Comerțul online cu produse alimentare trebuie să respecte anumite cerințe obligatorii

Comerțul la distanță cu produse alimentare a luat amploare în ultimii ani, oferind consumatorilor comoditate, acces la o gamă variată de produse și servicii de livrare rapidă. Totuși, un serviciu de livrare a produselor alimentare presupune respectarea cu strictețe a cerințelor de informare a consumatorilor cu privire la produsul alimentar prestat, dar și implicarea mai multor actori în acest proces, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează despre regulile generale de comercializare la distanță a produselor alimentare și serviciilor, obligațiunile operatorilor economici față de consumatori, respectarea prevederilor actelor normative la comercializarea mărfurilor, precum și respectarea legislației verticale și orizontale referitor la domeniul de activitate:

1. Comercianţii sunt obligaţi să plaseze pe piaţă numai produse/servicii sigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor;

2. Informaţiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziţia consumatorilor înainte de cumpărare, și anume: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici proveniți dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingredient; cantitatea netă; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din domeniul alimentar; ţara de origine sau locul de provenienţă; instrucţiuni de utilizare; pentru băuturile ce conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobîndită;  declaraţie nutriţională; identificarea lotului.

Atenție! Înformații privind valabilitatea produsului alimentar: data-limită de consum, data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate, sunt puse la dispoziţie în momentul livrării.

3. Operatorii din domeniul alimentar, care prestează servicii de livrare, trebuie să utilizeze ambalaje adecvate, nedeteriorate, pentru a evita contaminarea încrucișată a produselor alimentare, inclusiv cu substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe;

4. Se recomandă livrarea cât mai rapid posibilă pentru produsele gata preparate, în condiții de temperatură adecvate tipului de produs;

5. Companiile de cureierat trebuie să transporte produsele alimentare gata preparate în boxe sau alte recipiente special adaptate (termoizolate) pentru menținerea regimului termic pe parcursul a minimum 20-30 de minute;

Important! Alimentele se transportă în siguranță termică pentru a evita dezvoltarea bacteriilor patogene (produsele culinare reci trebuie transportate la temperaturi ce nu depășesc +4°C, iar cele fierbinți – de minimum +60°C).

Totodată, ANSA recomandă consumatorilor:

1. Să se lanseze în tranzacții online doar atunci când sunt siguri că comerciantul este autorizat/inregistrat în domeniul siguranței alimentelor, va oferi un document ce confirmă efectuarea cumpărăturii (bon fiscal sau factură), pentru produsul alimentar ce urmează a fi vândut;

!!! Când consumatorii acceptă să procure produse și servicii, fără a primi bon fiscal sau factură, nu poate pretinde protecție și își asumă răspunderea în totalitate pentru achiziția făcută. 

2. Să se asigure că comanda va fi recepționată la timp, astfel încât aceasta să poată fi păstrată într-un loc sigur, dacă alimentele nu sunt consumate imediat;

3. Să inspecteze ambalajul comenzii pentru a se asigura că nu este deteriorat;

4. Să verifice temperatura alimentelor recepționate (alimentele trebuie livrate la o temperatură sigură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, iar dacă produsele nu sunt livrate la temperatura potrivită, să nu le consume și să contacteze imediat restaurantul sau serviciul de livrare);

5. Înainte de a consuma orice produs alimentar de la un serviciu de livrare, să-l verifice organoleptic. Dacă se observă unele semne vizibile de alterare, cum ar fi mucegai și miros neplăcut, produsul nu va fi consumat, dar va fi contactat imediat restaurantul sau serviciul de livrare;

6. Să păstreze la frigider alimentele, în cazul în care nu sunt consumate imediat la livrare (nu se recomandă păstrarea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate deoarece unele ambalaje, cum ar fi cutiile de polistiren, nu sunt neapărat etanșe și pot afecta negativ calitatea alimentelor prin uscare);

7. Reîncălzirea produselor culinare se efectuează la temperaturi optime de minim +75 C, în recipiente speciale care ar permite încălzirea uniformă și rapidă a produselor. Supele și sosurile, în schimb, vor fi încălzite până la temperatura de fierbere. Reîncălzirea lentă sau de mai multe ori nu este recomandată, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene;

8. Să se spele pe mâini înainte de a manipula sau consuma alimente;

!!! Obțineți cât mai multă informație despre produsul sau serviciul pe care vreți să-l cumpărați. Citiți recenziile altor utilizatori.

Dragi consumatori, dacă ați întâmpinat vreo problemă la procurarea unui produs/ serviciu, nu ezitați să vă adresați la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la numerele de contact 022-511-511. Un consumator informat nu poate fi manipulat!

Moldova rămâne fără oameni! Cifre alarmante din recensământul 2024

Populația Moldovei a scăzut de la 2,7 milioane de oameni în 2014, la 2,4 milioane de persoane în 2024. Mai exact, este vorba despre cetățenii care au reședință obișnuită, adică locuiesc în țară. Datele au fost stabilite în cadrul recensământului desfășurat anul trecut, scrie cancan.md.

Dintre populația țării, 47,1% sunt bărbați, iar 51,9% – femei. Ponderea femeilor a crescut, comparativ cu rezultatele recensământului din 2014. Numărul populației de peste 65 de ani a crescut.

Conform rezultatelor preliminare ale recensământului, peste 46% dintre populație locuiește la orașe, iar mai mult de 53% – la sate. În comparație cu datele din 2014, numărul persoanelor din mediul urban a crescut cu aproximativ 7,9 puncte procentuale.

