Cinematografele din Rusia dau faliment

Pe fondul absenței premierelor străine, în Rusia numărul sălilor de cinematograf care mai funcționează a scăzut cu peste o treime, notează publicația Kommersant, citată de universul.net.

Cinematografele din țara agresor au înregistrat pierderi uriașe

În cele mai multe cazuri, cinematografele închid o parte din incintă în timpul săptămânii și se deschid în weekend, dar unele săli nu mai sunt folosite deja de trei luni: alternativele rusești nu adună suficient public, transmite Universul.net.

Potrivit analiștilor, în viitorul apropiat situația nu va face decât să se înrăutățească, deoarece blockbusterele de la Hollywood făceau în mod tradițional box office-ul verii.

Kommersant a consultat statisticile Asociației proprietarilor de cinematografe (AVK) privind proiecțiile de filme din Rusia. Reiese că numărul sălilor de cinema care au prezentat cel puțin o proiecție pe zi, în zilele lucrătoare, la începutul lunii iunie, a fost cu mai mult de o treime mai mic decât cel de la începutul anului.

Așadar, la momentul 6 iunie, scăderea indicatorului a fost de 36%, la 3.600 săli față de 5.700 de cinematografe, câte erau în 5 ianuarie a.c.

Totodată, pentru weekend, indicatorul arată o scădere mai puțin pronunțată – în 4 și 5 iunie a fost cu 21% mai mic față de ianuarie.

Cinematografele folosesc mai puține săli pe măsură ce conținutul scade: giganții de la Hollywood – Universal, Warner Bros, Disney, Sony și Paramount – au oprit din martie distribuția de filme în Rusia, din cauza ostilităților din Ucraina. Pe acest fond, e agravată situația încasărilor și a numărului de spectatori.

Potrivit AVK, pentru săptămâna 30 mai-5 iunie, comparativ cu cifra săptămânală medie pentru 2021, veniturile din cinema au scăzut cu 63%, la 681,4 milioane de ruble, iar participarea a scăzut cu 57%, la 1,2 milioane de oameni.

Statistica privind scăderea numărului de săli utilizate nu înseamnă neapărat închiderea sau conservarea lor completă, explică un reprezentant al rețelei integrate Cinema Park și Formula Kino (OS): ”Vom folosi sălile după caz. De exemplu, de luni până miercuri într-un cinema multiplex patru din cele 12 săli pot fi închise, iar în weekend sunt toate deschise. 

În luna mai, aproximativ 17% din săli au stat închise mai mult de zece zile”. Rețeaua a închis două cinematografe la Moscova, ”dar aceasta este o soluție extremă”, au subliniat aceștia. Față de iunie 2021, veniturile lanțului, în iunie 2022, s-au înjumătățit.

Datele privind sălile închise ”înoată” în funcție de capacitatea cinematografului, spune Vladimir Petelin, director general al rețelei Sala Premier: ”Dacă vorbim de cinematografe care au mai mult de opt ecrane, atunci vreo două sau trei dintre ele nu mai lucrează nici în cursul săptămânii, nici în weekend. Acum se dovedește că, în medie, doar patru săli sunt alimentate normal cu conținut”.

Deși sunt destul de multe lansări, acestea nu adună același număr de spectatori, recunoaște domnul Petelin. În același timp, există și cazuri de închidere pe termen lung, notează el: ”Într-unul dintre cinematografele noastre cu opt ecrane, trei ecrane nu s-au deschis deloc timp de trei luni, iar aproximativ o duzină de parteneri din cinema au spus că se închid pentru vară și plănuiesc să se deschidă într-o lună sau două, dar nu există nicio certitudine în acest sens”.

În lanțurile de cinematografe, actualul box office al lansărilor rusești este insuficient. De exemplu, conform Sistemului de informații automatizat unificat (UAIS) al Fondului cinematografic, box office-ul lui Cruella, lansat pe 3 iunie 2021, a dus la încasări, în iunie acel an, de peste 630 de milioane de ruble. Încasările celei mai reușite lansări din iunie acest an – thrillerul ”Odna” al lui Dmitri Suvorov (lansat pe 9 iunie) – s-au ridicat la aproximativ 186 de milioane de ruble.

În mijlocul și a doua jumătate a verii, situația se va înrăutăți, consideră Stanislav Demidenko, analist la Kinobiznes Today: ”În mod tradițional, de sărbători și vacanțe, box-office-ul era realizat exclusiv de proiecte de studio de la Hollywood. Nu există lansări care să intereseze publicul de masă cel puțin până la sfârșitul verii”. Sălile, în opinia sa, vor continua să se închidă, pentru că ”funcționarea unui multiplex modern în situația actuală este lipsită de sens”.

Pe de altă parte, notează Stanislav Demidenko, închiderea sălilor pe motiv de optimizare a muncii ”nu ar trebui să fie atât de înfricoșătoare”: ”Până la atingerea punctului fără întoarcere, reluarea activității, în cazul unei schimbări situației pe piață, este o chestiune de zile sau chiar ore. Totul este legat de natura politică a crizei, de unde și imposibilitatea de a face previziuni pe termen lung”.

