Companiile din tehnologie spun că AI a dus la concedieri în ultimele luni

Mulți au tras un semnal de alarmă cu privire la potențialul inteligenței artificiale de a înlocui locurile de muncă în anii următori, dar aceasta provoacă deja tulburări într-o industrie în care angajații păreau odată invincibili: cea tehnologică.

Companiile din IT spun că AI a dus la concedieri în ultimele luni

Un număr mic, dar în creștere, de firme de tehnologie au citat IA ca motiv pentru a concedia lucrători și a regândi noi angajări în ultimele luni, în timp ce Silicon Valley se grăbește să se adapteze la progresele rapide ale tehnologiei dezvoltate în propria curte, transmite jurnal.md.

Chegg, o companie de tehnologie educațională, a dezvăluit luna trecută, într-un document de reglementare, că reduce 4% din forța sa de muncă, adică aproximativ 80 de angajați, „pentru a poziționa mai bine compania în vederea executării strategiei sale de inteligență artificială și pentru a crea o valoare durabilă pe termen lung pentru studenții și investitorii săi”.

Directorul general al IBM, Arvind Krishna, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg în luna mai că societatea se așteaptă să întrerupă angajările pentru rolurile despre care crede că ar putea fi înlocuite cu AI în următorii ani. (Cu toate acestea, într-un interviu ulterior cu Barrons, Krishna a declarat că a considerat că comentariile sale anterioare au fost scoase din context și a subliniat că „AI va crea mai multe locuri de muncă decât va elimina”).

Iar la sfârșitul lunii aprilie, serviciul de stocare a fișierelor Dropbox a declarat că reduce aproximativ 16% din forța sa de muncă, adică aproximativ 500 de persoane, invocând, de asemenea, AI.

În cel mai recent raport privind disponibilizările, firma de plasare Challenger, Gray & Christmas a declarat că 3.900 de persoane au fost concediate în luna mai din cauza inteligenței artificiale, marcând astfel prima dată când a făcut o defalcare a reducerilor de locuri de muncă în funcție de acest factor, scrie CNN, potrivit Economedia. Toate aceste reduceri au avut loc în sectorul tehnologic, potrivit firmei.

Prin aceste mișcări, Silicon Valley nu numai că ar putea fi lider în dezvoltarea AI, dar oferă și o primă imagine a modului în care întreprinderile se pot adapta la aceste instrumente. Mai degrabă decât să facă ca seturi întregi de competențe să devină depășite peste noapte, așa cum s-ar putea teme unii, impactul mai imediat al unei noi recolte de instrumente de inteligență artificială pare să forțeze companiile să își schimbe resursele pentru a profita mai bine de această tehnologie – și să pună preț pe lucrătorii cu expertiză în inteligență artificială.

„În ultimele câteva luni, AI a captat imaginația colectivă a lumii, extinzând piața potențială pentru următoarea noastră generație de produse bazate pe AI mai rapid decât ar fi putut anticipa oricare dintre noi. Următoarea noastră etapă de creștere necesită o combinație diferită de seturi de competențe, în special în domeniul inteligenței artificiale și al dezvoltării de produse în stadii incipiente”, a scris directorul executiv al Dropbox, Drew Houston, într-o notă adresată personalului, în care a anunțat reducerea locurilor de muncă

Ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la modul în care se desfășoară realinierea sa în jurul AI, Dropbox a direcționat CNN către pagina sa de cariere, unde în prezent face angajări pentru mai multe roluri axate pe „Noi inițiative AI”.

Dan Wang, profesor la Columbia Business School, a declarat pentru CNN că inteligența artificială „va determina organizațiile să se restructureze”, dar nu crede că, deocamdată, mașinile vor înlocui oamenii.

„AI, din punctul meu de vedere, nu înlocuiește neapărat oamenii, ci mai degrabă îmbunătățește munca oamenilor. Cred că tipul de concurență la care ar trebui să ne gândim cu toții mai mult este că specialiștii umani vor fi înlocuiți de specialiști umani care pot profita de instrumentele de inteligență artificială”, a spus Wang.

Criză de soldați în Rusia. Un blogger militar rus se plânge că aceeași oameni luptă la Zaporojie de nouă luni
Articolul anterior
Accident pe traseul Leușeni-Chișinău. Doi răniți
Articolul următor