Comportamentul primatelor s-a schimbat în perioada când grădinile zoologice au fost închise din cauza pandemiei. ce se întâmplă cu ele

Primatele au petrecut mai mult timp odihnindu-se şi pe cont propriu, şi-au sporit comportamentele sexuale şi dominatoare şi au mâncat mai puţin în perioada în care grădinile zoologice şi parcurile safari au fost închise pe durata primului lockdown cauzat de pandemia de coronavirus, sugerează un studiu, potrivit DPA şi PA Media, potrivit agerpres.ro.

Un nou studiu a analizat schimbările în comportamentul maimuţelor bonobo, cimpanzeilor, gorilelor vestice de câmpie şi babuinilor măslinii după ce vizitatorii au început să revină în grădinile zoologice.

Pe măsură ce vizitatorii au revenit, bonobo şi gorilele au început să petreacă mai puţin timp pe cont propriu, iar gorilele au petrecut mai puţin timp odihnindu-se, au descoperit cercetătorii.

Cimpanezii au mâncat mai mult şi au participat mai activ la activităţi în perimetrul incintelor după ce grădinile zoologice au fost redeschise.

Cercetătorii au observat că babuinii măslinii au avut un comportament sexual şi dominator diminuat după revenirea vizitatorilor.

În plus, s-au apropiat mai des de autovehiculele vizitatorilor decât se apropiau de vehiculul administratorului în perioada când parcul a fost închis.

”Primatele sunt una dintre speciile cel mai avansate cognitiv din grădinile zoologice, iar interacţiunile lor cu vizitatorii sunt complexe”, a spus Samantha Ward, cercetător în domeniul bunăstării animalelor la Facultatea de Ştiinţe ale animalelor, zonelor rurale şi mediului din cadrul Universităţii Nottingham Trent.

”Înţelegerea modului în care vizitatorii pot afecta comportamentul animalelor în grădini zoologice şi parcuri este limitată de faptul că astfel de stabilimente sunt închise foarte rar publicului pentru perioade prelungite, iar acum ni s-a oferit o oportunitate unică”, a mai spus ea.

Interacţiunile dintre oameni şi animale, precum şi impactul prezenţei vizitatorilor sunt considerate cruciale în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, sugerează experţii.

Potrivit studiului, specii diferite şi chiar indivizi diferiţi nu răspund în acelaşi mod interacţiunii cu oameni diferiţi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, deşi poate fi dificil de stabilit cu exactitate dacă experienţele au fost pozitive, negative sau neutre pentru fiecare animal în parte, cimpanzeii şi babuinii par să fi fost stimulaţi în mod semnificativ de revenirea vizitatorilor.

În mod similar, faptul că bonobo şi gorilele au petrecut mai puţin timp pe cont propriu ar putea fi considerat un fapt pozitiv.

Însă reducerea comportamentelor de odihnă la gorile, care sunt animale mai sedentare, ar putea totodată sugera că ele au fost perturbate de vizitatori, au spus cercetătorii.

Gorilele au schimbat felul în care şi-au petrecut timpul în perimetrul ţarcurilor, ceea ce sugerează că au fost capabile să-şi modifice comportamentul în scopul reducerii unei potenţiale stimulări excesive, controlând astfel efectiv propriile experienţe, sugerează aceeaşi cercetare.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în timp ce babuinii ar fi fost stimulaţi de vizitatori şi de prezenţa autovehiculelor, a existat totuşi un prag după depăşirea căruia stimularea nu s-a intensificat.

Conform studiului, comportamentul sexual crescut în perioada în care grădina zoologică a fost închisă s-ar putea datora lipsei stimulării oferite de prezenţa vehiculelor în mişcare.

”Studiul nostru a arătat modalităţile diferite prin care vizitatorii pot influenţa comportamentul primatelor aflate în captivitate”, a spus Ellen Williams, cercetător pentru bunăstarea animalelor în cadrul Universităţii Harper Adams.

”Modificările comportamentele şi schimbările în ceea ce priveşte modul de utilizare a incintei în prezenţa vizitatorilor scoate în evidenţă adaptabilitatea speciilor din grădinile zoologice la mediu. Oferirea unui mediu care să le permită animalelor să se adapteze activ în acel fel este cu adevărat important pentru bunăstarea lor”, a spus ea.

Datele comportamentale pentru acest studiu, publicat în revista Animals, au fost colectate în perioadele aprilie 2020 – septembrie 2020 şi noiembrie 2020 – ianuarie 2021 şi s-au suprapus peste mai multe perioade când grădinile zoologice au fost deschise sau închise în timpul pandemiei de coronavirus.

