Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.
Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.
Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.
Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.
Soldații ruși se plâng că întârzie ,,salariile”. Armata continuă recrutările, oferind câștiguri egale cu veniturile doctorilor
Sunt întârzieri la plata ,,salariilor”, indemnizațiilor și sporurilor militarilor în 52 de regiuni ale Rusiei, inclusiv în Crimeea.
Asta în timp ce armata rusă continuă campania de recrutare cu promisiuni atractive, oferind 650 de dolari pentru fiecare kilometru de avans pe front.
Banii soldaților vin cu întârzieri tot mai mari. În loc de 195.000 de ruble (aproximativ 2.550 de dolari) pe lună, aceștia primesc sume mai mici, potrivit publicației ruse Viorstka.
Problemele au devenit tot mai frecvente din luna ianuarie, dar pe rețelele de socializare au apărut încă din noiembrie mesaje despre cazuri individuale în care s-au aplicat rețineri salariale sau în care nu s-au primit deloc banii.
Atât recruții și voluntarii, cât și soldații cu contract se confruntă cu această problemă, iar mesajele postate pe această temă pe rețeaua rusă de socializare VKontakte s-au înmulțit de la începutul lunii martie, relatează sursa citată de Ukrainska Pravda.
Militarilor li s-a transmis că Ministerul Apărării de la Moscova virează salariile între 10 și 20 ale lunii și că întârzierile ar putea fi provocate de transferul soldaților de la o unitate la alta. În aceste cazuri, unii dintre cei care au scris au precizat că și-au primit banii ulterior. Alții, însă, au publicat statele de plată de pe site-ul Ministerului Apărării unde în dreptul plăților apare cifra 0.
Între timp, armata rusă continuă să facă recrutări și promite câștiguri atractive printr-o campanie de promovare desfășurată în presa locală, pe Telegram și pe site-urile autorităților locale din toată Rusia, relatează Meduza.
Gest șocant în apropierea Kievului. O mamă și-a aruncat bebelușul de 2 luni pe geam. Ce probleme avea femeia
O femeie din Vîșneve, un oraș din regiunea ucraineană Kiev, și-a aruncat pe fereastră, de la etajul 5, bebelușul în vârstă de doar două luni.
Femeia, care are 29 de ani, a făcut acest gest șocant marți, 21 martie. La scurt timp după ce l-a aruncat pe micuț de la etaj, aceasta a sunat la poliție și a anunțat ceea ce a făcut.
Până la sosirea poliției, femeia nu a coborât să vadă ce s-a întâmplat cu bebelușul, informează protv.ro, conform Fakty.
Conform martorilor, copilul era încă în viață în momentul în care medicii au ajuns la fața locului. Cu toate acestea, bebelușul a murit la spital.
„Anchetatorii investighează împrejurările în care s-a produs tragedia. Este posibil ca mama în vârstă de 29 de ani să fi suferit o depresie postnatală”, a declarat şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrei Nebitov.
Femeia a fost reținută și este acuzată de omor cu premeditare. Ea riscă o pedeapsă cuprinsă între 15 ani de închisoare și detenție pe viață.
Copii de bani gata vindeau droguri în liceele de top din București. Șapte persoane reținute
Detalii șocante despre cum acționau copiii de bani gata în dosarul drogurilor din liceele de top din București. Potrivit interceptărilor, aceștia vorbeau codificat când încercau să facă o tranzacție, numind drogurile „tricouri”. Mai mult, tinerii erau foarte speriați să nu fie filați de polițiști.
Procurorii DIICOT au descoperit un elev de clasa a 12 care devenise dealer de droguri.
Potrivit procurorilor, rețeaua de droguri era condusă de un tânăr de 18 ani. El era cel care se asigura ca era făcută aprovizionarea cu stupefiante, decidea cine intră sau nu în grupare și spunea ce cantitate de substanțe interzise are voie să vândă fiecare dintre membri.
