Copii evacuați din Herson, descoperiți într-un orfelinat din Crimeea comparat cu lagărele de concentrare. „Îi transformă în legume”

Cel puțin 14 copii orfani din Herson au fost luați de autoritățile ruse și duși la orfelinatul Yolochka din Crimeea anexată, arată o investigație realizată de publicația independentă rusă Verstka, citată de Meduza. Yolochka a fost comparat de jurnaliști cu un lagăr de concentrare nazist, după ce familiile care au adoptat copii de acolo au declarat că i-au găsit pe cei mici înfometați și cu traume.

Copii evacuați din Herson, descoperiți într-un orfelinat din Crimeea comparat cu lagărele de concentrare. „Îi transformă în legume”

Copiii au fost descoperiți după ce conducerea orfelinatului a postat fotografii cu ei, alături de mesaje – „scrisori către Moș Crăciun” – redactate de mână, pe un site rus de adopții, ca parte a unei campanii de Crăciun.

Potrivit Verstka, 14 dintre acele scrisori au fost scrise de un adult, fiecare mesaj menționând că micuțul din imagine a venit din Herson.

În toate cele 14 imagini au fost surprinși copii într-o cameră asemănătoare cu cele de la Yolochka. Alte 9 fotografii de pe site prezintă copii din aceeași grupă de vârstă în aceeași încăpere, dar fără a preciza dacă sunt din Herson, subliniază Verstka.

Jurnaliștii ruși susțin că orfanii din Herson ar fi putut ajunge la Yolochka în octombrie 2022, în timpul „evacuării” civile organizate de ruși, înainte ca orașul să fie recucerit de armata ucraineană.

Pe 21 octombrie, adjunctul șefului de guvern instalat de Moscova la Herson, Kirill Stremousov, a declarat că 46 de orfani au fost trimiși în Crimeea.

Apoi, la sfârșitul lunii octombrie, comisarul pentru drepturile copilului din Crimeea, Irina Kliueva, a publicat fotografii de la Yolochka, remarcând că acolo locuiesc acum orfani evacuați din Herson.

„La doi ani, copilul cântărește 6 kilograme”

Orfelinatul Yolochka este specializat în adăpostirea orfanilor cu afecțiuni neurologice, întârzieri de dezvoltare, HIV și diverse dizabilități.

Conform planului strategic al instituției pentru 2021-2025, obiectivul Yolochka este de a „favoriza patriotismul și sentimentul civic” la copiii care locuiesc acolo și de a-i învăța să „se identifice ca și cetățeni ai Rusiei multinaționale”.

În 2020, mai multe mame care au adoptat copii din Yolochka au descris pentru presa rusă neglijența la care au fost supuși cei mici în perioada cât au trăit acolo.

Pe 27 august 2020, Olga Kramnaya, care a adoptat mai mulți copii din Yolochka, a declarat pentru Serviciul Public de Știri rus (OSN) că locul „transformă copiii în legume”.

Kramnaya a spus că unul dintre copiii pe care i-a adoptat de acolo, un băiețel pe atunci în vârstă de 2 ani, cântărea doar 6 kilograme și nu putea să mănânce, să bea sau să meargă singur.

„Toți copiii mei erau slabi și începeau să tremure când vedeau mâncare. A trebuit să fie alăptați multă vreme după ce au fost aduși de la Yolochka. Dar cel mai rău dintre toți e Serghei. La 2 ani, copilul are 6 kg și nu vorbește. De ce bebelușii nu primesc îngrijiri medicale, de ce nu merg la 2 ani și arată ca niște copii de la Auschwitz? Nu mai pot să tac”, a spus femeia, în 2020, pentru OSN.

Diagnosticul medicului pediatru pentru Serghei: micuțul suferea de malnutriție severă, deshidratare, rahitism și deformare craniană.

O altă femeie care a adoptat un copil de la Yolochka a spus că acesta are multiple traume – printre altele, e terifiat când trebuie să facă baie.

