Circa 7 milioane de lei vor fi oferite antreprenorilor care rămân să muncească acasă!

Ministerul Economiei în comun cu Uniunea Europeană au oferit circa 7 milioane de lei antreprenorilor ai întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, în 17 raioane ale țării vor activă 28 de întreprinderi. Ministrul Economiei a spus că țară are nevoie de cetățeni care să-și valorifice potențialul antreprenorial acasă.

separator
În 17 raioane ale țării vor activă 28 de întreprinderi nou create prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Antreprenorii lucrători-migranți sau rude de gradul I ai acestora vor primi până la 250 mii lei finanțare nerambursabilă din bugetul de stat și din partea Uniunii Europene în baza algoritmului „1+1”, astfel fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

Titularii afacerilor au semnat contractele de finanțare nerambursabilă în suma totală de 6,73 milioane de lei, activitatea antreprenorială a celor 28 de companii indică faptul că vor genera investiții cumulative în economie de circa 17 milioane de lei și vor asigura 69 de locuri de muncă.

Ministrul Economiei și Infrastructurii le-a urat antreprenorilor bun venit acasă, menționând că țară noastră are nevoie de ei mai mult că niciodată: „Ministerul susține astfel de proiecte care au demonstrat pe parcursul timpului viabilitatea și sunt destinate atât cetățenilor din țară, cât și celor din diaspora pentru a-și valorifica acasă potențialul antreprenorial și a asigura o sursă constanța de venit”.

Din numărul total de beneficiari de finanțare nerambursabilă, 20 activează în agricultură, alte 6 afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor și 2 în industrie. Totodată, 9 afaceri sunt inițiate sau administrate de femei, iar 7 vor fi gestionate de tineri.

De la începutul acestui an, prin Programul PARE 1+1 au fost aprobate 65 de proiecte investiționale. În anul 2019 pentru implementarea Programului „PARE 1+1” sunt planificate 40 milioane de lei din bugetul de stat. Totodată, pentru perioada 1 iunie 2019 – 31 mai 2020 Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale” a acordat adițional 15 milioane de lei pentru complimentarea Programului.

Sursa

alte Articole interesante

Alte Articole interesante