Conaţionalii din diasporă vor fi ajutaţi să deschidă afaceri în ţară

Statele Unite ale Americii sprijină viitorii antreprenori din Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare, dar visează la o afacere a lor acasă, își pot îndeplini visul datorită sprijinului oferit de SUA. PNUD Moldova, prin intermediul programului Migraţie şi Dezvoltare Locală, are un buget de peste şase milioane de dolari și le va oferi sprijin financiar și logistic, notează tvrmoldova.

Svetlana Botnarciuc din Borogani, Leova, a fost profesoară, iar soţul ei a muncit 15 ani în Federaţia Rusă. O duceau greu şi au fost la un pas să-şi vândă gospodăria şi să se mute definitiv peste hotare. Planurile şi viaţa lor s-au schimbat odată cu înscrierea la proiectul Migratie şi Dezvoltare locală. Soţii au pus bazele unei ferme de vaci, iar PNUD le-a finanţat construcţia unei încăperi moderne pentru muls, utilată cu cele mai moderne aparate.

„Sala noastră se spală automat, intervenţia omului nu este. Avem panoul de control de unde noi manevrăm fluxul mulsului, programul cu care putem spăla”, a declarat antreprenoarea.

Datorită acestei schimbări, laptele este vândut la un preţ convenabil și la o calitate înaltă.

„Sala dată ne permite să avem o calitate a laptelui mult mai bună, mult mai înaltă. De aici, indicii de calitate, indicii igienici sunt mult mai înalţi, ceea ce ne permite ca şi produsul final pe care-l facem să fie mai de calitate”, mai spune Svetlana.

O altă poveste de succes este cea a familiei Ciubotaru. Tatăl lui Victorin munceşte peste hotare. Cu banii câştigaţi acolo, familia lui a decis să pună pe picioare o fermă de oi. Nu a fost însă suficient, aşa că au apelat la acelaşi proiect de dezvoltare locală. De această dată, PNUD a finanţat construcţia unui ţarc spaţios pentru animale.

„Are o capacitate de 300 m2, este construit pentru oi de rasă Asaf. Este contruit pe o fostă gunoişte neautorizată. Noi, cu familia, am decis să participăm la proiect şi să aducem oi de rasă, care vor da mai mult lapte la muls şi să putem face un business altfel, acasă”, spune băiatul.

Un alt antreprenor, proprietarul unei stâne, şi-a instalat panouri solare, după ce a aplicat la programul Migraţie şi Dezvoltare Rurală. A obţinut 8.000 de dolari, bani cu care şi-a realizat visul.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” a apărut din nevoia de a aborda eficient problemele legate de migraţie, crearea unui mediu propice pentru afaceri, locuri de muncă şi dezvoltarea infrastructurii.

Francezii își pierd încrederea în Macron. Guvernul său se confruntă cu mai multe moțiuni de cenzură

Guvernul lui Emmanuel Macron se confruntă luni cu mai multe moțiuni de cenzură în Adunarea Națională, după ce guvernul său a impus săptămâna trecută un proiect de lege de reformă a pensiilor profund nepopular, scrie alephnews.ro.

Protestatarii au ieșit în stradă în marile orașe la sfârșitul săptămânii, după ce guvernul a invocat o manevră constituțională controversată pentru a trece proiectul de lege privind reforma pensiilor, în ceea ce a fost considerat pe scară largă drept o mișcare care ar putea inflama tulburările sociale. Se așteaptă ca acțiunile sindicale să întrerupă săptămâna aceasta transportul public, rafinăriile, universitățile și colectarea deșeurilor, sindicatele sperând să forțeze guvernul să retragă reforma pensiilor.

Sâmbătă, peste 100 de persoane au fost arestate la Paris, după ce o demonstrație de câteva mii de protestatari împotriva reformei a devenit violentă.

Cei 573 de parlamentari ai Adunării Naționale franceze vor vota luni două moțiuni de cenzură care ar putea declanșa demisia premierului Macron, Elisabeth Borne, și a guvernului său. Deși președintele francez nu ar fi obligat să demisioneze în cazul unei înfrângeri, o moțiune de cenzură reușită ar declanșa o criză politică profundă pentru Macron.

Sâmbătă, ministrul de finanțe Bruno Le Maire a declarat că reforma este vitală” pentru țară și a cerut parlamentarilor să își asume responsabilitățile”, într-un interviu acordat publicației Le Parisien.

