ipiccy_image(3326)

Maia Sandu explică în ce condiții vor putea fi majorate pensiile
„Vom avea pensii mari, când vom avea o economie puternică”. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, la voceabasarabiei.md.

„O să avem pensii mari, când vom avea o economie puternică. Așa funcționează sistemul de pensionare. Avem oameni care muncesc astăzi, câștigă și contribuie la fondul social, avem de unde crește pensiile, nu avem oameni sau avem cetățeni puțini care muncesc și contribuie la fondul social – nu avem de unde să creștem pensiile.
Chiar și astăzi, noi avem mai mulți oameni care beneficiază de pensii, decât oameni care contribuie la fondul de pensii. Aici matematica este foarte simplă. Deci, noi avem nevoie de un Minister al Economiei care să pună economia pe roate, să avem creștere economică mare, să avem câți mai mulți oameni angajați, să ne asigurăm că nu există evaziune fiscală și că toată lumea contribuie la fondul social. Noi am crescut pensiile în măsura în care s-a putut, dar atât timp cât economia rămâne slabă ne îmbătăm cu apă rece dacă credem că se pot crește pensiile fără să dezvoltăm economia”, a declarat Maia Sandu.
La începutul lunii aprilie, în Republica Moldova erau 672,2 mii beneficiari de pensii, al căror număr, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022, a scăzut cu peste 8,2 mii de persoane.
Potrivit CNAS, pensia medie a crescut cu aproape 547 de lei, depăşind 3.185 de lei (170,3 dolari).

Amenzi de până la 100 de mii de lei sau închisoare. Ce vor păți moldovenii care for folosi identități false pe facebook și alte rețele?
Amenzi de până la 100 de mii de lei sau chiar închisoare de până la un an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 5 ani – s-ar putea alege, inclusiv, persoanele care se prezintă sub identitate falsă, or cei care atribuie o identitate falsă unei alte persoane pe rețelele de socializare, portaluri web, adrese poștale electronice sau numere de telefoane.

Guvernul a votat pentru completarea Codului penal și a celui Contravențional, în vederea protejării identității persoanelor.
Amenzi usturătoare, de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 3 ani, conform noilor prevederi ale Codului Penal și Contravențional, ar putea risca și persoanele care fabrică și/sau utilizează fraudulos un act de identitate din sistemul național de pașapoarte, legitimație, permis, diploma, certificat, extras, cazier, a unui cont de plăți a numerelor de înmatriculare auto, polițelor de asigurare, sau oricare alt act sau mijloc prin care se pretinde o anumită calitate, pentru a induce sau a menține în eroare în scopul producerii unei consecințe juridice.

Marea Britanie vrea un acord cu Moldova privind întoarcerea imigranților
La Summitul Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca, prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie intenționează să înceapă negocierea cu Republica Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților.

Miercuri, 7 iunie curent, ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher, a făcut anumite precizări într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei, transmite realitatea.md.
În primul rând, în scrisoare, sunt reiterate aprecierile pentru organizarea summitului.
„Prim-ministrul Rishi Sunak i-a scris doamnei președinte Maia Sandu, mulțumindu-i și felicitând-o pentru organizarea impecabilă a Summitului. Acesta a invitat-o la Summit-ul EPC, care se va desfășura în țara noastră în 2024. Prezența prim-ministrului și participarea sa activă în cadrul Summitului a demonstrat angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană (în calitate de cel mai mare susținător european al eforturilor Ucrainei de a respinge invazia Rusă) și față de Republica Moldova”.
După care se face precizarea cu privire la migranții care se află ilegal pe teritoriul Regatului Unit.
„Scopul unor astfel de acorduri, pe care le avem deja semnate cu mai multe țări, este de a facilita întoarcerea celor care se află în țara noastră ilegal și care nu au dreptul să rămână în Marea Britanie. Marea majoritate a rezidenților moldoveni în Marea Britanie se află acolo legal. Nicio persoană care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să-i fie frică de un astfel de acord”, a îndemnat ambasadorul.
În scrisoare mai scrie următoarele: „suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit. Marea majoritate a rezidenților sunt stabiliți oficial și aduc o contribuție semnificativă țării noastre”.