Cine sunt bureații pe care atât rușii, cât și vesticii îi numesc „cei mai sângeroși soldați”. Activistă: „Am trimis 400 de bărbați în Mongolia, să evite războiul”

Publicația Libertatea a vorbit cu Mariya Vyushkova, activistă bureată și cercetătoare la Universitatea Notre Dame din SUA, despre propaganda rusă și încercările organizației din care face parte de a-i ajuta pe etnicii bureați să nu plece la război. Aceștia sunt o minoritate predominant budistă din sud-estul Federației Ruse înrudită cu mongolii.

Când diaspora din Vest a bureaților a creat Fundația Bureația Liberă, Mariya Vyushkova s-a trezit responsabilă cu număratul morților din Ucraina, în virtutea abilităților sale de analiză a datelor.

În luna noiembrie a anului trecut, Papa Francisc a spus într-un interviu cu o publicație americană că cei mai cruzi soldați pe care i-a trimis Rusia în Ucraina nu sunt etnicii ruși, ci cecenii și bureații.

Mariya Vyushkova este cercetătoare în quantum computing (computing cuantic) în SUA la Universitatea Notre Dame din statul Indiana. Aceasta este și cofondatoare a Fundației Bureația Liberă, o organizație creată de către membri ai diasporei bureate în martie 2022, la doar câteva zile de la invazia rusă în Ucraina. Fundația lucrează pe trei paliere: număratul și identificatul soldaților bureați din armata rusă care au fost uciși sau capturați în Ucraina, ajutarea bureaților mobilizați să evite trimiterea pe front și combaterea discriminării etnicilor bureați.

Cine sunt bureații pe care atât rușii, cât și vesticii îi numesc „cei mai sângeroși soldați”. Activistă: „Am trimis 400 de bărbați în Mongolia, să evite războiul”
Mariya Vyushkova a plecat la studii în America în 2010

Membrii Fundației vorbesc despre faptul că bureații sunt suprareprezentați în armata rusă din cauza sărăciei regiunii din care provin. Ei mai spun și că rezerviștii bureați sunt mai des mobilizați decât etnicii ruși din partea vestică a Federației pentru că puterii de la Moscova îi pasă de viețile minoritarilor chiar mai puțin decât de cele ale etnicilor ruși.

Bureatia este o republică din sudul Siberiei aflată la est de lacul Baikal, cu cei mai mulți morți în războiul din Ucraina. În iulie anul trecut, peste o sută de soldați bureați au refuzat să se întoarcă la război, după un apel video transmis de soțiile lor prin care îi chemau acasă. 

Bărbații care refuzau să lupte erau trimiși în pivnițe. Continuarea articolului aici

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

O mireasă și-a dus domnișoarele de onoare la sală înainte de nuntă. Imagini virale
Articolul anterior
Acord de colaborare între facultățile de Drept de la două universități din România și Republica Moldova
Articolul următor