Nu va exista o majoritate care să doboare guvernul, dar va fi un moment al adevărului”, a spus Le Maire cu referire la voturile de luni. Este o idee bună să răsturnăm guvernul și să provocăm dezordine politică din cauza reformei pensiilor? Răspunsul este în mod clar nu”, a adăugat el.

Macron vrea să crească vârsta legală de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani și să prelungească contribuțiile pentru o pensie completă, pentru a echilibra conturile sistemului de pensii. Reforma este o piatră de temelie a celui de-al doilea mandat al președintelui francez,, iar eșecul adoptării ei ar avea repercusiuni pentru restul mandatului său.

Când va avea loc echinocţiul de primăvară. Durata zilei va crește, iar cea a nopții va scădea

Echinocțiul reprezintă astfel momentul în care planeta noastră se află cel mai aproape de Soare. Ziua va continua să crească și noaptea să scadă. Echinocțiul de primăvară nu se produce în aceeași zi în fiecare an, scrie alephnews.ro.

Anul acesta, echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, va avea loc luni, 20 martie, la ora 23.24. Atunci, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.

Începând de la aceasta dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară. Astronomii susțin că descrierea este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, de exemplu, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective, acest moment marchează începutul toamnei astronomice. În același timp, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte șase luni.

Echinocțiul de primăvară nu se produce în aceeași zi în fiecare an pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic și pentru că există diferențe de fus orar. Echinocțiul reprezintă astfel momentul în care planeta noastră se află cel mai aproape de Soare.

Originea cuvântului echinocțiu”

Cuvântul echinocţiu” provine din limba franceză – equinoxe”, care, la rândul lui, este derivat din cuvântul latin aequinoctium”, format din aequus”, care înseamnă egal” și cuvântul nox”, noctis”, care înseamnă noapte”. Astfel, echinocțiul de primăvară semnifică momentul în care ziua și noaptea sunt egale, în orice loc de pe pământ.

Peste 15.500 de prânzuri calde pentru familii nevoiașe

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului a oferit peste 15 500 de prânzuri calde pentru persoanele greu încercate din sectorul Centru al capitalei și orașul Strășeni. Proiectul a fost lansat anul trecut, în noiembrie pentru Pretura Centru. În decembrie, acesta a fost extins în Strășeni. Până în prezent, mai mult de 600 de locuitori din oraș au primit bucate deja preparate, iar oamenii sunt recunoscători că au ce pune pe masă, scrie unimedia.info.

Deja de 3 luni, persoanele nevoiașe din orașul Strășeni vin la Primărie, la ora prânzului, pentru a-și lua mâncarea caldă. O pungă cu prânzuri a primit și moș Orion. Pensionarul de 62 de ani are în grija sa 5 nepoți. Bătrânul îi crește în pofida tuturor greutăților.

„E greu, foarte greu. Soția e bolnavă. Pe doi îi duc la grădiniță, trei se duc la școală. În curând ei vin de la școală, eu le duc mâncarea, îi pun să mănânce, sunt foarte bucuroși”, a zis Orion.

Zilnic, așteaptă mâncarea adusă la primărie de Asociația A.S.I.C.S. și mătușa Emilia de 75 de ani, care locuiește singură și cu greu supraviețuiește din pensie: „Mâncarea-i foarte bună. În fiecare zi ne dă salată, o pulpă, felul întâi, felul doi. Pentru mine este o economie foarte mare”.

Autoritățile locale au decis să schimbe lista beneficiarilor o odată la două săptămâni pentru a putea ajuta cât mai multă lume. Prioritar, în listă se găsesc familiile cu mulți copii și venituri mici, persoanele cu nevoi speciale și pensionarii singuratici.

„Până la momentul actual, au beneficiat de acest sprijin mai bine de 600 de cetățeni din comunitatea noastră. La fiecare două săptămâni, noi modificăm lista beneficiarilor. Este primul și cel mai mare proiect de sprijin financiar pentru că este pe o perioadă de un an. Cu certitudine spun că impactul este unul major”, a declarat primarul orașului Strășeni, Valentina Casian.

Menționăm că donația face parte din cadrul campaniei ”Susținem pentru că ne pasă”, lansată de Asociația A.S.I.C.S. cu scopul de a fi alături de cele mai vulnerabile categorii sociale în perioada rece a anului.

Călătoriile cu taxiul s-ar putea scumpi
Articolul anterior
Tradiție și inovație acasă la Taraboste – la Chateau Vartely
Articolul următor