Publicația Libertatea a vorbit cu Mariya Vyushkova, activistă bureată și cercetătoare la Universitatea Notre Dame din SUA, despre propaganda rusă și încercările organizației din care face parte de a-i ajuta pe etnicii bureați să nu plece la război. Aceștia sunt o minoritate predominant budistă din sud-estul Federației Ruse înrudită cu mongolii.
În luna noiembrie a anului trecut, Papa Francisc a spus într-un interviu cu o publicație americană că cei mai cruzi soldați pe care i-a trimis Rusia în Ucraina nu sunt etnicii ruși, ci cecenii și bureații.
Mariya Vyushkova este cercetătoare în quantum computing (computing cuantic) în SUA la Universitatea Notre Dame din statul Indiana. Aceasta este și cofondatoare a Fundației Bureația Liberă, o organizație creată de către membri ai diasporei bureate în martie 2022, la doar câteva zile de la invazia rusă în Ucraina. Fundația lucrează pe trei paliere: număratul și identificatul soldaților bureați din armata rusă care au fost uciși sau capturați în Ucraina, ajutarea bureaților mobilizați să evite trimiterea pe front și combaterea discriminării etnicilor bureați.
Membrii Fundației vorbesc despre faptul că bureații sunt suprareprezentați în armata rusă din cauza sărăciei regiunii din care provin. Ei mai spun și că rezerviștii bureați sunt mai des mobilizați decât etnicii ruși din partea vestică a Federației pentru că puterii de la Moscova îi pasă de viețile minoritarilor chiar mai puțin decât de cele ale etnicilor ruși.
Bureatia este o republică din sudul Siberiei aflată la est de lacul Baikal, cu cei mai mulți morți în războiul din Ucraina. În iulie anul trecut, peste o sută de soldați bureați au refuzat să se întoarcă la război, după un apel video transmis de soțiile lor prin care îi chemau acasă.
Bărbații care refuzau să lupte erau trimiși în pivnițe. Continuarea articolului aici