Fiecare dintre ei avea o poreclă, iar atunci când vorbeau de droguri foloseau cuvinte codificate.
Când se aflau sub influența drogurilor, tinerii deveneau agresivi. La începutul lunii martie doi dintre ei au distrus șapte mașini. Speriați, locatarii blocurilor din jur i-au filmat și au sunat la 112.
Unul dintre ei a fost dus la secția de psihiatrie a spitalului Grigore Alexandrescu, iar celălalt a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.
Deși nu se fereau prea mult atunci când se drogau pe străzi sau în spatele blocurilor, liceenilor le era frică să nu fie filați de poliție, lucru care reiese și din interceptările anchetatorilor.
Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L Caragiale” din București, unul dintre liceele în care elevii consumă droguri, conform DIICOT, spune că a semnalat inclusiv Poliției că unii elevi consumă stupefiante, dar că s-a confruntat cu „reacții violente și agresive” din partea părinților, care ar fi amenințat-o că o vor da în judecată.
Vă dați seama că nu pot să intru în grupurile sanitare dacă am o suspiciune sau un elev mi-a transmis că se petrece un lucru. Stau afară. Părinții vin când sunt chemați la școală și îmi spun: „vă dau în judecată! Ce aveți cu copilul meu? Eu vreau dovada”, a afirmat prof. Bodea, la Euronews România.
Poliția și DIICOT au anunțat luni destructurarea unei grupări care distribuia canabis, cocaină sau ketamină, dar și comprimate de Xanax în școli și licee din București. Din rețea ar fi făcut parte peste 20 de elevi și studenți.
Procurorii DIICOT și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au făcut luni 23 de percheziţii într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
Conform DIICOT și Poliției Române, începând cu anul 2022 membrii grupării au comercializat droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București. Surse judiciare spun că prețul pentru un gram de cocaină ajungea la 100 de euro, iar marijuana se vindea cu 50 de lei un gram.
DIICOT a anunțat marți că procurorii au reținut pentru 24 de ore şapte inculpaţi şi au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul altor şase – între care un minor – și a fost sesizat Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor şapte persoane reținute. În acest dosar sunt cercetate alte şapte persoane, care au dobândit calitatea de suspect.
În urma percheziţiilor au fost ridicate cantităţile de aproximativ 300 de grame de canabis, două grame de cocaină, cinci grame de ketamină şi comprimate din categoria benzodiazepinelor, cinci mărunţitoare mecanice, patru cântare electronice de mare precizie, mai multe telefoane mobile cu cartele SIM şi suma de 4.700 de lei, despre care există bănuiala rezonabilă că ar proveni din activităţi de trafic de droguri, conform DIICOT. „Anterior, în urma activităţilor desfăşurate în cauză, au fost capturate droguri de risc şi mare risc, canabis în cantitate de 300 de grame şi 10 grame de cocaină”, mai spun procurorii.
Poliția are tot mai multe acțiuni.
După cei 22 de tineri cercetați în București, au fost duși la audieri și 20 din Bacău.
În Suceava polițiștii cercetează alte șase persoane. Surse din anchetă spun că între suspecți sunt și doi elevi de 19 ani de la un liceu din orașul Rădăuți care se ocupau de vânzarea drogurilor și etnobotanicelor în școală. Tranzacțiile s-ar fi desfășurat în baia liceului.
Tot pentru consum de droguri este o anchetă și la o școală din Iași. Doi băieți de clasa a IX-a și a XII-a au ajuns la spital după ce ar fi consumat canabis într-o pauză.
Un alt caz șocant vine de la Deva. 12 elevi plecați cu o profesoară în Macedonia într-un schimb de experiență au fost trimiși înapoi în România după ce în camera de hotel a unui băiat de clasa a X-a au fost găsite droguri.
Inspectoratul școlar al județului Hunedoara a anunțat că face o anchetă și că va forma o comisie care să-l ajute pe elev să scape de droguri.