CNESP prelungește starea de urgență în sănătate publică. Restricții care rămân în vigoare

Comisia națională pentru sănătate publică s-a întrunit în ședință, după anularea stării de urgență în Moldova de către Curtea Constituțională. Drept urmare se prelungește starea de urgență în sănătate publică în contextul epidemiei Covid-19. Membrii CNESP au mandatat comisiile teritoriale să ia decizia de a institui stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni.

În continuare, se mențin măsurile de securitate epidemiologică instituite și aplicate pe perioada pandemiei. Așadar, rămâne a fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice, respectarea igienei mâinilor și păstrarea distanței fizice de minimum 1 metru între persoane.

Rămân în vigoare toate măsurile de trecere a frontierei de stat – cu prezentarea, la intrarea în țară, a testului PCR negativ la Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, sau completarea fișei epidemiologice și respectarea celor 2 săptămâni de autoizolare.

Cât privește procesul educațional, acesta se va desfășura în baza scenariilor stabilite anterior de MECC. Dar în localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu opțiunea de bază va fi instruirea la distanță, cu excepția instituțiilor de educație timpurie.  

În funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile urmează a fi ajustate de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Pe 28 aprilie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă în Moldova în perioada 1 aprilie – 30 mai.

Vinerea Mare: Obiceiuri şi tradiţii în această zi. Ce nu ai voie să faci
Articolul anterior
Reguli noi la intrarea în țară: test sau carantină de 14 zile
Articolul următor
Alte articole interesante