Constatare: ,,Republica Moldova e prima în lume la infectarea personalului medical”

Până astăzi, în Republica Moldova, 866 de lucrători din sistemul sănătății sunt infectați cu coronavirus și 4 au decedat. Conform datelor statistice, fiecare al 3-lea pacient infectat cu Covid-19 este lucrător medical.

separator

În total, 216 medici s-au infectat, 317 asistente medicale, 49 de felceri, 1 paramedic, 14 framaciști, 269 de infermiere, șoferi de ambulanță și alți angajați auxiliari.

Republica Moldova deține întâietate privind rata de afectare în sistemul medical. Potrivit ex-Ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, Republica Moldova e prima în lume la infectarea personalului medical.

Chiar și așa, potrivit specialistei, Ministerul Sănătății pregătește o nouă decizie în gestionarea infecției, ,,care va crește numărul de infectați în rândul personalului medical, și pe lângă cel din spitale și ambulanță, va cădea răpus și cel din medicina primară”.

S-a început instruirea asistentelor medicale de familie cum să preleveze frotiul pentru testare. În opinia, ex-Ministrului Sănătății, această decizie este una greșită. ,,Cunoaștem că recomandările OMS spun clar că toți pacienții confirmați cu Covid-19 se tratează în spitale, iar dacă nu este posibil din lipsa fondului de paturi, se tratează în hotele, săli de gimnastică și alte localuri readaptate sub acest scop. Și doar în cazul când nici aceasta nu este posibil, se permite, cu anumite condiționalități, tratarea cazurilor ușoare la domiciliu. Condiționalități pe care la noi nu le îndeplinește nimeni”, declară Ala Nemerenco.

,,Acum, mai mult, s-a început instruirea asistentelor medicale de familie cum să preleveze frotiul pentru testare.

Toate ghidurile internaționale recomandă instituirea unor precauții severe legate de transmiterea pe cale aeriană la efectuarea procedurilor în cazul cărora pot rezulta aerosoli (intubarea, brohoscopia, manevre de resuscitare, colectarea frotiului naso-faringian). La noi departe de așa ceva.

În alte țări, personalul care colectează probe la domiciliu este unul strict specializat și se deplasează cu un automobil special echipat la pacient. La noi – în fiecare localitate va colecta asistenta medicală de acolo, care va asigur, nu va reuși să capete acele aptitudini necesare. Vă rog să luați în considerare că nicio asistentă nu a efectuat până acum proceduri măcar similare cu aceasta.

Acest personal peste hotare este echipat ca la carte. Am scris mai sus – riscul de infectare e înalt. E mai simplu să ai câteva dubițe echipate pe țară decât să asiguri măcar cu 1 exemplar de așa echipament fiecare sat/instituție medicală.

Prelevarea frotiului conform protocoalelor (OMS, CDC etc) se recomandă a fi prioritar din nazo-faringe, a doua opțiune rămânând oro-faringele. La noi se începe de la coadă, deși se cunoaște că excitare provoacă tuse puternică, și riscul de a prelua infecția e mult mai mare. Totodată, a doua cale presupune colectarea a 2 probe, ce determină aflarea cadrului medical în contact cu sursa de infecție o perioadă mai îndelungată.

Vă asigur, fără niciun dubiu, vom avea creșterea infectării cadrelor medicale. Deja și din AMP. Din motiv că nu sunt asigurate absolut toate condițiile, ca la carte, pentru a executa așa manopere.

Gestionarea infecției în Republica Moldova, de la bunul său început, este un lanț lung de experimente nereușite a autorităților pe cetățenii și medicii săi.

Pe acest fon ministerul planifică prelevarea probelor pentru testarea Cocid-19 la domiciliu de către asistentele medicale ale medicului de familie. Instruite teoretic rapid și scurt la distanța, fără a deține abilitați practice pentru așa procedură, dotate cu echipamente de protecție necorespunzătoare, care vor fi îmbrăcate/dezbrăcate în condiții necorespunzătoare, majoritatea din ele de vârsta pensionară, vor fi supuse unui risc major de infectare”, declară Ala Nemerenco.

Potrivit ex-Ministrului, în SUA, Departamentul de Stat al Securității Muncii și Administrării Sănătății a clasificat procedura de prelevare a probei din nazo-/orofaringe în categoria cu cel mai înalt risc de infectare cu Covid-19, în rând cu intubarea pacienților în reanimare.Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Unica.md nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe aceeași platformă și o va trata în condiții egale.

27 aprilie: În Republica Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat
Articolul anterior
Covid-19: un bărbat cu insuficiență respiratorie severă a decedat la Institutul de Medicină Urgentă. Virusul a făcut 98 de victime
Articolul următor
Alte articole interesante