Compensații pentru energia termică: cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată

Mecanismul de acordare a compensațiilor în perioada rece anului va costa bugetul de stat 5 miliarde de lei. Suma a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV. Potrivit oficialului, 90% din toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de ajutor din partea statului, astfel încât valoarea facturii la încălzire să fie cât mai apropiată de cea din iarna anului trecut. Marcel Spatari spune că toți cetățenii își vor declara on-line veniturile, iar în baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturii va fi compensată, notează IPN.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale recunoaște că un tarif de 23 de lei la gaz este insuportabil pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul dă asigurări că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii singuri în fața provocărilor iernii, iar cea mai mare parte a facturii va fi compensată din bugetul de stat. Vulnerabile energetic sunt chiar și persoanele care au un salariu de 20 de mii de lei, spune ministrul.

„Compensațiile vor fi oferite direct în factură cu scopul de a menține valoarea facturii la nivel comparabil cu valoarea facturii de anul trecut. Pentru perioada rece a anului, pentru compensații, vor fi necesare 5 miliarde de lei. Compensațiile vor fi oferite pe categorii. Avem o anumită categorie de oameni care se descurcă foarte bine, sunt oameni de afaceri de succes sau foști demnitari, această parte a populației se va încadra în categoria celor nevulnerabili. Salariul de 20 de mii de lei este un salariu care te ajută să te descurci în viață, dar cu el nu poți să plătești o factură de 5 mii de lei. Asta înseamnă că marea majoritate a populației este vulnerabilă. Adică peste 90% din cetățeni se vor încadra în cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Diferențele acordate categoriilor nu vor fi foarte mari. Chiar și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă. Compensațiile vor fi semnificative pentru toți, pentru că scopul nostru este să menținem prețul de anul trecut”, a spus Marcel Spatari cadrul emisiunii „Rezoomat”.

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei. Ministrul recunoaște că salariile „la plic” nu vor fi indicate, totuși, spune că Guvernul mizează pe buna-credință a fiecărui cetățean.

„În octombrie și noiembrie, toate gospodăriile se vor înregistra într-un sistem informațional, va fi un formular on-line. Acolo vor fi declarate veniturile, ca să vedem cât la sută din cheltuielile gospodăriei reprezintă factura la energie. De asemenea, se vor lua în considerare și alte aspecte sociale. De exemplu, gradul de dizabilitate. După o lună de la acumularea informațiilor, Guvernul va veni cu criteriile de împărțire a banilor în funcție de cele 4 categorii de vulnerabilitate energetică. Avem mulți pensionari care nu știu să se înregistreze on-line, aici vor fi implicați asistenții sociali. Vor fi verificate sursele de venit cunoscute de stat, adică salariile, pensiile, alocațiile, indemnizațiile. Este foarte greu să verificăm, dar tot este mai bine decât să nu facem nimic. În primul an vom începe cu declarații pe propria răspundere care se vor verifica aleatoriu. Scopul nostru nu este de a penaliza oamenii, ei doar vor fi transferați în altă categorie, dacă se descoperă că nu au declarat corect”, a mai spus Marcel Spatari.

ANRE a stabilit un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Noul tarif este aplicat odată cu publicarea deciziei în Monitorul oficial.

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale

Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților fostului Partid „ȘOR” și a declarat drept neconstituționale prevederile din Codul Electoral care interzic oamenilor afiliați lui Ilan Șor să candideze în cadrul scrutinelor electorale. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

Amintim că la data de 4 octombrie 2023, Parlamentul a votat în lectura finală modificarea Codului Electoral. Potrivit documentului, persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Restricția urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului politic.

Simbolul secret din VIDEO-ul în care prințesa Kate anunță că are cancer. Trucul a fost folosit chiar de regina Elisabeta a II-a

Clipul în care prințesa Kate anunță că face chimioterapie a fost în detaliu analizat de exeperți. În imagini sunt mai multe simboluri secrete care transmit un mesaj puternic, scrie stirileprotv.ro.  

Prințesa de Wales s-a adresat cu curaj națiunii, săptămâna trecută, printr-un clip filmat în curtea castelului Windsor. Relaxată și îmbrăcată lejer, Kate a anunțat că suferă de o boală cruntă. Cadrul în care au fost filmate imaginile este însă unul relaxat – prințesa stă pe bancă, în aer liber, iar în spatele ei are un peisaj primăvăratic.

În fundal se pot zări și o mulțime de narcise aurii, și nu întâmplător. Nu numai că narcisa este floarea națională a Țării Galilor, dar este, de asemenea, o floare asociată de mult timp cu pacienții și supraviețuitorii cancerului.

În finalul discursului Kate a spus că se gândește și că este alături de „toți cei ale căror vieți au fost afectate de cancer”, subliniind că nu sunt singuri în această luptă cu boala.

Ca simbolism, narcisa este o floare a speranței, fiind una dintre primele flori ale primăverii și semnalează faptul că zilele de iarnă au trecut.

„Narcisele din spatele lui Catherine mi-au amintit de cele văzute la discursul Reginei „Ne vom întâlni din nou” adresat națiunii în timpul epidemiei de Covid-19 din 2020. A fost un discurs pe care milioane de oameni nu îl vor uita niciodată. A fost atât de plin de emoție, încât a atins cu adevărat coarda sensibilă a oamenilor”, spune fotograful regal Arthur Edwards.

Catherine și-a încheiat discursul implorându-i pe toți cei afectați de cancer să nu-și „piardă credința sau speranța”.

„Nu sunteți singuri”, a spus Kate în încheiere.

Atât regretata regină, cât și Kate au vorbit direct în fața camerei, singure, asta transmițând un mesaj extrem de puternic.

Amândouă s-au folosit de narcise pentru a simboliza faptul că, la fel ca iarna care se transformă în primăvară, urmează vremuri mai bune.

Programul „Satul European” pentru ani 2024-2028, aprobat de Guvern. Ce proiecte își propun autoritățile

Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028 a fost aprobat de Guvern. Costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.

Astfel, proiectul prevede ca, până în 2028, circa 200 de mii de locuitori vor avea acces la rețeaua de apeduct și 37 de mii de persoane vor fi conectate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 250 de mii de persoane din 100 de localități urmează să beneficieze de sistem de iluminat public îmbunătățit.

Programul mai urmărește ca, peste patru ani, în cel puțin 250 de localități să fie renovate sau reabilitate clădirile publice, 375 de mii de locuitori să beneficieze de săli și terenuri sportive moderne, iar 250 de mii de locuitori – de infrastructură îmbunătățită a edificiilor culturale și turistice.  De asemenea, în cel puțin 65 de localități va crește ponderea de energie regenerabilă în totalul energiei consumate.

Totodată, 400 de angajați ai autorităților publice locale vor avea capacități consolidate în scrierea, managementul, monitorizarea și evaluarea proiectelor investiționale.

Traversările la ieșirea din țară au crescut cu aproape 40 la sută în acest an
Articolul anterior
Crucea Roșie Elenă a donat Moldovei 22 de tone de ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina și familiile gazdă din Moldova
Articolul următor