părților vătămate constituie 120 000 de lei.

În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vina.Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni analogice.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile, iar conform legislației în vigoare el riscă închisoare de până la 4 ani.

Masacru în masă în Marea Britanie
Articolul anterior
O fetiţă din Moldova a murit într-un accident din Italia
Articolul următor