Comisarul rus pentru drepturile copilului, pus sub acuzare pentru crime de război, se laudă că a adoptat un copil din Ucraina

Imagini șocante de la Kremlin au apărut în spațiul public. Comisarul rus pentru drepturile copilului se laudă în fața președintelui rus, Vladimir Putin, că a adoptat un copil în vârstă de 15 ani din Ucraina.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Belova, oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

O discuție dintre Maria Belova și Vladimir Putin a uimit opinia publică. În cadrul acesteia, comisarul pentru drepturile copilului din Rusia se laudă că a adoptat un copil ucrainean din Mariupol și că se simte extraordinar, chiar dacă procesul este „complicat”.

„-Ai adoptat un copil din Mariupol?
-Da, Vladimir Vladimirovich și totul datorită ție.
-Câți ani are copilul?
-15 ani. Acum știu ce înseamnă să fii mama unui copil din Donbas. E complicat, dar până la urmă ne iubim unul pe altul.
Asta este cel mai important.
-Da, cred că facem totul cum trebuie, nu?
-Absolut. ”

Acestea sunt imaginile în urma cărora asupra lui Putin și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Belova a fost emis un mandat de arestare. Comisarul este acuzat pentru crime de război prin deportatea ilegală și forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Belova a respins însă acuzațiile aduse împotriva ei și lui Putin și a declarat că se simte grozav că întreaga comunitate internațională îi apreciază munca, potrivit presei ruse.

La scurt timp a venit și reacția fermă a Rusiei la aflarea deciziei Curții Penale Internaționale. Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe contul său de Twitter că nu trebuie să explice motivul pentru care ar trebui să folosească mandatul de arestare primit pe post de hârtie igienică. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova a declarat pe canalul său de Telegram că deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru Rusia, inclusiv din punct de vedere juridic.

Curtea Penală Internațională susține că Lvova-Belova și Putin efectuau deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Federația Rusă.

Maria Lvova-Belova – care este uneori menționată ca Mama Rusia în rapoartele din presă – lucrează ca Comisar pentru Drepturile Copilului pentru Federația Rusă, funcție pe care o deține de la numirea ei din 2021 de către Putin. Recent, ea a apărut pe prima pagină a ziarelor când a împărtășit informații pe canalul ei Telegram că ajută copiii ucraineni în legătură cu părinții ruși care speră să-i adopte.

În primăvara anului 2022, Lvova-Belova a adoptat în familia ei o adolescentă ucraineană. Copilul provenea din Mariupol, care fusese recent atacat de ruși. Ea ar fi folosit exemplul ca o tranziție pe care o fac copiii ucraineni când ajung în Rusia. După câteva luni, copilul ucrainean începe să „iubească” Rusia.

„Când i-am adus pe teritoriul regiunii Moscovei ca să-și revină puțin, a început povestea că au vorbit negativ despre [Putin], au spus tot felul de lucruri urâte, au cântat imnul Ucrainei, „Glorie Ucrainei”. și toate astea”, a spus Lvova-Belova, potrivit unui raport BBC. „Deci da, există acest tip de negativitate, poate la început, dar apoi se transformă în dragoste pentru Rusia”.

În februarie, CNN a raportat că Lvova-Belova continuă să viziteze teritoriile ocupate de ruși în Ucraina și escortează copiii ucraineni înapoi în Rusia, unde sunt apoi adoptați de familiile ruse. Potrivit raportului, Putin i-a acordat lui Lvova-Belova permisiunea de a lua „măsuri suplimentare” pentru recuperarea copiilor fără îngrijire părintească în teritoriile ruse anexate ilegal ale Ucrainei, inclusiv Zaporizhzhia, Herson, Lugansk și Donețk.

sursa: www.realitatea.net

Școlile din Capitală, supraaglomerate: 43 de copii într-o clasă

În timp ce școlile din sate rămân pustii, cele din Capitală sunt suprasolicitate. 12 licee din Chișinău au în medie 34 de copii într-o clasă, iar unele, și peste 40, la primare. Autoritățile locale vor să redeschidă școlile abandonate anterior sau să construiască anexe la cele mai solicitat.

În clasa învățătoarei Maria Buruiană de la Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală sunt 43 de elevi. Fiecare centimetru a fost calculat pentru ca toți elevii să încapă în bănci, transmite Știri.mdcu referire la europalibera.org.

„Niciodată nu mă așez la scaun. Mereu fac cercul în jurul clasei, apoi printre rânduri”, spune Maria Buruiană. 

Profesoara în vârstă de 72 de ani recunoaște că este greu să lucrezi cu un număr mare de copii și are deja unele semne de oboseală profesională. 

„Mă trădează vocea, pentru că e o boală cronică de la vorbă multă. La seria cealaltă au fost 48 de copii”, susține profesoara.

Liceul „Mihai Viteazul” are două săli de sport, bazin de înot și săli de dans, de aceea și este atractiv. An de an, numărul elevilor este în creștere, acum fiind circa 1.900 de elevi. 

„La noi e în creștere. (…) Chiar este prevăzut peste 2.000, după numărul solicitărilor și acele prognoze. Este complicat pentru cadrele didactice, îndeosebi cele tinere, care încă nu sunt obișnuite să muncească cu un număr mare de copii”, spune directorul liceului, Nelly Berezovschi. 

O situație similară este și la Liceul „Liviu Deleanu”, unde învață aproape 1.900 de elevi, deși capacitatea este de 1.200. 

