Consiliul Rectorilor din Moldova cere abrogarea hotărârii de Guvern privind plasarea în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ, și anume solicită să fie exclusă prevederea prin care studenții trebuie să întoarcă banii cheltuiți pentru studii dacă nu sunt de acord să se integreze în câmpul muncii.
Potrivit președintelui Consiliului Rectorilor, asta îi sperie pe studenți și aceștia aleg să își facă studiile la universități private sau din afara țării, transmite IPN.
De asemenea, rectorii cer rectificarea legii bugetului de stat pentru anul curent, la componenta învățământului superior, optând pentru creșterea valorii de referință luat în calcul la fondul de salarii, a salariului minim pe economie. Potrivit lui Emil Ceban, președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, banii alocați nu sunt suficienți și toate universitățile în perioada iunie-iulie, înainte de achitarea salariilor și îndemnizațiilor de concediu, au un deficit financiar enorm, de aproximativ 25%.
Rectorii cer și modificarea normelor de impozitare a veniturilor universităților. Potrivit conducătorilor instituțiilor de învățământ superior din țară, e nevoie de scutirea de TVA în desfășurarea diferitor procese din universitate care nu țin de educație.
Rectorii mai cred că e nevoie de aprobarea unei metodologii unice de determinare a costurilor de studii, pentru ca alegerea studenților să nu cadă pe universitatea care oferă studii mai ieftine, dar mai puțin calitative, precum și integrarea colegiilor în universitățile de profil.
Potrivit lui Emil Ceban, rezolvarea problemelor universităților ar contribui la o autonomie mai mare a lor și la dezvoltarea substanțială calității studiilor și educației în general. De asemenea, Consiliul Rectorilor este de acord să participe la agenda comună a Guvernului pe filiera educației.
Premierul Dorin Recean, prezent la eveniment, a spus că în ceea ce ține de partea financiară Guvernul va încerca să aloce maximum posibil, iar pe partea de modificare a reglementărilor se angajează să fie simplificate așa ca universitățile să poată lua mai multe decizii în interiorul acestora. El a adăugat că este importantă performanța academică, inclusiv ca și componentă reputației în contextul exportului serviciilor educaționale. Potrivit lui, vor fi făcute măsurări la capitolul integritate și asta va constitui și unul din criteriile de finanțare a universităților.
Ministrul Dan Perciun a adăugat că Ministrul Educației va face modificări așa ca studenții să întoarcă banii doar pe indemnizație (cea care se oferă la încheierea studiilor), nu și cheltuielile pentru studii. De asemenea, Ministerul susține integrarea colegiilor în universități. Urmează să mai fie purtate discuții pe o agendă comună agreată cu Consiliul Rectorilor.