Tentativa unui conațional de a introduce ilicit băuturi alcoolice în cantități comerciale, deconspirată la Leușeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Cazul a fost înregistrat de funcționarii postului vamal Leușeni, în urma controlului de specialitate efectuat asupra unui microbuz de model „Ford Transit” care se deplasa din Italia.
În cadrul controlului fizic detaliat al mijlocului de transport, în compartimentul destinat bagajelor, printre bunurile personale, au fost depistate 107 sticle de băuturi alcoolice nedeclarate autorității vamale.
Lotul comercial a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar șoferul, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 35 de ani, riscă să fie sancționat contravențional.
Pakistanul susține că un atac al Indiei pe teritoriul său este „iminent”
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat că o incursiune militară din partea Indiei vecine este iminentă, după atacul de săptămâna trecută asupra unor turiști în provincia Kashmir, incident ce a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două puteri nucleare, informează Reuters.
Atacul insurgenților din Kashmir a provocat moartea a 26 de persoane și a provocat furie în India, țară majoritar hindusă, precum și apeluri la acțiune împotriva Pakistanului majoritar musulman. India acuză Pakistanul că sprijină insurgența din Kashmir, o regiune revendicată de ambele state, care au purtat deja două războaie pentru controlul acesteia.
Riscul unei escaladări a tensiunilor
„Am consolidat forțele noastre pentru ceva ce acum este iminent. Astfel că într-o asemenea situație trebuie luate anumite decizii strategice, iar aceste decizii au fost luate”, a declarat ministrul Apărării Khawaja Muhammad Asif, într-un interviu pentru Reuters.
Asif a spus că discursul Indiei se înăsprește și că armata pakistaneză a anunțat guvernul în ce privește posibilitatea unui atac indian. Ministrul nu a dat detalii suplimentare legate de motivele care-l fac să creadă că o incursiune este iminentă.
După atacul din Kashmir, India a indentificat doi dintre suspecți ca fiind pakistanezi. Islamabadul a negat orice implicare și a cerut o anchetă neutră.
Asif a spus că Pakistanul se află într-un grad ridicat de alertă și că va folosi armele nucleare doar „dacă există o amenințare directă la adresa existenței noastre”.
Deja la granița dintre India și Pakistan au avut loc schimburi de focuri, în zilele de vineri și sâmbătă. Armata Indiei i-a acuzat pe soldații pakistanezi că au deschis focul din „mai multe posturi” de pe puternic militarizata linie de armistițiu, iar forțele indiene „au răspuns în mod corespunzător” la ceea ce susțin că au fost focuri „neprovocate”. Nu au fost raportate victime.
Măsuri simetrice
În cadrul unor măsuri reciproce, India a suspendat Tratatul privind apele Indusului, a expulzat diplomați pakistanezi și a anulat vize pakistaneze. Islamabadul a ripostat expulzând diplomați indieni, anulând vize indiene și închizându-și spațiul aerian. În plus, a suspendat acordul Shimla din 1972, un cadrul de lucru esențial pentru dialog.
Ministrul resurselor din India, Patil, a declarat că țara va lua măsuri pentru a se asigura că „nicio picătură” de apă a râului nu se varsă în Pakistan după suspendarea Tratatului privind Apele Indusului. Pakistanul a avertizat că orice încercare de a bloca apa ar fi un „act de război”.
Experții spun că întreruperea fluxului ar necesita investiții mari și ani de muncă. „India nu are infrastructura hidroelectrică necesară pentru a împiedica efectiv fluxul de apă către Pakistan pe termen scurt”, a declarat Brahma Chellaney, un analist. „Așadar, acțiunea este în mare parte simbolică”, consideră el.
Un bărbat, condamnat la 12 ani de închisoare pentru violul unui minor, prins la vama Albița cu documente false
Un moldovean în vârstă de 63 de ani, condamnat la 12 ani de închisoare pentru violul unui minor, a fost stopat la vama Albiţa, în timp ce încerca să intre în România cu un document fals. Luat la întrebări, individul le-a spus poliţiştilor de frontieră români că a cumpărat actele cu 400 de lei moldoveneşti şi că intenţiona să ajungă în vestul Europei pentru a-şi găsi un loc de muncă. Cazul a avut loc luni, 28 aprilie, iar bărbatul a fost predat autorităţilor de frontieră din Republica Moldova, transmite newtv.md
„În jurul orei 04.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 63 de ani.
La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului era o semnalare Interpol, acesta fiind căutat de autoritățile din Republica Moldova pentru executarea unei pedepse privative de libertate de 12 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de viol asupra unui minor.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra persoanei, ocazie cu care, a fost descoperită asupra bărbatului, ascunsă, o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române.
Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unui document autentic, fiind fals.
Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul în cauză prin intermediul unui concetățean, contra sumei de 400 de lei moldovenești, cu intenția de a-l folosi în statele din vestul Europei, pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
În baza Acordului de Readmisie, bărbatul a fost predat autorităţilor de frontieră din Republica Moldova în vederea luării măsurilor legale care se impun”, transmite Poliţia de Frontieră a României.
SPANIA. Haos pe străzi, la metrou și în aeroport după pana de curent uriașă. Centralele nucleare nu mai produc energie electrică
În urma penei de curent generalizate, centralele nucleare ale Spaniei (cinci din cele șapte reactoare în funcțiune) au încetat să mai producă energie electrică.
Președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, se află în prezent în drum spre Centrul de control al Red Electrica „pentru a clarifica circumstanțele care afectează furnizarea de energie electrică”.
„Cauzele sunt analizate și se folosesc toate resursele pentru a le rezolva”, spune Ministerul pentru Tranziție Ecologică.