Bonobo, cimpanzeii şi gorilele au fost observate la Grădina zoologică Twycross din Leicestershire, iar babuinii au fost monitorizaţi de îngrijitorii de la Knowsley Safari din comitatul Merseyside.

Au început îmbrâncelile la protest. O femeie a fost escortată de poliție, după ce protestatarii Șor au vrut s-o atace

Simpatizanții partidului Șor organizează și astăzi, 2 octombrie, un protest în centrul capitalei. Manifestația nu este lipsită de violențe.

Au început îmbrâncelile la protestul din fața Președinției. O femeie care a venit să protesteze împotriva partidului Șor, a fost luată cu asalt de către protestatarii, adunați pentru a da jos actuala guvernare. Pentru a nu duce situația la un conflict direct, polițiștii au fost nevoiți să o conducă pe femeie, într-un loc mai sigur, transmite www.tv8.md.

Din imaginile surprinse de echipa TV8, se vede cum femeie stă lipită de gard, în spatele polițiștilor strigând „Șor la pușcărie”, iar în față, protestatarii încercau să ajungă la ea și să-i răspundă agresiv. Polițiștii au reușit să le țină rezistență, dar, într-un final, ca să nu se ajungă la mai rău, femeia a fost evacuată de acolo.

13 copii au fost uciși în convoiul civil atacat de ruși la Harkov

Ucraina acuză forțele ruse că au ucis 24 de civili, dintre care 13 copii, în atacul asupra convoiului de mașini care încercau să părăsească zona de luptă din Kupiank, în regiunea Harkiv. Serviciul ucrainean de securitate SBU a publicat imagini cutremurătoare cu trupuri de civili împușcați pe marginea drumului sau carbonizați în mașini, scrie Digi24.

Bilanțul inițial, anunțat sâmbătă, era de 20 de morți. Convoiul de mașini a fost atacat la ieșirea din orașul Kupiansk. Mașinile sunt ciuruite de gloanțe, iar o parte din ele au fost incendiate. Ocupanții lor au fost împușcați, unii dintre ei în mașină, alții pe marginea drumului. Câțiva oameni au fost carbonizați odată cu mașinile în care se aflau.

Un oficial ucrainean a declarat duminică, potrivit The Guardian, că un alt atac care a avut loc vineri asupra unui convoi civil, în apropiere de orașul Zaporojie, s-a soldat cu moartea a 30 de civili și a unui polițist.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de sâmbătă noapte că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. Liderul de la Kiev a anunțat că în cursul acestei săptămâni au recucerite mai multe orașe ocupate de ruși în Donbas şi vor fi şi mai multe.

Moldova a obținut aurul la un turneu internațional de gimnastică ritmică

Sportivele Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice au urcat pe podium la un turneu internațional care a avut loc în Spania.

Fetele au devenit învingătoare, deși nu au o sală personală unde să se antreneze, ele fiind nevoite să se pregătească de competiții în sala luptelor greco-romane. 

Pe piesa „Trenulețul” a formației Zdob și Zdub și frații Advahov, tinerele noastre gimnaste cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au evoluat în premieră la un turneu internațional în Spania în această lună în orașul Figueres. 

În proba de ansamblu, talentatele sportive de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice au reușit să încânte asistența și au urcat pe prima treaptă a podiumului după ce sau impus în fața unor țări ca Franța, Ucraina, Spania sau Italia. Foarte modeste din fire, gimnastele au declarat că nu s-au așteptat la un asemenea rezultat, însă sunt fericite că au dat lovitura. 

Majoritatea fetelor au revenit cu medalii. Sunt gimnaste care s-au remarcat, iar altele au cucerit aurul.

Tinerele gimnaste se antrenează zilnic în locul unde, de regulă, se pregătesc luptătorii de stil greco-roman. 

Sportivele, dar și antrenorii se plâng că nu dețin cele mai bune condiții de antrenament, iar cea mai mare problemă este că nu au o sală proprie. 

Chiar dacă nu dețin o sală personală de antrenament, gimnastele noastre revin de fiecare dată cu numeroase medalii de la turneele internaționale. 

Începând cu grupele preventive de pregătire până la avansați, Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice deține aproximativ 150 de gimnaste. 

sursa: www.tv8.md

Cel puţin 65 de morţi după cutremurul din China. Armata şi pompierii au fost mobilizaţi
Articolul anterior
”Ceea ce nu pot să spun în față, cânt!” Irina Rimes recunoaște că a scris piese pentru foștii săi iubiți
Articolul următor