Controale la mai multe grădinițe din Capitală. Ce nereguli a depistat comisia!

Controlul a fost inițiat după ce mai mulți părinți au semnat o petiție prin care atenționează municipalitatea că recomandările alimentare nu sunt respectate. Fructele și legumele proaspete lipsesc, în continuare, din meniurile grădinițelor. Este constatarea specialiștilor de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în urma verificărilor la mai multe instituții preșcolare din Chișinău, notează realitatea.md.

separator
media_150115619105591100La grădinița nr. 57 ”Albăstrița” din sectorul Râșcani al capitalei micuții nu mănâncă legume proaspete, deoarece, în opinia administrației instituției, nu au voie.

Prinsă cu mâța în sac, directoarea grădiniței a încercat să găsească o scuză: „Dacă pentru astăzi nu au rămas legume în depozit, cum pot să le dau?.. Adică sunt legume, dar dacă au adus dovlecei proaspeți… trebuie să facem ceva cu ei. Morcovul și ardeiul gras l-am lăsat pentru mâine, să gătim ardei umpluți”, a spus directoarea interimară a Grădiniței nr. 57, Irina Gorodenco.media_150115620142472500O altă grădiniță, aceeași problemă. Copiii care frecventează grădinița „Mărțișor” mănâncă terci pe săturate. Mesele acestora nu includ legume și fructe proaspete, iar administrația instituției nu a avut o explicație pentru această abatere.

„Predomină, într-adevăr, terciurile. Iarăși, legumele proaspete nu sunt, nici legume proaspete, nici legume pregatite. Avem copii obezi, asta-i problema”, a spus Luminița Suveică, directoarea Centrului de Sănătate Publică Chișinău.media_150115619957001600

„Noi astazi ne-am străduit terci să excludem, numai seara avem, dimineața a fost lapte cu hrișcă, unt…”, a spus directoarea instituției.

Managerii grădinițelor unde au fost depistate neregulii, riscă sancțiuni dacă nu vor redresa situația în timpul apropiat: „Am verificat trei grădinițe din doua sectoare. Am observat că prea multe terciuri se dau, nu sunt legume și anume salatele din legume proaspete. Noi vom veni cu prescripții pentru început, pentru că ața prevede Legea, după care vom verifica prescripțiile, dacă nu vor fi înlăturate acele greșeli, care s-au făcut, managerii vor fi pedepsiți”, a declarat Luminița Suveică.

Verificările specialiștilor CNSP vor continua până la data de 10 august. Acestea au fost inițiate după ce, luni, un grup de părinți a depus o petiţie la Primăria capitalei, în care au solicitat să fie instituit un grup de monitorizare a procesului de alimentare a copiilor în instituțiile preșcolare.

Meteorologii au emis cod galben de ploi puternice, descărcări electrice și vijelie
Articolul anterior
Poze de la nunta fiului Kristinei Orbakaite
Articolul următor
Alte articole interesante