Concurs online al celor mai autentice ii și cămăși românești din Basarabia create în ultimii ani

Din maxim respect și multă prețuire pentru costumul popular românesc, emblemă identitară și valoare națională, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală împreună cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu lansează un concurs de creativitate, pentru a oferi posibilitate celor implicați în procesul de reconsiderare a importanței iilor și cămășilor românești din Basarabia în zilele noastre să  demonstreze recentele lor realizări spre a fi văzute, trăite cu bucurie și apreciate de publicul larg.

separator

Concursul va începe pe 24 iunie și se va încheia la 4 iulie, ca să fie timp îndeajuns pentru a putea savura deliciul artei acului stăpânită cu multă îndemânare de doamne, domnișoare și domni.

În felul acesta ne sincronizăm la mai multe evenimente consacrate promovării veșmântului nostru identitar: Ziua Universală a iei Românești – 24 iunie, Ziua Națională a Portului Popular din Republica Moldova, sărbătorită la 28 iunie și, concomitent, aducem un merituos elogiu Zilei Portului Tradițional care a fost sărbătorită anul acesta  în România la 10 mai.

La Concurs s-au înscris 160 de lucrări dintre care juriul a promovat 125 ca fiind conforme rigorilor genericului sau a căror imagine a fost acceptabilă condițiilor tehnice. Participă 57 de autori, cu vârste cuprinse între 12 și 72 de ani, cu ocupații diferite, dar uniți de dragostea și respectul purtat costumului românesc. Este cel mai reprezentativ concurs, inclusiv și cea mai vastă expunere a acestor realizări din ultimele decenii.

Pe paginile de Facebook ale ICR-ului și MNEIN vor fi plasate lucrările selectate, fiecare având atribuit un număr. Un text succint, asociat imaginii, precizează tipul cămășii, aria ei, uneori localitatea, tehnicile de realizare, dar și sursele după care a fost cusută. Publicul este încurajat să aprecieze și să comenteze lucrările pe paginile celor două instituții, ca să poată fi luate în considerație în cadrul evaluărilor.

Chiar dacă aceste imagini vor fi preluate pe alte pagini, trebuie să amintim că se vor contabiliza doar semnalările de pe Facebook  ICR-ului și al MNEIN.

Institutul Cultural Român va premia trei ii/ cămăși (fără a le diferenția în femeiești sau bărbătești) după o selecție riguroasă, captivantă, deoarece va trebui să se aleagă doar trei ii/cămăși din cele circa 125 pretendente, toate fiind reușite, ca o expresie relevantă a  artei populare.

Concursul va ajuta utilizatorii Internetului să facă distincția între autentic și pseudo-autentic. Sperăm ca prin acest eveniment numărul admiratorilor și apărătorilor, dar și al promotorilor costumului popular să crească, iar odată cu ei să fie realizate cât mai multe ii și cămăși autentice, originale care leagă firul tradiției de străvechile practici artistice, afirmă în purtătorii costumului popular și admiratorii acestora spiritul identitar românesc.

Maria Zaharova, în delir: Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească” și nu viceversa

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, se arată deranjată de opinia diplomației române care a salutat „limba română” în legislația națională a R.Moldova calificând decizia Parlamentului „restabilire a adevărului științific”. Într-o postare pe Telegram, Zaharova, insistă pe „moldovenizarea” Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940, scrie www.deschide.md.

TV8.md - Zaharova: Decizia Moldovei de a interzice panglica Sfântul  Gheorghe provoacă indignare

Zaharova susține că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. În context, oficialul rus se întreabă a cui este acum Basarabia?

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a conchis Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, blamând existența până la sfârșitul secolului XVIII a limbii române.

Autoritățile de la Chișinău rămân ferme pe poziția de a legifera limba română: „Noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă.

Șeful statul susține că adoptarea acestei legi a fost una întârziată: „Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicație asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”. Ministerul Afacerilor Externe al României menționează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.

Un medic cu ani de experiență din Chișinău s-a stins din viață

Medicul anesteziolog-reanimatolog, Andrei Sorici, a murit la vârsta de 58 de ani. Anunțul trist a fost făcut de IMSP SCM „Gheorghe Paladi”.

Foto: Facebook

„Timp de 25 de ani a activat în cadrul instituției noastre, participând la salvarea vieții pacienților, fiind apreciat de către colegi și pacienți.

Aducem sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor și colectivului în care a activat.

Lumina veșnică!”, au scris reprezentanții IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, pe pagina de Facebook.

O femeie din Căușeni, ucisă de propriul soț. Individul a sunat la poliție

Un individ a chemat vineri la Poliția, anunțând că soția sa este inconștientă. La fața locului, s-a stabilit că femeia a fost înjunghiată.

Crima urmata de sinucidere, in Franta. Romanca ucisa de propriul sot, care  apoi si-a luat

Totul s-a întâmplat într-o localitate din raionul Căușeni. Ofițera de presă a Poliției locale, Mariana Didenco, a comunicat pentru realitatea.md că oamenii legii au fost alertați în jurul orei 9:00.

„Preliminar, polițiștii au stabilit că între o femeie de 64 de ani și soțul acesteia de 66 de ani s-a iscat un conflict, ca urmare bărbatul i-a aplicat mai multe lovituri cu cuțitul în regiunea gâtului, iar în consecință, femeia a decedat până la sosirea ambulanței”, a precizat ofițera.

Bănuitul a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Conform legislației în vigoare, individul riscă până șa 20 de ani de pușcărie sau detenție pe viață.

Primul val de căldură din acest an. Temperaturi de până la +40 de grade în Europa
Articolul anterior
Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 iulie
Articolul următor