Weekend cu evenimente de excepție! Interpreta din Ucraina, Tina Karol, cântă la Chișinău în această seară

Planifică-ți un weekend de excepție între 29 noiembrie și 1 decembrie, cu o selecție variată de evenimente care îți vor oferi momente memorabile. Muzică live, spectacole de teatru, evenimente caritabile și activități pentru cei mici – toate te așteaptă pentru un sfârșit de săptămână plin de emoție!

 Tina Karol – Concert de excepție

O seară spectaculoasă alături de una dintre cele mai apreciate artiste din Ucraina, Tina Karol, care își încântă fanii cu o voce inconfundabilă și interpretări pline de emoție.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu 
  • Link bilete: Cumpără aici

Darul de Aur – Ediția de Muzică Ușoară

Un spectacol plin de magie și talent muzical, adus de participanți talentați și personalități din industria muzicală.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac”
  • Link bilete: Cumpără aici

Geta Burlacu & VoxMen – Concert Acapella

O seară magică alături de Geta Burlacu și grupul VoxMen, care vor interpreta muzică folclorică și colinde de iarnă într-o nouă stilistică muzical-vocală.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Sala cu Orgă
  • Link bilete: Cumpără aici

Secret Show Cabaret – Love Inferno

Un spectacol de cabaret surprinzător, cu o atmosferă seducătoare și momente de neuitat.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 21:00
  • Unde: IP CCA “Ginta Latină” – Teatrul Fără Nume
  • Link bilete: Cumpără aici

Circ Mondial

O experiență fascinantă pentru întreaga familie, cu acrobații uimitoare, numere captivante și multe surprize.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Palatul de Cultură al Feroviarilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Academia de Balet „Attitude” – Lacul Lebedelor

O interpretare spectaculoasă a baletului clasic „Lacul Lebedelor”, prezentată de tinerii talentați ai Academiei de Balet „Attitude”.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
  • Link bilete: Cumpără aici

Eveniment de Caritate – Alergăm, Ajutăm

Un eveniment caritabil dedicat sprijinirii celor aflați în nevoie, combinând sportul cu solidaritatea.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 10:00
  • Unde: Parcul Valea Morilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Povestea lui Moș Crăciun – Spectacol Tematic Interactiv

Un spectacol magic pentru cei mici, care aduce povestea lui Moș Crăciun în fața lor, cu jocuri interactive și momente de veselie.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 11:00
  • Unde: “Planeta Clounella” – Teatrul Independent pentru Copii și Tineret
  • Link bilete: Cumpără aici

Gaițele – Piesă de teatru

O comedie clasică despre viața de familie, cu un umor savuros și interpretări remarcabile.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 17:30
  • Unde: Teatrul Național „Eugène Ionesco”
  • Link bilete: Cumpără aici

Planifică-ți weekendul și bucură-te de aceste evenimente de excepție! Indiferent dacă alegi muzică, teatru, spectacole pentru copii sau activități caritabile, ai garantat momente speciale. Nu uita, toate biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de momente memorabile alături de cei dragi!

Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate

La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă.
Conectați luminile anticeață;
Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului;
În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic;
Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.

Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.

Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.

Curtea Constituţională a României a reluat azi discuția despre sesizarea privind anularea alegerilor, în timp ce BEC renumără voturile din primul tur

Curtea Constituţională a reluat astăzi, de la ora 14.00, discuțiile privind cererea de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor, depusă de Cristian Terheș, candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român, scrie digi24.ro.

Cu o zi în urmă, judecătorii Curții au luat o decizie fără  precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor, proces care este acum în desfășurare. Pe ordinea de zi a plenului de vineri al Curții figurează și  un punct care spune „confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui României prevede că după soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR se pronunță în ceea ce priveşte validarea rezultatului din primul tur de scrutin. În contextul în care CCR a solicitat BEC renumărarea tuturor voturi, este puțin probabil ca o decizie privind validarea să fie luată în ședința de vineri. Voturile din primul tur, renumărate BEC a stabilit joi seara cum va fi făcută renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule, sacii urmând a fi predaţi pe bază de proces verbal.

Până la 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie. Plenul Curții a respins joi, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidat al Partidului Noua Românie la prezidențiale. 

Sebastian Popescu a declarat joi că nu a depus tardiv la Curtea Constituțională cererea de anulare a primului tur în termenul legal de trei zile de la încheierea votării, iar închiderea votării a fost pe 24 noiembrie ora 21.00. El a adăugat că a trimis contestația pe email pe 27 noiembrie, ora 9.31 dimineața și i-a acuzat pe judecătorii CCR că „ori nu știu să numere până la trei, ori sunt extrem de ticăloși și au inventat o chichiță care să îi scutească de a se pronunța pe fondul contestației”. De asemenea, Popescu a depus la CCR o contestație în anulare asupra căreia magistrații Curții vor lua o decizie. Pe 29 noiembrie ar trebui să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care ar trebui să aibă loc pe 8 decembrie.

În ce condiții pot fi reluate alegerile.

Ce prevede legea Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, prevede la articolul 52: „Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. „În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea. Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate. „Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”, mai arată legislația în vigoare. Curtea Constituțională validează rezultatul din primul tur, după ce soluționează cererile de anulare a alegerilor.

Atac armat într-un mall din Danemarca. Poliția anunță că sunt „mai mulți morți și răniți”
Articolul anterior
Kandelaki, pe lista neagră a SUA. Cum comentează prezentatoarea: ,,Sunt mândră”
Articolul următor