Clădire din gunoi reciclat, ridicată în sudul Japoniei

Construcția, pentru care au fost folosite scânduri din lemn de cedru vișiniu și 700 de ferestre diferite, este noul centru „Zero deșeuri” din orașul montan Kamikatsu, sudul Japoniei, notează CNN.

Sursa: Hiroshi Nakamura & NAP

Situat pe malul râului Katsuura, centrul construit integral din deșeuri reciclate a fost deschis în 2020, în plină pandemie de COVID, și a devenit inima comunități. Înlocuind fosta stație de sortare, noul centru a fost ridicat pentru a sprijini obiectivul ambițios al orașului de a scăpa în totalitate, de deșeuri, a declarat Hiroshi Nakamura, arhitectul-șef al proiectului și fondatorul NAP Architectural Consulting.

Clădirea a câștigat anul trecut premiul Institutului de Arhitectură din Japonia. Având în vedere atenția sporită acordată orașului, comunitatea speră acum că va putea atrage noi rezidenți, preocupați de situația mediului înconjurător, pentru a-și spori populația în scădere.

,,Am vrut să facem din acest centru un loc de care locuitorii să fie mândri”.

Hiroshi Nakamura, arhitectul-șef: ,,Nakamura și echipa sa au început să proiecteze Centrul „Zero deșeuri”, în consultare cu rezidenții din Kamikatsu, în aprilie 2016. Au fost folosite, predominant, materiale de construcție reciclate din zonă, pentru a reduce consumul de combustibil pentru transportul acestora. Lemnul de cedru, care constituie scheletul clădirii, a fost lăsat în forma sa brută, pentru a reduce pierderile de material. Proiectarea și ridicarea clădirii a durat mai bine de doi ani, timp în care materialele au fost îmbinate și potrivite ca într-un puzzle. Singurele materiale noi folosite la construirea clădirii au fost elementele de acoperiș, șuruburile, cuiele și elementele metalice, pentru a respecta standardele de siguranță. Sticla spartă și ceramica au fost folosite la pardoseală, containerele de recoltare de la o fermă locală de ciuperci shiitake au fost transformate în rafturi de cărți, iar un pat dezafectat dintr-un azil de bătrâni a fost transformat într-o canapea”.

Clădire din gunoi reciclat, ridicată în sudul Japoniei. Cum au fost folosite sticla spartă și ceramica

În 2003, Kamikatsu a făcut o „declarație zero deșeuri”, fiind prima localitate din Japonia care și-a luat un astfel de angajament. De-a lungul anilor, locuitorii lui Kamikatsu au dezvoltat un sistem de reciclare detaliat cu 45 de categorii, care i-a ajutat să atingă o rată de reciclare de 80% începând cu 2016, comparativ cu 20% în restul Japoniei în 2019, potrivit ultimelor cifre ale guvernului japonez.

Ca în multe locuri din Japonia, populația din Kamikatsu îmbătrânește, iar tinerii pleacă la muncă sau la studii în alte orașe din țară. Oamenii speră ca această abordare prietenoasă cu mediul înconjurător să atragă noi rezidenți, aflați în căutarea unui stil de viață sustenabil. Expunerea media a locației a creat un sentiment de mândrie în comunitate, a spus Momona Otsuka, unul dintre noii rezidenți ai locului, care și-a deschis acolo un hotel ecologic. Ea spune că centrul a început să atragă deja turiști: în primul său an, 5.000 de persoane au vizitat orașul, iar 1.200 de oaspeți au stat la hotel, în ciuda pandemiei de COVID.

sursa

Medvedev amenință cu un atac nuclear dacă Ucraina va încerca să recupereze Crimeea

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, a lansat vineri, 24 martie, un nou avertisment privind folosirea armelor nucleare, relatează agenția EFE.

Ex-Russian President Medvedev meets Chinese leader Xi for talks on ties,  Ukraine war

Avertismentul vizează intenția Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

”Dacă vorbim despre ofensive serioase legate de încercarea de a recupera prin forţă Crimeea, este deplin evident că acesta va fi considerat un motiv pentru folosirea oricărui mijloc, inclusiv cele prevăzute în doctrina de descurajare nucleară”, a spus Medvedev într-un interviu acordat agențiilor de presă ruse, conform ziare.com.

Medvedev a precizat că doctrina Rusiei pentru descurajare nucleară prevede posibilitatea recurgerii la armele nucleare dacă existenţa statului rus în sine este ameninţată. Or, încercarea de a smulge o parte a statului rus este un atac la adresa existenţei sale, a explicat Medvedev, referind-se la Crimeea anexată de Rusia.

”Prin urmare, puteţi trage concluziile: există fundamentele evidente pentru folosirea oricărei arme. Absolut oricare”, a ameninţat fostul preşedinte rus. ”Sper că „prietenii” noştri de peste ocean sunt conştienţi de asta”, a completat el.

