Contrabandă cu lingouri de aur pe Aeroportul Chișinău. O femeie intenționa să le transporte ilicit în Irlanda

A tăinuit mai multe lingouri de aur și intenționa să le transporte ilicit în Irlanda. Este vorba despre o cetățeană străină, în vârstă de 49 de ani, pasageră a cursei „Chișinău-Dublin”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal.

În Aeroportul Internațional Chișinău, femeia a fost identificată în fluxul de călători de către funcționarii vamali în conlucrare cu polițiștii de frontieră.

În cadrul controlului de securitate, echipa comună a descoperit în bagajul de cală a pasagerei 7 lingouri de aur, pe care aceasta nu le-a declarat.

Bunurile au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă sancționare contravențională.

Percheziții la trei bănuiți din Chișinău și Leova, la solicitarea autorităților din România

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță percheziții la trei bănuiți din Chișinău și Leova, la solicitarea autorităților din București, România, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Dosarul penal din statul vecin vizează faptele unui grup de cetățeni din ambele state, care ar fi răpit un bărbat de 33 de ani din parcarea unui bloc de locuit din București, după care l-au bătut și l-au lăsat fără mai multe lucruri de valoare. Infracțiunea a fost comisă în scopul estorcării de la bărbat a unor sume impunătoare de bani, fapt care însă nu le-a reușit.

Răpirea acestuia, însă, a fost denunțată autorităților de agentul de pază din bloc, care l-au găsit ulterior pe bărbat abandonat în stradă. După reținerea a doi suspecți în România, a urmat formularea unei comisii rogatorii către Procuratura Generală a Republicii Moldova, care a încredințat executarea ei procurorilor PCCOCS.

Perchezițiile comune au avut loc săptămână trecută, în Galați – România, dar și la Chișinău și Leova, în Moldova acestea fiind desfășurate cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger.” Astfel, de la doi bănuiți din Moldova au fost ridicate obiecte relevante cercetării penale (a treia persoană fiind plecată în afara țării, după comiterea infracțiunii): vestimentația unuia din ei folosită la comiterea infracțiunii, telefoane mobile, o cartelă bancară și un înscris de ciornă. Așa cum unul din bănuiți a refuzat colectarea probelor ADN, urmează colectarea lor forțată, în vederea transmiterii în România, pentru examinare.

Investigațiile desfășurate de autoritățile din România continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.  

Medalie de argint, două de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică pentru lotul olimpic al R. Moldova

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în Bath, Marea Britanie, în perioada 11-22 iulie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

Medalia de argint a fost obținută de Marius Cerlat, elev a Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău. Medaliați cu bronz sunt elevii Timur Degteari și Alin Popescu, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Mihai Eșanu și Laura Șestacov, elevi ai aceleiași instituții de învățământ.

În cadrul celei de-a 65-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică au participat 609 elevi din 109 țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori.

În context, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Matematică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Peste 3 400 de șoferi, sancționați în acest weekend! 50 dintre ei erau aghesmuiți la volan

Peste 3 400 de abateri rutiere depistate în acest weekend de polițiști pe traseele naționale și cele locale. 1989 cazuri de depășire a vitezei stabilită pe sectorul de drum. 50 de conducători auto au fost înlăturați de la volanul autovehiculului, fiind depistați în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor interzise, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Un tânăr de 20 de ani a fost stopat de polițiști în timp ce conducea un Mercedes, sub influența substanțelor narcotice.

Noaptea trecută, a fost stopat un Renault, condus de o femeie de 32 de ani. Aceasta a fost testată alcoolscopic, rezultatul arătând o concentrație de alcool de 0,51 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Ambele cazuri au fost depistate în orașul Ungheni.

În alt caz, polițiștii au stopat o Toyota, condusă de o tânără de 18 ani, care se deplasa neuniform prin localitatea Hrușova din raionul Criuleni. Rezultatul testului Drager a arătat o concentrație de 0,38 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Alte încălcări întregistrate:

446 de șoferi nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere a semafoarelor;

155 de conducători conduceau vehiculul fără a avea cuplată centura de siguranță;

490 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;

175 de șoferi conduceau mijlocul de transport fără a fi supus reviziei tehnice anuale și lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;

148 nu au acordat prioritate legală pietonilor la traversarea părții carosabile.

”Vă îndemnăm repetat, dacă ați consumat alcool NU urcați la volan și NU puneți viața voastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol. Fiți responsabili! Împreună putem spori securitatea în trafic.”, mai anunță Poliția.

Trei automobile s-ar fi ciocnit în lanț pe o stradă din Chișinău: O mașină a poliției, avariată
Articolul anterior
Dorin Recean, în discuții despre pașii pe care țara noastră urmează să-i facă în procesul de integrare europeană
Articolul următor