Copiii din România, Republica Moldova şi diaspora sunt invitaţi să participe la concursul de creaţie „Mihai Eminescu şi rugăciunea în spiritualitatea poporului român de pretutindeni”, organizat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.
Foto: tvrmoldova.md
Activitatea a fost iniţiată în contextul Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie 2022) şi a Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu unităţile de învăţământ şi parohiile din diaspora, transmite tvrmoldova.md.
Pot participa copii din clasele I-VIII, beneficiari ai programelor sociale şi educaţionale derulate în Centrele de zi pentru copii (ale parohiilor şi ONG-urilor eparhiale) din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cât şi copiilor din diaspora care îndrăgesc opera eminesciană.
Scopul concursului este să valorizeze opera eminesciană şi spiritualitatea în viaţa elevilor de gimnaziu din eparhie şi diaspora.
Interacţiunea dintre participanţi se va face printr-un eveniment cultural organizat online vineri, 14 ianuarie 2022, de la ora ora 19,00, pe platforma ZOOM.
Participanţii care doresc să recite o poezie sau să ofere un scurt recital de muzică pe versurile poetului sunt rugaţi să anunţe organizatorii până joi, 13 ianuarie 2022, ora 20:00.
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Poeziile propuse ca sursă de inspiraţie pentru concursul eminescian sunt:
– „Rugăciune”;
– „Doină”;
– „Scrisoarea I”;
– „Scrisoarea a III-a”
– „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” ;
– „La steaua” ;
– „Luceafărul” ;
– „Rugăciunea unui dac” ;
– „Memento mori”;
– „Povestea magului călător în stele”;
– „Mai am un singur dor” ;
– „Dumnezeu şi om” ;
– „Împărat şi proletar”,
– „Egipetul” ;
– „Mureşanul”.
Înscrierea creaţiilor copiilor se poate face până în data de 12 ianuarie 2022 – inclusiv, la adresa de email sectorsocialarb@yahoo.com;
Regulamentul concursului
– Pentru categoria ,,artiştii mici” – clasele I-IV:
– Realizarea unui desen reprezentativ asociat unei poezii cu tematica rugăciunii dintre cele propuse mai sus. În 3-7 rânduri se va argumenta motivarea alegerii poeziei, ce reprezintă desenul din punct de vedere artistic şi ce transmite el.
– Pentru categoria ,,artiştii mari” – clasele V-VIII (la alegere unul dintre cele trei subpuncte):
– Realizarea unei compuneri care să prezinte frumuseţea spiritualităţii în poezia eminescienă, raportându-se la una sau mai multe din poeziile indicate (se va preciza şi poezia/poeziile la care se face referire);
– Alegerea de 5-7 structuri/expresii frumoase din poeziile propuse şi introducerea acestora într-o compunere cu tema rugăciunii;
– Realizarea unei poezii/a unei compuneri cu tematicile rugăciunii şi ale spiritualităţii în memoria marelui poet, ca omagiu adus lui Mihai Eminescu.
Premiile vor consta în cărţi ale poetului Mihai Eminescu, diplome şi alte surprize.