Totuşi, Medvedev crede că declaraţiile oficialilor ucraineni despre recuperarea Crimeei sunt mai degrabă propagandă. ”Tot felul de declaraţii despre recuperarea Crimeei sau altceva … Vedeţi, asta este propagandă şi aşa trebuie tratată. Ea există mereu în timp de război”, a observat responsabilul rus.

”Aceasta în primul rând pentru că situaţia economică prin care trec ei, spre deosebire de noi, este oribilă”, consideră Medvedev, adăugând că la ora actuală Kievul supravieţuieşte economic doar datorită finanţărilor externe. ”Ucraina nu este doar o ţară ruinată, este o ţară întreţinută complet din exterior, un stat falit”, a apreciat el.

Cât despre posibilitatea ca Ucraina să adere curând la UE, în opinia fostului preşedinte rus aceasta este ”o minciună absolută”.

Vânzările de șampanie au explodat în Dubai și Turcia, acolo unde au fugit mii de ruși. În Rusia s-au prăbușit dramatic

Războiul provocat de Putin în Ucraina a bulversat piețele energetice și alimentare atât din Europa, cât și din întreaga lume, unde prețurile au crescut, atingând valori istorice.

Astfel, ultimele date publicate privind exporturile de șampanie din Franța arată că acestea au explodat în anul 2022 la Dubai și în Emiratele Arabe Unite, dar și în Turcia, acolo unde au fugit zeci de mii de ruși. În schimb, livrările de șampanie franțuzească s-au prăbușit în Rusia, cu 81%.

Producătorii francezi au livrat anul trecut aproape 1,9 milioane de sticle de șampanie în Emiratele Arabe Unite, o creștere de 75%, în timp ce exporturile către Turcia au crescut și ele cu 120%, potrivit cifrelor publicate luna aceasta de Comite Champagne, scrie Bloomberg.

Cifre separate din Trade Data Monitor au arătat că exporturile de șampanie din Turcia către Rusia au crescut cu 182% în 2022.

În urma invaziei, cetățenii ruși au fost liberi să călătorească sau să se mute în Emiratele Arabe Unite și în țările învecinate. Este posibil ca prezența lor să fi avut un impact pozitiv asupra vânzărilor în locuri precum regiunea Golfului, a declarat David Chatillon, co-președintele al Union des Maisons de Champagne.

UE a impus o interdicție a exportului de produse de lux în Rusia în urma invaziei Ucrainei de anul trecut. Dar interdicția se aplică numai mărfurilor care costă mai mult de 300 de euro (323 de dolari), iar sticlele de șampanie costă adesea mai puțin decât atât.

Rusia, care a fost a 13-a cea mai mare piață de export în volume în 2021, a scăzut pe locul 38, după ce transporturile au scăzut cu peste 81% în 2022, arată datele statistice.

Producătorii au livrat în țară aproximativ 435.000 de sticle, față de peste 2,3 milioane în 2021. SUA – 33,7 milioane de sticle, Marea Britanie – 28,1 milioane, Japonia -16,6 milioane, Germania – 12,2 milioane, Italia – 10,6 milioane, Australia – 10,5, Belgia – 10,3 milioane, au fost cei mai mari consumatori internaționali de șampanie venită de la Paris, după Franța.

În schimb, rușii au devenit anul trecut principalii cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia și Dubai, deoarece sancțiunile legate de invadarea Ucrainei de către Kremlin i-au determinat să investească în străinătate.

Ei au cumpărat un record de 16.312 de case în Turcia în 2022, conform datelor Institutului de Statistică din Turcia, și au fost clasați pe primul loc în Dubai de firma de brokeraj Betterhomes.

Maia Sandu va merge în Găgăuzia pentru a planta copaci

Preşedintele Maia Sandu va participa sâmbătă la o acţiune de plantare a copacilor care va avea loc în autonomia găgăuză.

Maia Sandu merge să planteze copaci în Găgăuzia

Acest lucru a fost anunţat de secretarul de presă al preşedintelui, Irina Gotişan, transmite Infotag.

Campania de plantare face parte din Programul naţional de extindere şi refacere a pădurilor şi se desfăşoară în toată ţara, iar cetăţenii, agenţii economici şi autorităţile publice sunt încurajaţi să participe, a menţionat Gotişan. 

Potrivit ei, preşedintele nu are programate întâlniri cu conducerea Găgăuziei, astfel că vizita este „o manifestare a unei poziţii civice de îmbunătăţire a calităţii mediului şi de atenuare a efectelor schimbărilor climatice în Moldova”. 

Ploaie cu bani pe o șosea din România. Doi frați s-au trezit în trafic cu o sacoșă cu 10.000 de euro pe parbrizul mașinii
Articolul anterior
Cât costă, de fapt, casele la 1 euro din Italia: adevărul din spatele ofertelor atractive. Fenomenul este prezent şi în România
Articolul următor