Comitetul Internaţional Olimpic recomandă reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţii

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat marţi reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina, scrie AFP.

jocurile olimpice 2024

Însă Consiliul executiv al CIO va decide, „la momentul oportun”, cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, Olimpiadă pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă să o boicoteze în cazul prezenţei Rusiei, a spus preşedintele CIO, Thomas Bach, în timpul unei conferinţe de presă.

În timp ce calificările pentru JO 2024 au început deja la anumite discipline, CIO „nu a abordat” marţi problema participării Rusiei şi Belarusului la următoarele Jocuri, explozivă în contextul ameninţărilor cu boicotul.

Organizaţia olimpică va lua o decizie „la momentul oportun, la discreţia sa şi fără a fi legată de rezultatele competiţiilor de calificare la JO”, a anunţat Thomas Bach.

CIO a recomandat excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus în martie 2022, după invazia din Ucraina, dar la începutul anului a dezvăluit un plan de reintegrare a sportivilor din aceste ţări în competiţiile internaţionale pentru a putea obţine calificarea la JO 2024 de la Paris.

Sportivii ruşi şi belaruşi pot participa la competiţiile de calificare din Asia, iar federaţiile internaţionale sportive pot decide revenirea lor în competiţiile proprii, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul boxului şi al scrimei.

”Participarea sportivilor cu paşapoarte ruse şi belaruse în competiţiile internaţionale funcţionează”, a spus Bach în cuvântul său la deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al CIO de la Lausanne. ”Vedem asta aproape în fiecare zi într-o serie de sporturi, cel mai mult în tenis, dar şi în ciclism, în unele competiţii de tenis de masă. Vedem asta la hochei, la handbal, o vedem la fotbal şi în alte ligi din SUA, dar şi în Europa şi în alte continente. În niciuna din aceste competiţii nu au avut loc incidente legate de securitate”, a transmis Bach.

Prezenţa delegaţiilor din Rusia şi Belarus la Mondialele de box feminin de la New Delhi, sub steag şi imn propriu, a atras însă boicotul unor ţări în frunte cu SUA şi Marea Britanie în semn de protest. Peste 300 de scrimeri i-au transmis marţi o scrisoare lui Bach în care cer menţinerea interdicţiilor pentru sportivii din cele două ţări, descriind ca o ”eroare catastrofală” revenirea lor.

”Guvernele în ale căror teritorii au loc competiţiile au eliberat vize pentru sportivii ruşi şi belaruşi cu foarte puţine excepţii şi în alte ţări se eliberează permise de muncă pentru aceşti sportivi”, a adăugat Bach.

Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor: ”Nu vom putea veni cu o soluţie care mulţumeşte pe toată lumea. Va trebui să trăim cu asta”.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

O grădiniță din orașul Râșcani, modernizată cu suportul Japoniei

Grădinița nr. 7 „Alionușca” din orașul Râșcani” a fost modernizată cu suportul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”. Guvernul japonez a acordat un grant de aproape 91 de mii de dolari.

O grădiniță din orașul Râșcani, modernizată cu suportul Japoniei

Din acești bani au fost efectuate lucrări de termoizolare a pereților exteriori, au fost renovate o grupă și sala muzicală, precum și s-au instalat încălzitoare de apă, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, a declarat la ceremonia de finalizare a proiectului că odată cu Uniunea Europeană, Moldova își va putea valorifica la maximum potențialul formidabil de resurse umane, ca niciodată până acum. „De îndată ce războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia, vom vedea renașterea adevărată a Moldovei”, a spus oficialul, citat într-un comunicat de presă.

Proiectul a contribuit la sporirea siguranței și protecția sănătății celor 127 de copii, 32 de educatori și personal tehnic din grădiniță și la sporirea eficienței energetice a clădirii.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de peste 6,9 milioane de dolari pentru 82 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Producătorii din Moldova și-au prezentat fructele la expoziția internațională de la Salonic

În premieră, un grup de membri ai Moldova Fruct participă la Expoziția Comercială Internațională pentru Fructe și Legume, Freskon 2023, care se desfășoară în perioada 23-25 aprilie, la Salonic, Grecia.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane

Șase producători și exportatori de fructe, participanți din cadrul standului de țară, „Moldova – un gust deosebit” prezintă în cadrul expoziției fructele moldovenești cu scopul de a le promova pe piețele externe, poziționând Moldova ca țară care are livezi și infrastructură post-recoltare moderne, și poate oferi fructe proaspete de înaltă calitate.

Participarea la Expoziția Comercială Internațională pentru Fructe și Legume, Freskon este posibilă datorită suportului Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Agenției de Investiții, transmite Moldova Fruct.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane

„În edițiile precedente ale expoziției am fost prezenți doar ca vizitatori, de data aceasta ne bucurăm să participăm în calitate de expozanți. Datorită investițiilor pe care le-am făcut în anul curent în procurarea unui hydrocooler și liniei de sortare pentru cireșe, suntem pregătiți să facem față cerințelor importatorilor și suntem dispuși să prezentăm oferte pentru orice piață internațională. În cadrul expoziției Freskon am reușit deja să discutăm cu diverși importatori și am văzut interes real din partea Țărilor Baltice, Germania, Italia, Țărilor Nordice”, spune directorul companiei Staragro Group, Mariana Pâslaru.

Totodată, în cadrul expoziției, participanții au acces unic la platforma „FreshCon Market”, unde producătorii și exportatorii se pot întâlni cu reprezentanții marilor lanțuri de supermarketuri pentru negocierea parteneriatelor comerciale.

„Fiecare implicare în târgurile internaționale le aduce producătorilor și exportatorilor noștri o plus valoare, lărgindu-le orizonturile, dezvoltându-le abilitățile și cunoștințele necesare  pentru a avansa în domeniul inovațiilor, și a-și crește competitivitatea produselor moldovenești la nivel internațional”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.

Freskon este unul dintre cele mai importante evenimente internaționale dedicate fructelor și legumelor din Balcani și Europa de Sud-Est, constituind punctul focal al evoluțiilor din sectorul fructelor și legumelor proaspete, reunind producători, grupuri internaționale de retail, precum și exportatori și transportatori din Europa de Sud-Est.

În ultimii ani, Freskon s-a transformat din eveniment regional în unul internațional, găzduind 210 expozanți din 22 de țări, printre care: Grecia, Italia, Spania, Turcia, Dubai, Cipru, Bulgaria, Egipt, India, Maroc, Israel, Republica Federală Macedonia ș.a.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi fructe
Ar putea fi o imagine cu 13 persoane
Ar putea fi o imagine cu 16 persoane

Parcul de distracții de la Valea Trandafirilor a rămas fără carusele. Autoritățile au venit cu precizări
Articolul anterior
Video! Volodimir Zelenski, întrevedere cu Maia Sandu: ,,Vă mulțumim pentru sprijinul și solidaritatea Republica Moldova cu poporul Ucrainei”
Articolul următor