Circa 150 de mii de moldoveni din diasporă ar putea reveni în țară, după pandemie

Aproximativ 150 de mii de moldoveni din diasporă ar putea reveni în țară, în acest an, acesta fiind impact al pandemiei de Covid – 19. Estimările vin din partea Agenției ONU pentru Migrație în Moldova.

separator

Potrivit datelor agenției, cei aproximativ 150 de mii de concetățeni reprezintă 10% din populația autohtonă aptă de muncă. Acest lucru ar putea duce la o creștere a șomajului de 8,5% până la sfârșitul anului.

Experții au mai constatat că aproape jumătate dintre moldovenii emigranți și-au pierdut locul de muncă și au încetat să mai trimită bani acasă, iar fiecare al patrulea întâmpina dificultăți pentru achitarea chiriei în țară gazdă.

Dintr-o perspectiva mai pozitivă, doar 9% dintre moldovenii care iau în considerare opțiunea revenirii, consideră că vor avea nevoie de asistență socială atunci când vor ajunge acasă, în timp ce aproximativ 24% intenționează să-și investească economiile în afaceri.

Aproape jumătate crede că va aduce noi abilități acasă și va găși sau va crea locuri de muncă în Moldova.

Peste un sfert din cei care doresc să se întoarcă acasă declara că vor emigra din nou odată cu ridicarea restricțiilor de călătorie și atunci când țările de destinație le vor oferi noi oportunități de muncă.

Raportul făcut public în această săptămâna a fost realizat între 17 aprilie și 17 mai în baza chestionării on-line a 1.186 de migranți moldoveni.

sursa: www.jurnaltv.md

Ala Nemerenco: De ce să închizi în carantină pe cel care vine dintr-o țară deja liberă de coronavirus?
Articolul anterior
În Ucraina, acoperișul unui bloc de locuit a luat foc. Imagini înspăimântătoare
Articolul următor
Alte articole interesante