Iar o fostă îngrijitoare de la orfelinat a declarat, sub protecția anonimatului, că cei mici erau înfometați și însetați ca să defecheze și urineze mai rar și astfel să curețe mai puțin după ei. După ce a adoptat un copil instituționalizat acolo, femeia și-a dat demisia.

sursa

Cod Galben de inundații la Nistru! Avertizările hidrologilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 25 aprilie, Cod Galben de inundații în lacul de acumulare Dubăsari, râul Nistru.

Potrivit hidrologilor, în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (râul Nistru) până la 1.050 m3/s, în intervalul 25-29 aprilie, pe sectorul orașului Dubăsari – orașul Grigoriopol se vor menține nivelurile înalte, transmite Știri.md

De asemenea, se menționează că pe sectorul orașului Grigoriopol până la gura de vărsare va continua creșterea nivelului apei cu 0.50-1.10 m, față de nivelul din 25 aprilie (ora 08:00).

În acest sens, hidrologii avertizează că în locurile joase va avea loc ieșirea apei în luncă și este posibilă subinundarea terenurilor agricole.

Astfel, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează populația să fie prudentă. 

Cazul tinerei gravide ucisă cu sânge rece, abordat de deputați: ”A murit fiindcă e femeie”

Cazul omorului cu cruzime deosebită al tinerei Ana-Maria, însărcinată în luna a 6-a, a ajuns și în Parlament. Vicepreşedinta Legislativului, Doina Gherman, și-a exprimat solidaritatea cu familia fetei și a anunțat că la 30 aprilie, vor avea loc audieri publice privind „răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave”. „Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”, a subliniat Gherman, scrie unimedia.info.

„În contextul cazului tragic, soldat cu decesul victimei Ana-Maria, anunț audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave, care vor avea loc în incinta Parlamentului, în data de 30 aprilie, ora 13:00.

În ultimii ani, chiar dacă RM a întreprins pași importanți în ceea ce privește asigurarea și protejarea drepturilor victimelor violenței în familie, dar și a infracțiunilor privind viața sexuală, se atestă că în cazul comiterii unui omor asupra femeiii, comis inclusiv în contextul unui act de violență în familie, act de violență sexuală, ură sau misoginie, cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare, bazată pe caracteristici distincte.

În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Pornind de la importanța și sensibilitatea subiectului, facem apel către toate părțile interesate, în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse, pentru protecția femeilor și fetelor din RM.

Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Fiecare femeie din RM are dreptul să trăiască în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă sau în orice alt loc. Ne exprimăm solidaritatea cu familia Anei-Maria, dar și cu toate femeile vicitime ale violenței în bază de gen și reconfirmăm angajamentul în lupta cu violența sub orice formă. Pe această cale invităm toate autoritățile responsabile, instituțiile publice, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare să participe la audierile publice”, a punctat Doina Gherman.

Tânăra a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția a solicitat ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.

Ana-Maria Guja era însărcinată în a 6-a lună.

Care e calitatea aerului după praful saharian: Precizările Agenției de Mediu

Cu referire la norul de praf provenit din Deșertul Sahara, ce a cuprins teritoriul Republicii Moldova, Agenția de Mediu informează că în ziua de 24 și începutul zilei de 25 aprilie, în spațiul aerian al țării nu au fost identificate particule de praf de origine africană.

Potrivit Agenției de Mediu, nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg, transmite Știri.md

Meteorologii din România au anunțat că, în perioada 23-24 aprilie, o masă de aer cu particule de praf saharian va acoperi România și R. Moldova.

Norul a ajuns în Moldova în noaptea de 23 spre 24 aprilie. Așadar, în urma ploii nocturne, automobilele au rămas pline de nisip.  

„În perioada 23 aprilie, ora 09:00 – 24 aprilie, ora 13:00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi şi în prima parte a zilei de miercuri”, se arată în comunicatul publicat de ANM.

 

OMS, la un pas să declare sfârșitul pandemiei de Covid-19. Anunț crucial despre urgența de sănătate publică internațională
Articolul anterior
Primarul de Sângerei confirmă accidentul în care a fost implicat și vine cu detalii despre cum s-a întâmplat totul
Articolul următor