Orașele Valencia și Barcelona au rămas fără curent electric, întreaga rețea feroviară spaniolă a fost oprită, serviciile de internet nu au mai funcționat, iar pe străzi a fost haos, traficul acumulându-se în Madrid și Lisabona, potrivit dailymail.
Mii de oameni au luat cu asalt supermarketurile din orașe pentru a-și face provizii de apă și hrană.
The fans at the Madrid Open are left in darkness amid the power outage.
Videoclipuri online arată cum rețelele feroviare din orașele spaniole au intrat în haos, oamenii fiind evacuați prin tuneluri, în timp ce pene de curent afectau stațiile de metrou și opreau trenurile.
O parte din Franța a rămas, de asemenea, fără curent electric în urma întreruperilor din Spania și Portugalia, a confirmat operatorul de rețea al țării. Conform celor mai recente informații, au fost raportate alte întreruperi până în Belgia.
A massive blackout sweeps across Europe, leaving countries like France, Spain, Belgium, and Portugal without power.
The outage cripples critical infrastructure, shutting down airports, halting subway systems, and disrupting communication networks.
Cauza întreruperilor nu este încă clară, guvernul spaniol declarând că încearcă să „identifice originea”.
E-Redes, o companie portugheză de monitorizare a rețelei de electricitate, a declarat că investighează cauza întreruperii, pe care a descris-o drept „o problemă europeană mai largă”.
Both Spain and Portugal, as well as their capitals of Madrid and Lisbon, are currently suffering from a massive power outage, effecting airports, hospitals, power plants, subways, traffic lights, and other critical infrastructure across Western Europe. The cause of the outage is… pic.twitter.com/dBWfgwvXz0
Aeroporturile au fost, de asemenea, afectate, generatoarele de urgență fiind pornite la aeroporturile Porto și Faro, dar operațiunile au fost „limitate” la Lisabona, potrivit oficialilor.
Panic purchasing has caused supermarkets in Madrid to become overcrowded amidst widespread outages in Spain and Portugal. pic.twitter.com/RQ6hyALAhG
Părți din rețeaua întinsă de metrou din Madrid au fost evacuate, iar semafoarele din capitală au încetat să mai funcționeze, punând în pericol circulația pe șoselele principale.
De asemenea, se pare că întreruperea a forțat închiderea sistemului de tramvai din Barcelona și a oprit funcționarea unor semafoare din oraș.
Internetul și liniile telefonice din întreaga țară sunt, de asemenea, întrerupte.
Între timp, turneul de tenis Madrid Open a fost suspendat.
„A fost înființat un comitet de criză pentru a gestiona situația [din Spania]. În acest stadiu nu există încă dovezi privind cauza penei masive de curent”, a declarat pentru Politico un oficial informat cu privire la situația din Spania.
„Un atac cibernetic nu a fost exclus și investigațiile sunt în curs”, a adăugat acesta.
Agenția de securitate cibernetică INCIBE din Spania investighează posibilitatea ca pana de curent să fi fost declanșată de un atac cibernetic.
Guvernul țării a declarat că lucrează la „identificarea originii” penei de curent, oficialii declarând că încă adună dovezi.
Datorită generatoarelor de rezervă, spitalele din Spania au fost ferite de cele mai grave pene de curent, cu înregistrări video.
Unele spitale au suspendat operațiile care nu sunt de urgență, însă sursele de alimentare de urgență au menținut în funcțiune echipamente esențiale precum ventilatoarele și monitoarele cardiace.
Compania spaniolă de căi ferate Renfe a declarat că toate trenurile au fost oprite și în prezent nu au loc plecări, existând o pană de curent la „nivel național”.
Operatorul rețelei de electricitate din Spania, Red Eléctrica, a scris pe X: „Planurile de restabilire a alimentării cu energie electrică au fost activate în colaborare cu companiile din sector în urma zero-ului care a avut loc în sistemul peninsular. Cauzele sunt în curs de analiză și toate resursele sunt dedicate rezolvării acesteia. Vom continua să raportăm”.
Ședință de urgență în Spania
În orașul spaniol Valencia, Metrovalencia, care administrează sistemul feroviar urban al orașului, a declarat că traficul a fost „perturbat” din cauza unei „pene generale de curent în oraș”.
Într-o postare pe X, Metrovalencia a adăugat: „Nu se cunosc amploarea și durata întreruperii”.
Guvernul spaniol s-a reunit în ședință de urgență și monitorizează evoluția situației, potrivit presei spaniole.
Trenurile și aeroportul din Madrid, afectate de pene de curent
Madrid, capitala Spaniei, precum și alte orașe importante din țară, printre care Barcelona, Sevilla și Valencia, au fost afectate de grave pene de curent.
Vorbind la televiziunea de stat, primarul Madridului, José Luis Martinez Almeida, le-a cerut oamenilor să își reducă la minimum deplasările și să apeleze serviciile de urgență doar în caz de urgențe extreme. De asemenea, acesta i-a îndemnat pe oameni să nu se deplaseze pe șosele pentru lucrătorii de urgență.
Metroul din Madrid a declarat într-o declarație că toate serviciile au fost întrerupte din cauza unei „lipse de alimentare cu energie electrică”.
Presa locală a raportat că părți ale metroului au fost evacuate.
Între timp, Aeroportul Barajas din Madrid, principalul aeroport internațional care deservește capitala, se pare că se confruntă cu o pană de curent, potrivit presei locale, serviciile de urmărire a zborurilor indicând anulări și întârzieri ale zborurilor.
„Energia electrică nu a fost încă restabilită la Aeroportul Barajas”, potrivit El Mundo, al doilea cel mai mare cotidian spaniol.