Cine sunt moldovenii care pot obține o locuință prin programul ,,Prima casă”

Până în prezent, prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost cumpărate 5.043 locuințe. Alte 9 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție în acest sens.

separator

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,54 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,27 miliarde lei.

Din 5.043 beneficiari, 3.472 sunt familii, iar 1.571 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani.

De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 734 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1.895– în cadrul programului Prima Casă 3, 447 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 3 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 24,30 milioane lei.

Astfel, în cadrul programului Prima Casă 2 au fost acordate compensații din bugetul de stat în valoare totală de 6,72 milioane lei, în cadrul programului Prima Casă 3 – 15,58 milioane lei, iar în cadrul programului Prima Casă 4 – 1,99 milioane lei.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,16 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 598,45 mii lei.

Din numărul total de locuințe procurate, 4.721 sunt amplasate în zonele urbane, iar 322 – în zonele rurale. 4.629 locuințe procurate sunt apartamente, iar 414 – case de locuit individuale.

Beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale.

Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

În Chișinău, nu există cazuri atestate de transmitere a Covid-19 de la elev la elev
Articolul anterior
Îngrijirea părului: produsele care întăresc foliculii piloși și oferă volum și strălucire
Articolul următor
Alte articole interesante