Comerțul exterior al Rusiei a atins nivelul de dinainte de începerea invaziei în Ucraina

După cum se menționează în publicație, multe țări au considerat dificil să reducă legăturile comerciale cu Federația Rusă.

Rusia lansează un avertisment Greciei: Nu este prea târziu! Mesajul  transmis de Moscova – Capital

Comerțul exterior al Rusiei a revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, în februarie 2022, iar economia în ansamblu s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se așteptau cei din țările occidentale, a transmis The New York Times marți.

Comerțul rusesc pare să fi revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de invazia Ucrainei în februarie trecut. Analiștii estimează că importurile rusești ar putea fi deja la sau aproape de nivelurile de dinainte de război.

The New York Times subliniază că multe țări au avut dificultăți în a rupe sau a reduce legăturile comerciale cu Rusia, așa cum insistă Occidentul. Potrivit unui studiu al Universității din St. Gallen din Elveția, citat de ziar, mai puțin de 9% dintre companiile din UE și țările G7 au încetat relațiile cu partenerii lor ruși. Economia rusă, continuă ziarul, s-a dovedit „surprinzător de rezistentă, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor occidentale”. 

„Țărilor le-a fost greu să abandoneze dependența de energia și alte resurse rusești, iar Banca Centrală Rusă a reușit să mențină cursul de schimb al rublei și să asigure stabilitatea piețelor financiare”, se arată în articol.

New York Times citează și date de la Fondul Monetar Internațional (FMI) care arată rezistența economiei ruse. Astfel, conform previziunilor FMI, creșterea economiei ruse în 2023 va fi de 0,3%, în timp ce anterior se prevedea o scădere de 2,3%. 

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Avion întors pe aeroport, după ce unui pilot i s-a făcut rău

Un avion care zbura pe ruta Timișoara – Hurghada (Egipt) a aterizat de urgență pe aeroportul Henri Coandă din București, sâmbătă, 25 martie. Pilotul aeronavei Tarom și-a pierdut cunoștința în timpul zborului, aparatul fiind adus la sol de copilot cu cei 138 de pasageri aflați la bord.

Aeronavă Tarom întoarsă la Otopeni, după ce unui pilot i s-a făcut rău. Avionul plecase din Timișoara către Egipt

Aeronava Boeing 737-800NG TAROM, înmatriculat YR-BGK, care opera sâmbătă zborul charter RO7673 pe ruta Timișoara – Hurghada a aterizat pe aeroportul din București.

Copilotul, o femei, a luat decizia să se întoarcă spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) când aeronava era deasupra Bulgariei.

Se pare că pilotul de 30 de ani este inconștient, avionul fiind așteptat de echipajele de urgență la Otopeni și spitalizat la București.

Aeronava va pleca spre destinație (Egipt) cu un alt echipaj.

Vladimir Zelenski: ”Ucraina nu va ierta niciodată delictele împotriva poporului, decesele și toate rănile”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, într-un nou discurs, că Ucraina nu va ierta toate decesele şi rănile suferite şi că toţi “teroriştii ruşi” vor fi înfrânţi.

„Aş dori să menţionez toţi luptătorii noştri care atacă ocupantul ca răspuns la teroare, care identifică poziţiile inamicului din care acesta atacă oraşele noastre. Fiecare poziţie a teroriştilor distrusă este viaţa salvată a oamenilor noştri. Mulţumesc personalului Forţelor Armate, informaţiilor şi Serviciului de Securitate – tuturor celor care sunt implicaţi în îndeplinirea acestei sarcini… Răspunsul corect cu foc pentru cei care sunt sursa terorii. Asemenea atacuri ca asupra Kostiantynivka astăzi, ca multe alte oraşe ale noastre… Inamicul trebuie să ştie: Ucraina nu va ierta delictele împotriva poporului nostru, nu va ierta aceste decese şi toate rănile. Toţi teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”, a spus Vladimir Zelenski, conform ziare.com.

El a precizat că a discutat cu o delegaţie a Băncii Mondiale despre programele de sprijin pentru Ucraina şi reconstrucţie.

“M-am întâlnit astăzi cu o delegaţie a Băncii Mondiale. Nu pierdem nicio zi pentru contactele internaţionale, lucrăm la toate nivelurile. Au fost discutate programele actuale de sprijin pentru Ucraina şi altele promiţătoare. Desigur, ne-am concentrat pe reconstrucţie – tot ce trebuie făcut în multe oraşe şi sate ucrainene care au suferit atacuri teroriste din partea ocupantului. Clădiri rezidenţiale, infrastructura socială, baza economică a vieţii – toate acestea trebuie reconstruite. Şi le mulţumesc partenerilor pentru că au înţeles că sincronizarea şi coordonarea eforturilor sunt cruciale”, a menţionat Zelenski.

Tânără de 27 de ani, diagnosticată cu cancer în timpul sarcinii. A apucat să-şi ţină fetița în braţe doar 6 zile
Articolul anterior
Elveția oferă sprijin pentru antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia și Comrat
Articolul următor