Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Mesajul meu către cetățenii Republicii Moldova e că noi suntem alături și vă susținem în fiecare pas spre Uniunea Europeană și astăzi sunt bucuroasă să anunț un nou pachet de asistență pentru R. Moldova.

În primul rând vorbim despre tarifele pentru roaming. (…) Vom oferi sprijin economic adițional. (…) Vom pune la dispoziție 50 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate. Al patrulea punct ține se securitate și reziliență. (…) Vrem să sporim în continuare sprijinul pentru R. Moldova. Vedem cum Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova. (…) Astăzi și mâine, întreaga Europă este Moldova”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Mă bucur să anunț că țara noastră și Uniunea Europeană a semnat astăzi un nou acord și anume de liberalizare a tarifelor de roaming. Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, atunci când vom merge în țările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre, rămase acasă, mai des și mai ieftin.”

Video! Lupte în Rusia, cu elicoptere și sisteme anti-aeriene

În Rusia au loc lupte cu aplicarea elicopterelor și a sistemelor anti-aeriene. O explozie a avut loc la sediul statului major al Districtului Militar Sud din Rostov, care e ocupat de grupul Wagner. În imagini postate pe rețele de socializare, se vede cum oamenii aleargă panicați pe străzi.

Între timp, au apărut irimele imagini cu atacul aerian al Ministerului Apărării asupra coloanei Wagner care se îndreaptă spre Moscova.

Putin a discutat la telefon cu Lukaşenko despre situaţia din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta.

Este primul contact internaţional pe care îl are Vladimir Putin de la declanşarea acestei revolte, vineri seară, de către liderul Wagner, Evgheni Prigojin, scrie Agerpres.

„Preşedintele rus i-a telefonat în această dimineaţă preşedintelui belarus” pentru a-l informa „despre situaţia din Rusia”, a relatat Belta citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

Putin a promis că va zdrobi ceea ce a calificat drept o revoltă armată, după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a preluat controlul oraşului Rostov-pe-Don, în cadrul unei tentative de a înlătura conducerea armatei.

Lupte între armata rusă și mercenarii Wagner pe autostrada care leagă Rostov de Moscova

Aviația rusă a bombardat autostrada M-4, care face legătura între Rostov și Moscova, folosită de mercenarii Wagner în drumul lor spre capitala Federației Ruse, a declarat un oficial de la Kiev, care citează surse media rusești. Conform unor informații încă neconfirmate oficial de autoritățile ruse, armata rusă folosește aviația pentru a lovi convoaiele Wagner, în ciuda traficului auto intens și a faptului că pe acest drum se află multe mașini civile. Pe rețelele sociale au apărut inclusiv imagini cu un avion A-26 al armatei ruse, doborât în zona Voronej, conform digi24.ro.

Ambuteiaj pe autostrada M-4 între Voronej și Moscova

De alfele, conform GeoConfirmed, cel puțin un convoi de trupe Wagner a fost localizat în apropiere de acest oraș, aflat la circa 460 de kilometri de Moscova.

Mercenarii Wagner controlează deja total orașul Rostov, după ce au preluat controlul aeroportului și al comandamentului armatei ruse din regiune.

Ursula Von der Leyen și Josep Borrell au sosit la Chișinău
Articolul anterior
Summitul CPE: Au fost instalate coșuri pentru gunoi la stațiile de așteptare pe bulevardul Dacia până la strada Ciuflea
Articolul următor