Cod galben și portocaliu de ninsori și viscol în România

Cod portocaliu și cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic sunt emise pentru România. Prognozele vor intra în vigoare luni, 23 decembrie, ora 20:00 și vor fi valabile până miercuri dimineață, ora 10:00, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), scrie realitatea.md.

„În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali, la altitudini de peste 1.700 de metri, va ninge abundent şi se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantităţile de apă acumulate vor fi de 30 – 50 litri/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90 – 110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiţii în care vizibilitatea va scădea sub 50 de metri”, avertizează meteorologii.

Va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantităţile de apă acumulate vor fi de 20 – 25 litri/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60 – 80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiţii în care vizibilitatea va scădea sub 100 metri.

Codul galben de vânt puternic va intra în vigoare marţi dimineaţa, fiind afectate zone din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul şi sudul Transilvaniei.

Astfel, în perioada 24 decembrie, ora 5:00 – 25 decembrie, ora 10:00, în zonele menţionate, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50 – 70 km/h, iar în noaptea de marţi spre miercuri (24/ 25 decembrie) izolat de peste 80 km/h în estul Munteniei.

Meteorologii avertizează că intensificări ale vântului vor fi temporar şi în restul teritoriului, cu viteze de 40 – 50 km/h, acestea persistând şi în zilele de Crăciun, respectiv 25 şi 26 decembrie, în special în sud-estul teritoriului.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

#DEZminte: Mituri despre Relații de Cuplu: “adevăruri ce nu vor plăcea femeilor!”
Articolul anterior
Un copil de 11 ani, spulberat cu tot cu bicicletă, de o polițistă la volanul unui Volvo, la Cahul
Articolul următor