Condițiile de călătorie în Franța pentru cetățenii moldoveni

Autoritățile din Franța anunță care sunt condițiile de intrare pentru moldoveni în țară. Potrivit informației, sunt condiții atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate.

Astfel, dacă sunteți vaccinat cu unul dintre următoarele seruri: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson, veți fi obligați să completați 2 declarații: Sworn statement și PLF.

Pasagerii nevaccinați vor completa 3 declarații: “Attestacion de entree…“, Sworn statement și PLF. 

Copiii de până la 12 ani sunt exceptați de la prezentarea testului RT-PCR.

1. Toate persoanele vaccinate pot călători spre Franța fără a avea un motiv esențial. În cazul în care persoana s-a vaccinat cu a 2-a doză cu cel puțin 7 zile înainte de plecare sau dacă persoana a fost bolnavă de COVID se acceptă 1 doză de vaccin cu cel puțin 7 zile înainte de plecare, cu vaccinul Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau 1 doză unică cu cel puțin 28 zile înainte de plecare cu Johnson & Johnson.

Pasagerul trebuie să prezinte:

– dovada vaccinării conform schemei și condițiilor stabilite de vaccinare descrise sau dacă pasagerul a fost bolnav de COVID și are doar 1 doză administrată, trebuie să mai prezinte și dovada îmbolnăvirii.

– să completeze declarația privind lipsa simptomelor de COVID-19 “Sworn statement”. 

2. Persoanele nevaccinate pot călători spre Franța doar cu motiv esențial, acestea sunt descrise în “ Attestation de entree…“ și doar dacă se încadrează în lista acestor motive. 

La check-in, pasagerii trebuie să prezinte în mod obligatoriu: 

– testul PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau un test antigenic realizat în laborator cu cel mult 48 de ore. Pasagerii intră în autoizolare timp de 7 zile. 

– să completeze declarația cu indicarea motivelor de călătorie “Attestation de deplacement…“

– să completeze și să semneze  declarația privind lipsa simptomelor de COVID-19 “Sworn statement…“

3. Toți pasagerii vor completa, de asemenea, PLF/ Public health passenger locator form (atașat), care se va colecta la check-in/îmbarcare după completare. 

Pasagerii transit din Zona Roșie!

Pasagerii transit care au venit sau vizitat Rusia și Turcia sau alte zone roșii (Afganistan, Algeria, Argentina, Bangladesh, Brazilia, Columbia, Costa-Rica, Cuba, Democratic Republic of Congo, Georgia, Indonezia, Iran, Maldive, Maroc, Mozambic, Namibia, Nepal, Pakistan, Rusia, Seychelles, South Africa, Suriname, Tunisia) trebuie să prezinte test negativ PCR sau antigenic realizat cu cel mult 48 de ore până la plecare spre Franța, dacă nu sunt vaccinați cu vaccinuri aprobate de EMA.  

Important! Pasagerii din Rusia/Turcia (sau alte zone roșii) vor fi plasați în izolare la sosire și vor completa 2 declarații ce pot fi găsite în link-ul de mai jos, categoria “Travel to/from red country”: https://www.interieur.gouv.fr/…/Certificate-of..

sursa: www.stiri.md

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Specialiștii avertizează: în Moldova există riscul de import a difteriei și poliomielitei, boli care nu s-a înregistrat zeci de ani
Articolul anterior
Costumele de Halloween inspirate din Squid Game, interzise în școli din America
Articolul următor