Cine sunt angajații Liceului „Orizont” din Capitală care au fost reținuți de ofițerii SIS. Video!

Patru cetățeni turci angajați ai Liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținuți de ofițerii SIS, în această dimineață. Conducerea liceului „Orizont” anunță, într-o declarație oferită pentru ZdG că, șase persoane din cadrul liceului sunt reținute, dintre care două au fost eliberate ulterior. Potrivit surselor din cadrul liceului, este vorba de trei directori, un economist, un profesor și copilul acestuia.

separator

„Aceștia au fost reținuți forțat în această dimineață în timp ce ieșeau din casă pentru ca să meargă la muncă. Nu li s-a spus nici un motiv al reținerii și au fost forțați să urce într-o mașină. Nimeni nu știe unde aceștia se află. Avocații încearcă să facă ceva pentru a obține informații. Credem că vor să îi scoată din țară pentru că este o cursă la ora 10.20 spre Istanbul. Bănuim că vor să îi scoată ilegal din țară, pentru că deja a existat un astfel de precedent”, a comunicat pentru ZdG o sursă din cadrul liceului.


Potrivit primelor informații, a fost reținut Riza Dogan, directorul filialei Durești, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana, un economist, un profesor și fiul acestuia. 

„Persoanele care i-au reținut s-au prezentat ca fiind de la Serviciul de Securitate. Suntem acum la Aeroport și verificăm zonele de ieșire pentru ca să vedem dacă aceștia sunt în zonele de așteptare”, a comunicat și unul dintre avocații liceului.

Din cele șase persoane reținute, două au fost eliberate. Este vorba de un profesor și copilului acestuia, care potrivit surselor din cadrul liceului, au fost ținuți într-o mașină pe parcursul unei ore, fără a li se explica motivul reținerii. Ulterior, cei doi au fost lăsați să plece, scrie Ziarul de Gardă.

Directorul filialei de la Durlești la liceul Orizont, directorul adjunct și băiatul lui de 16 ani, precum și o persoană din administrația liceului, toți de origine turcă, au fost ridicați în această dimineața de către SIS și duși în direcție necunoscută. Ulterior alte două persoane au fost reținute.

Potrivit Serviciului de Informații şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, persoanele reținute au fost suspectate de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, motiv pentru care au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”, se mai spune în comunicatul SIS.

Totodată, Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”, a celor șase familii de cetățeni ai Turciei, inclusiv minori, reținuți astăzi de către colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate, cu încălcarea flagrantă a procedurii de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

 

Lera Kudryavtseva este suspectată de sarcină falsă! Care ar fi motivul?
Articolul anterior
Olga Buzova și Filip Kirkorov dau de înțeles că ar fi împreună
Articolul următor
Alte articole interesante