„Se întâmplă să refuzăm părinți, evident. De exemplu, anii precedenți, și un an în urmă, doi, trei, numărul de solicitanți era dublu față de numărul de locuri pe care le aveam noi disponibile. Acesta este maximum. Nu putem înmatricula mai mulți elevi, noi am utilizat toate spațiile posibile”, spune directorul Liceului „Liviu Deleanu”, Ala Gherman. 

Școlile au și de câștigat, pentru că sunt finanțate în funcție de numărul elevilor. Liceul „Liviu Deleanu” are un buget de 43 de milioane de lei. Administrația și-a permis să izoleze clădirea, să instaleze panouri solare și să schimbe sistemul de ventilare. 

Potrivit Direcției Educație Chișinău, în anul de studii 2023-2024, în școlile din Capitală erau doar 102.000 de elevi, cu 5.000 mai mult decât în anul precedent. Circa 2.000 de elevi sunt refugiați ucraineni. 

„Noi avem anumite zone supraaglomerate din cauza că atunci când a fost planificată zona, orașul, nu erau atât de multe spații de locuit și o școală era de ajuns. Avem situația de pe Alba Iulia, bulevardul Moscovei, unde există mai puține școli decât solicitări”, susține Andrei Pavaloi, șef interimar al Direcției Educație Chișinău. 

Drept soluție, autoritățile încearcă să renoveze școlile abandonate. 

„Am mers pe două segmente. Primul segment este redeschiderea unor instituții care au fost abandonate. Asta ar fi una dintre soluții. De asemenea, am solicitat să fie deschise linii bugetare suplimentare pentru redeschiderea unor instituții noi”, mai spune Andrei Pavaloi. 

La Chișinău, în prezent, sunt 150 de școli. Ultima dată, o școală la Chișinău a fost construită în anul 1997. Este vorba despre Liceul „George Călinescu”. 

Meserii de aur! Te angajezi imediat, pe bani buni. Cu mii de posturi disponibile, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni

Cu mii de posturi disponibile pe piața muncii, companiile din România încă nu reușesc să găsească oameni. În ciuda eforturilor depuse în procesul de recrutare, există anumite calități și competențe care rămân greu de găsit în rândul candidaților disponibili, scrie evz.ro.

Conform eJobs România, cel mai important portal de recrutare de forță de muncă din România, inginerii de construcții, reprezentanții de vânzări, contabilii și inginerii de producție sunt printre cele mai dificile poziții de ocupat pentru angajatori.

Potrivit Salario, comparatorul de salarii creat de eJobs, următoarele sunt salariile medii oferite pentru aceste poziții:

– Inginer construcții: 6.000 de lei net

– Reprezentant de vânzări: 4.000 de lei net

– Contabil: 4.200 de lei net

– Inginer producție: 5.000 de lei net

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net pe teritoriul țării a înregistrat o valoare de 4.859 de lei în luna ianuarie.

Cererea e în creștere pe piața muncii

„Cererea pentru astfel de specialiști a crescut în ultimii ani, depășind oferta disponibilă pe piață. Acest fenomen evidențiază o necesitate pentru companii de a-și adapta strategiile de recrutare, pentru a face față cererii tot mai mari de profesioniști calificați în domeniu”, spune Roxana Drăghici, șeful de vânzări al eJobs România, citat de libertatea.ro.

Cu toate acestea, Drăghici avertizează că nivelul salariilor depinde de locație, mărimea companiei și domeniul de activitate. În plus, pentru aceste poziții, candidații trebuie să aibă anumite specializări și experiență relevantă, care, în funcție de nivel, pot influența semnificativ nivelul salarial.

Peste 25.000 de locuri de muncă în sezonul angajărilor estivale și de Paște

Pe de altă parte și sezonul angajărilor estivale și de Paște aduce vești încurajatoare în ceea ce privește piața locurilor de muncă. Conform unui comunicat al platformei eJobs, în ultima lună au fost postate nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă.

Dintre acestea, mai mult de 3.500 sunt în domeniul turismului și HoReCa, care se clasează ca al doilea cel mai activ sector în privința angajărilor, după retail. O treime din locurile de muncă disponibile în turism și HoReCa sunt destinate străinătății, cu angajatori din afara țării în căutarea candidaților români dispuși să se mute, cel puțin până în toamnă.

Cea mai mare cerere de personal vine din partea companiilor din industria turistică din Grecia, care au anunțat peste 1.000 de poziții vacante în ultima lună pe platforma eJobs. La o distanță semnificativă de Grecia se află Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

Un copil, rătăcit la Comrat, găsit și ajutat de carabinieri 

Astăzi, 25 martie, angajații Direcției Regionale „Sud” ai Inspectoratului General de Carabinieri, responsabili de menținerea ordinii și siguranței publice în municipiul Comrat, au observat un minor care se deplasa pe o stradă fără supraveghere.

”Carabinierii au intervenit pentru a întreba copilul de ce este singur și dacă are nevoie de ajutor. În timpul conversației, minorul a menționat că s-a rătăcit de părinți.

Datorită măsurilor întreprinse de carabinieri, a fost identificat unul dintre părinți și, în scurt timp, copilul a fost reunit cu familia sa.

Recomandăm cetățenilor să se adreseze celei mai apropiate patrule de carabinieri sau să apeleze numărul 112 în cazul în care observă persoane aflate în dificultate sau copii fără supraveghere, în scopul prevenirii unor tragedii.”, anunță Inspectoratul General de Carabinieri al MAI.

„Un denunț este datoria unui patriot”, spun studenții ruși care și-au turnat o colegă. Tânăra a fugit din țară
Articolul anterior
În Rusia, forțele de securitate au reținut un bărbat pentru un afiș cu ,,motanul Leopold”
Articolul următor