Comerțul exterior al Transnistriei a scăzut în ianuarie cu 43%

Cifra de afaceri a comerțului exterior al Transnistriei în prima lună de iarnă a scăzut cu 43% față de ianuarie 2024. Acest lucru a fost raportat de către comitetul vamal al regiunii.

Această cifră nu ia în considerare încetarea livrărilor de energie electrică pe malul drept al râului Nistru, care era unul dintre articolele-cheie ale „exportului” transnistrean, transmite Infotag.

Statisticile vamale arată că cifrele privind exporturile au scăzut cu 60 %. În special, exportul de produse metalice a scăzut cu 93%, textilele cu 80%, cerealele cu 69% și încălțămintea cu 15%. Acest lucru se datorează faptului că 135 de agenți economici – aproape o treime din toate întreprinderile și organizațiile – și-au suspendat activitățile de comerț exterior.

Importurile în regiune au scăzut, de asemenea – cu 32% în total. Inclusiv îngrășăminte – cu 90%, zahăr – cu 69%, încălțăminte – cu 55%, îmbrăcăminte – cu 34%, produse farmaceutice – cu 21%. Importurile de produse accizabile (țigări și combustibili și lubrifianți) au scăzut, de asemenea, cu o treime.

În același timp, importurile de produse alimentare au rămas la nivelul de anul trecut.

Situația actuală (din cauza închiderii multor întreprinderi transnistrene ca urmare a întreruperii aprovizionării cu gaze și a întreruperilor de curent care au rezultat) a avut un impact semnificativ asupra valorii taxelor vamale colectate în ianuarie, care în ianuarie a fost cu 13% mai mică decât în urmă cu un an. Veniturile din taxa vamală la export au scăzut cu 40%, din taxa de drum – cu 38%, din accize – cu 11%.

Alegerile parlamentare din R. Moldova vor avea loc în toamnă, anunță Igor Grosu

În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, 25 martie, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc în această toamnă, 2025. Potrivit speakerului Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi oficiale, el a discutat cu Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, despre pregătirile pentru alegerile din acest an, transmite Știri.md

„Și pentru România, și pentru Republica Moldova, anul 2025 este unul electoral. În România vor avea loc alegerile prezidențiale. Aici, bineînțeles, avem de învățat și unii și alții. Și noi, în toamnă, o să avem alegerile parlamentare. 

Pornind de la experiența anului trecut, de la experiența campaniilor electorale din 2024, mă refer aici la interferența din afară a Federației Ruse și a grupărilor criminale organizate în procesele electorale ale țărilor noastre, tentative de corupere a alegătorilor, campanie de dezinformare, acțiuni de sabotare, noi trebuie să fim foarte pregătiți, interconectați. Ați observat și dumneavoastră că acești indivizi încearcă să se mobilizeze pe ambele maluri ale Prutului. 

Deci, instituțiile noastre au obligația să fie într-un contact permanent, pentru a-i identifica și, bineînțeles, a-i descuraja în aceste acțiuni”, a declarat Igor Grosu. 

Percheziții la Primăria Orhei: Un vice-primar, bănuit de CNA într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău anunță despre efectuarea unor percheziții într-o cauză penală, pornită pe faptul încălcării modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțării ilegale a concurenților electorali, falsului de documente și falsului în declarații, în care este vizat ex-trezorierul desemnat în campania electorală de alegere a başcanului UTA Găgăuzia, organizat în anul 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Potrivit datelor urmăririi penale, persoana responsabilă de activitatea financiară a concurentului electoral, în prezent viceprimar al mun. Orhei, ar fi  elaborat mai multe formulare, în care a introdus date false privind donațiile în numerar făcute de persoane fizice pentru concurentul electoral, pe care le-a semnat și le-a prezentat la o instituție financiară din țară, dar și la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei ca fiind  autentice, în calitate de documente ce confirmă sursa de proveniență a banilor. 

În aceste circumstanțe, contul bancar al concurentului electoral a fost suplinit cu mijloace financiare din surse interzise de lege în sumă de 370 de mii de lei, care ulterior au fost utilizate pentru achiziționarea unor bunuri, precum și pentru achitarea unor taxe și servicii aferente campaniei electorale.

La moment, acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, urmând ca persoana să fie audiată în calitate de bănuit.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

Actorul Emilian Crețu a fost chemat în judecată de Tany Vander: ”Să înceapă distracția”

Tany Vander îl cheamă în judecată și pe actorul Emilian Crețu. După nenumărate parodii pe care acesta le-a făcut pe seama bloggeriței, Tany a explodat și a decis să-l cheme în instanță pentru defăimare, scrie SHOK.md.

„Bună dimineața, sincer am vrut să încep altfel această zi de la o luni, cu bună dispoziție, dar am foarte mult colb în casă și azi dimineată m-a sunat cineva că trebuie să mă duc la audieri, că la un moment dat am zis că mă doare degetul ăsta, așa tare mai tremur”, a glumit actorul.

Tany Vander a chemat recent o fostă prietenă în judecată și a cerut dezmințiri, scuze și compensare materială în valoare totală de 400 de mii de lei.

R. Moldova va putea face schimb de organe și țesuturi umane cu alte state
Articolul anterior
Reacția lui Igor Dodon după ce fratele său a fost reținut
Articolul următor