Compensații la gaze naturale: O familie cu doi copii și un venit lunar de 25 de mii de lei va fi considerată vulnerabilă

Sistemul informațional de înregistrare online pentru a beneficia de compensații la gaze naturale în perioada rece a anului este aproape gata.

Gazele naturale sunt amestecate cu aer? Precizările Moldovagaz - Stiri.md

Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

El a atras însă atenția că facturile, chiar și compensate, vor fi mai mari decât anul trecut, așa că oamenii trebuie să se pregătească să facă economii.

Marcel Spatari a declarat că vor exista patru categorii de vulnerabilitate energetică și una de ”non-vulnerabilitate”, în care se vor încadra cei cu venituri mari, care nu vor avea nevoie de compensații.

”Vom lansa la începutul lunii octombrie un sistem informațional, în care îndemn de pe acum toate gospodăriile să se înregistreze. Vom colecta informații strict necesare pentru încadrarea în categorie de vulnerabilitate. Nimic mai mult. Nu este un formular foarte complicat. E un formular care pe hârtie ia o pagină și jumătate. Sistemul informațional este în proces de programare acum, este în versiune beta. Lucrăm cu asistenții sociali și cu bibliotecarii care vor asista persoanele care n-au computer sau nu se pot înregistra singure. Completarea formularului se face pentru ca noi să vedem cât la sută din veniturile gospodăriei se duc pe energie și, după acest criteriu, familiile vor fi încadrate în categorii”, a declarat Marcel Spatari.

Oficialul a precizat că și în cazul energiei electrice, dacă tariful va crește substanțial, Guvernul poate interveni și va acorda compensații direct în factură, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu facturile la gaz și energia termică.

Întrebat de moderatorul emisiunii în ce categorie de vulnerabilitate se va încadra o familie cu doi copii și cu un venit lunar total de 25 de mii de lei, Marcel Spatari a răspuns că ”probabil se va încadra în categoria de vulnerabilitate ridicată”, adică a doua categorie, prima categorie de vulnerabilitate fiind ”foarte ridicată”.

Totuși, ministrul a atras atenția că nu poate fi compensat ”la infinit” consumul de gaze naturale. Altfel spus, cetățenii oricum vor trebui să economisească, pentru că va fi compensat doar un anumit volum de gaze consumat. Potrivit lui Marcel Spatari, acum se fac calculele la Guvern privind limita volumului de gaze compensat, dar ”probabil că acest volum nu va fi cu mult mai mare decât nivelul de 150 de metri cubi”.

Oficialul a adăugat că Guvernul își propune să compenseze facturile cetățenilor din categoria cea mai ridicată de vulnerabilitate energetică la un nivel comparabil cu anul trecut. ”Probabil va fi o mică creștere în factură pentru această categorie”, a punctat Spatari.

”Nu poate să fie același preț ca anul trecut, pentru că este normal ca lumea să resimtă un pic din creștere… Acum, trebuie și oamenii să-și raționalizeze un pic consumul. Dacă noi o să compensăm până la prețuri absolut identice cu anul trecut, unii se vor simți foarte relaxați și vor sta cu geamurile deschise iarna”, a explicat Marcel Spatari.

Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru fugi de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Kremlin de Moscú - EcuRed

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european. 

„Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene. 

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european. 

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar „examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” şi „dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

Rușii l-au răpit pe directorul general al centralei din Zaporojie și nimeni nu știe unde se află în acest moment, a declarat președintele companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin, potrivit Ukrainska Pravda și Ukrinform.

Oficial ucrainean: Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

”La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murashov sau despre soarta acestuia”, a scris Petro Kotin pe canalul său de Telegram, transmite hotnews.ro.

Președintele Energoatom precizează că directorul general al centralei este principalul responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar reținerea acestuia reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Kotin a cerut militarilor ruși și angajaților Rosatom care ocupă ilegal centrala să îl elibereze pe șeful centralei pentru a menține o bună funcționare a centralei nucleare Zaporojie.

De asemenea, el a cerut directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondiale a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să ia toate măsurile pentru a se asigura că Murashov este eliberat imediat din captivitate.

De la începutul războiului, peste 9.000 de oameni au fost dați dispăruți în Ucraina

Autoritățile ucraine au declarat că de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, peste 9.000 de civili au fost dați dispăruți în țară. Dintre aceștia, au fost găsite doar 2.241 de persoane.

Фильтрация, Мариуполь, фото

Federația Rusă echivalează civilii ucraineni cu prizonierii de război, conform organelor de stat ucrainene. Printre aceștia se numără foști polițiști și chiar voluntari.

„Societatea nu ar trebui să lase acest lucru nesupravegheat”, a spus Aleksandr Kononenko, reprezentant al comisarului pentru drepturile omului în sectorul de securitate și apărare al Ucranei, în timpul unui briefing despre „Răpirile masive de civili ucraineni de către armata rusă”, conform Focus.

El a făcut, de asemenea, apel la comunitatea internațională și la Crucea Roșie să crească presiunea asupra țării agresoare pentru a elibera ucrainenii și a-i trimite acasă.

El a cerut, de asemenea, cetățenilor care se află în teritoriile ocupate să raporteze cazurile de persoane dispărute la Poliția Națională a Ucrainei și la alte agenții de aplicare a legii.

Se întrezăreşte finalul pandemiei Covid-19, afirmă directorul OMS
Articolul anterior
Ucraina nu va lăsa armata rusă să ajungă la hotarele Moldovei, susțin oficialii din țara vecină
Articolul următor