Comunitatea academică din Moldova este profund îndurerată de trecerea subită în eternitate a profesorului Ion Țîbîrnă, doctor habilitat în științe medicale, Disciplina de medicină internă-semiologie, Departamentul Medicina Internă.


Ion Țîbîrnă a decedat pe data de 20 septembrie, iar astăzi a fost condus pe ultimul drum. Regretatul profesor a fost înmormântat la Cimitirul Central.
Distinsul profesor, care și-a consacrat întreaga sa viață învățământului superior medical, cercetării și tratării pacienților cu boli interne, s-a stins din viață în data 19 septembrie 2020, la vârsta de 77 de ani.
Profesorul Ion Țîbîrnă s-a născut la 1 ianuarie 1943, în comuna Sîngereii Vechi, într-o familie de muncitori. Din anul 1961, odată cu admiterea sa la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, și-a stabilit Legământul cu sistemul naţional de sănătate, dedicându-se peste 50 de ani acestui domeniu de importanță vitală pentru societate.
După absolvirea Facultății de Medicină, în 1967 tânărul specialist și-a început activitatea la Spitalul Raional Telenești în calitate de medic-internist și vicedirector pentru lucrul curativ. Teza de doctor în științe medicale a susținut-o la Institutul de Zoologie și Fiziologie din Moscova, Rusia, abordând problema fiziologiei normale.
În 1979, Ion Țîbîrnă și-a început activitatea didactică la Alma Mater, urcând toate treptele profesionale ierarhice în sistemul de învățământ superior medical de la asistent, conferenţiar până la profesor universitar, şef al Catedrei de boli interne.
Întreaga sa activitate multidimensională denotă devotament necondiționat pentru pacienții suferinzi și pentru formarea tinerelor generații de medici, contribuind la îmbunătățirea procesului didactic și a activității de cercetare. În toată această perioadă de activitate, a demonstrat înalte calități umane – profesionalism, disciplină, perseverență, organizare. S-a bucurat de un respect deosebit din partea colegilor – cadrele științifico-didactice ale USMF „Nicolae Testemițanu”, cât și din partea discipolilor, a pacienților și a specialiștilor din instituțiile medico-sanitare.
Activitatea sa știinţifico-practică este reflectată în peste 250 de lucrări ştiinţifice în diverse reviste de profil medical din țară și de peste hotare. A fost conducător științific și a ghidat opt tineri cercetători în realizarea tezelor de doctor și de doctor habilitat în științe medicale, abordând diferite aspecte ale medicinei interne. În ultimii ani a activat în calitate de președinte al consiliilor științifice specializate pe Boli interne.
Condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei, rudelor și colegilor!