Circa 290 de companii aeriene din întreaga lume dezvoltă o aplicaţie pentru a călători fără carantină

O nouă aplicaţie dezvoltată de IATA, asociaţia care include 290 de companii aeriene din întreaga lume, ar putea permite oamenilor să călătorească fără a mai intra în carantină la destinaţie, relatează CNN.

Companiile aeriene dezvoltă o aplicaţie pentru a călători fără carantină

IATA Travel Pass, care va fi lansată în martie, este menită să ajute călătorii să-şi stocheze şi să gestioneze certificările pentru testele şi vaccinurile COVID-19 făcute, transmite Digi24.ro.

IATA speră că aplicaţia mobilă gratuită va fi cheia pentru redeschiderea frontierelor şi pentru ca oamenii să poată zbura din nou cu avionul, fără a fi nevoie de carantină.

Aplicaţia Travel Pass funcţionează în patru moduri. În primul rând, există un registru global al cerinţelor de sănătate, astfel încât pasagerii să poată verifica ce documente le sunt necesare pentru a intra în ţările de destinaţie.

După aceea, călătorii pot verifica registrul global al centrelor de testare şi vaccinare, astfel încât să se poată programa înainte de plecare.

Laboratoarele şi centrele de testare autorizate pot trimite în siguranţă certificatele de testare şi vaccinare către pasageri prin intermediul aplicaţiei.

Şi, în cele din urmă, călătorii îşi pot gestiona identitatea digitală pentru călători fără contact: crearea unei versiuni digitale a paşaportului lor pe telefon, primirea şi partajarea certificatelor de testare sau vaccinare COVID-19 şi gestionarea altor documente de călătorie.

„Indiferent de planurile guvernelor, vom fi gata să-i ajutăm cu IATA Travel Pass”, a declarat recent CEO-ul IATA, Alexandre de Juniac, pe blogul său.

Această nouă platformă digitală este o modernizare a sistemului existent de teste şi certificate de vaccin tipărite.

„Guvernele decid cerinţele de călătorie, companiile aeriene şi pasagerii trebuie să se conformeze”, spune IATA pe site-ul său, subliniind că nu obligă pasagerii să fie vaccinaţi pentru a călători.

IATA Travel Pass va fi gratuit pentru descărcare şi utilizare, iar lansarea pe platformele iOS şi Android este programată pentru sfârşitul lunii martie.

IATA Travel Pass nu este singura soluţie în dezvoltare. Există mai multe permise de călătorie pregătite pentru a intra pe piaţă.

CommonPass, proiectat în cloud de organizaţia nonprofit Commons Project este deja utilizat într-o manieră limitată de companiile aeriene, în timp ce gigantul de calcul IBM are o echipă care lucrează la „Digital Health Pass” de nouă luni.

Maia Sandu, nominalizată de cititorii unui ziar britanic ”Femeia Anului”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost nominalizată de cititorii ziarului britanic ”Financial Times” la categoria „Femeia anului 2022”, transmite realitatea.md.

„Există foarte puțini politicieni din lume care se confruntă cu provocări atât de mari precum le are Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și tara sa: influx major de refugiați, lupta cu oligarhi corupți legați de Rusia, o criză energetică majoră care aruncă în întuneric țara de fiecare dată când Rusia bombardează Ucraina, forțând-o să facă eforturi supraumane pentru găsi livrări alternative de energie și a se apăra de amenințări de securitate, printre altele…”, se arată în descrierea nominalizării.

Precizăm că, șefa statului a primit la începutul acestei săptămâni premiul pentru democrație ”Madeleine K. Albright”, oferit de către Institutul Național pentru Democrației din Statele Unite.

Centenarul URSS va fi marcat în tăcere

Kremlinul consideră URSS drept o parte importantă a istoriei Federației Ruse. Cu toate acestea, Moscova nu planifică să sărbătorească centenarul formării Uniunii Sovietice. Despre acest lucru a anunțat joi purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie Interfax citat de disinfo.md.

Potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are informații despre evenimentul pe care Partidul Comunist din Rusia vrea să-l organizeze în Sala Coloanelor din Moscova, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea URSS.

„Am aflat despre acest eveniment de la voi. Nu pot să spun nimic”, i-a răspuns oficialul unui jurnalist.

Tratatul pentru crearea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste a fost semnat la 30 decembrie 1922 și reprezintă documentul care a oficializat crearea federației mai multor republici sovietice în forma URSS-ului. Statele care au stat la baza fondării Uniunii au fost Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, Belarus și Transcaucazia.

URSS și-a încetat existența pe 26 decembrie 1991, iar cele douăsprezece republici au fost recunoscute drept state independente.

Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptata astăzi în lectura a doua de Legislativ.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra producției de origine vegetală din țara noastră.

Astfel, rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

Mai mulți moldoveni aflați în dificultate în Israel, au fost repatriați cu ajutorul unei curse charter
Articolul anterior
Mama copilului de 2 ani, decedat în incendiu, se afla peste hotare
Articolul următor