Majoritatea populației cu reședință obișnuită locuiește în Chișinău. Mai exact, fiecare a treia persoană din Moldova locuiește în Capitală.

Injecțiile care întineresc corpul. Descoperirea revoluționară care ar putea opri îmbătrânirea

Celulele senescente accelerează procesul de îmbătrânire, iar oamenii de știință lucrează la tratamente pentru a le elimina, scrie adevărul.ro.

La spitalul de cercetare pediatrică St. Jude din Memphis, Tennessee, se desfășoară un studiu clinic neobișnuit, care, dacă va avea succes, ar putea revoluționa tratamentul bolilor cronice asociate vârstei.

Deși supraviețuitorii cancerului infantil pot părea o categorie atipică pentru studiul îmbătrânirii, Greg Armstrong, investigator principal al studiului Childhood Cancer Survivorship de la St. Jude, explică de ce acești pacienți sunt, de fapt, un exemplu extrem de relevant.

Prețul ascuns al copiilor care supraviețuiesc cancerului

Deși chimioterapia și radioterapia moderne sunt din ce în ce mai eficiente în tratarea cancerului la copii, efectele lor secundare pot fi devastatoare pe termen lung. Pe măsură ce acești pacienți ajung la vârsta mijlocie, impactul tratamentelor devine tot mai evident.

„Dintre acești copii, 85% vor învinge cancerul, dar victoria vine cu un preț. Știm că vor avea o durată de viață mai scurtă. Mulți dintre ei mor prematur din cauza unor boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale sau cancerele secundare, care apar mult mai devreme decât în mod normal. Am descoperit în urmă cu aproximativ un deceniu că acest fenomen se produce deoarece îmbătrânesc accelerat, dincolo de vârsta lor biologică”, spune Greg Armstrong.

Îmbătrânirea prematură – prețul nevăzut al supraviețuirii

Această îmbătrânire prematură nu se manifestă doar la nivel celular, ci și fizic. Kirsten Ness, fizioterapeut și epidemiolog clinic la St. Jude, a studiat un grup de supraviețuitori ai cancerului infantil cu vârste între 24 și 41 de ani și a constatat că funcția cardiacă, flexibilitatea, capacitatea respiratorie și mobilitatea acestora sunt similare cu cele ale unor persoane mult mai în vârstă.

„Am demonstrat că, la 30 de ani, acești pacienți prezintă semne de fragilitate fizică, comparabile cu cele ale unor persoane de 70-80 de ani, iar situația se agravează în timp”, explică Ness.

Celulele „zombie” și impactul asupra supraviețuitorilor cancerului infantil

Senescența celulară este un proces prin care celulele își pierd capacitatea de a se divide, dar, în loc să moară, rămân active într-o stare disfuncțională. Aceste celule, numite și „celule zombie”, se acumulează treptat în organism pe parcursul vieții și sunt considerate un factor-cheie al îmbătrânirii. 

În cazul supraviețuitorilor cancerului infantil, tratamentele agresive administrate la o vârstă fragedă favorizează o acumulare prematură a unui număr mare de celule senescente – un proces care, în mod obișnuit, s-ar desfășura pe parcursul mai multor decenii. Această acumulare accelerează degradarea funcțiilor fiziologice și crește riscul de apariție a unor afecțiuni asociate îmbătrânirii.

Mai mult, celulele senescente nu doar că își pierd funcția normală, ci și eliberează molecule inflamatorii, generând un fenomen cunoscut sub numele de fenotip secretor asociat senescenței (SASP).

Eliminarea celulelor senescente nu este suficientă – ce mai lipsește

Totuși, cercetătorii subliniază că eliminarea celulelor senescente nu este suficientă pentru a combate îmbătrânirea. Meijnikman avertizează că, în cazul pacienților vârstnici ale căror organe au fost afectate de un stil de viață nesănătos sau de boli cronice, simpla eliminare a acestor celule nu reprezintă o soluție completă.

„Corpul trebuie să aibă capacitatea în continuare de regenerare. Dacă eliminăm celulele senescente, dar nu mai există celule stem funcționale care să le înlocuiască, beneficiile vor fi limitate. În viitor, vom putea trata tot mai mulți pacienți vârstnici, însă, deocamdată, trebuie să acumulăm mai multe dovezi privind eficiența senoliticelor la oameni”, explică specialistul în gastroenterologie și hepatologie. 

ULTIMA ORĂ! Alte două drone au căzut pe teritoriul R. Moldova, ambele în sudul țării

Poliția Națională informează cǎ, alte două drone au fost depistate pe teritoriul Republicii Moldova. Una dintre ele pe un câmp agricol din preajma localității Ciumai, raionul Taraclia; iar cealaltă a explodat pe un câmp la aproximativ 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Experții secției tehnico-explozivă a Poliției sunt la moment în ambele locații și efectuează cercetări, ulterior dronele urmând a fi investigate în detaliu.
Din investigațiile preliminare, fragmentele depistate la Ceadîr – Lunga aparțin unei drone rusești.

Teritoriile au fost izolate, pericolul pentru cetățenii din zonă este deja exclus.

Mai mult timp pentru copii: Noi măsuri de debirocratizare anunțate de autoritatea în Educație
Articolul anterior
Se scumpesc și creditele în Moldova: Explicațiile BNM
Articolul următor