Copiii crescuți în zonele poluate au o capacitate intelectuală mai redusă

Plasticul din aer duce la complicații pulmonare grave. Nanoparticulele de plastic care ajung în aerul pe care-l respirăm pot produce leziuni la nivelul plămânilor, urmate de inflamații. Mai mult, pot duce la dezvoltarea unor boli cronice, atât la adulți cât și la copii. Totodată poluarea aerului va duce la scăderea capacității intelectuale a copiilor din zonele respective, iar prezența monoxidului de carbon, care modifică transportul oxigenului către creier, va duce la scăderea IQ-ului acestor copii.

“Avem microparticulele suspendate în aerul atmosferic. Aceste microparticule se comportă la fel ca alți poluanți ai aerului, cum ar fi particulele PM 2,5 și 10, și ajung la nivelul plămânului. Îl putem și inhala. Orice particulă care devine suspendată în aer poate fi respirată. La fel ca și în tubul digestiv, microparticulele de plastic vor leza mucoasa alveolelor pulmonare și acest lucru duce la apariția acelei inflamații pulmonare. Însă inflamația pulmonară nu este generate doar de microparticulele de plastic. Este generată de toți ceilalți poluanți ai aerului. Particulele acestea PM 2,5 și 10, oxizii de azot, dioxidul de sulf, sunt substanțe care generează inflamație pulmonară”, a explicat, în cadrul emisiunii Gândul Green, dr. Radu Țincu, toxicolog ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.

Există și o foarte strânsă legătură între particulele de nanoplastic și poluarea atmosferică și cancerul pulmonar și alte boli cronice pulmonare.

”S-a dovedit foarte clar față de cancerele care sunt în zona digestivă și nu au fost corelate cu microparticulele de plastic, pentru cancerul bronhopulmonar poluarea aerului reprezintă un factor determinant de apariția acestor forme neoplazice. De asemenea persoanele care locuiesc în zone intens poluate dezvoltă în timp boli pulmonare cronice printre care bronhopneumopatia cronic-obstructivă, la adult, sau astmul bronșic sau alergiile respiratorii, la copilȚ, a completat dr. Țincu.

Mai grav este ce ne rezervă pe viitor această formă de poluare. “Studiile ne arată că poluarea aerului va duce la scăderea capacității intelectuale a copiilor dezvoltați în zonele respective. Prezența monoxidului de carbon care modifică transportul oxigenului către creier va duce la scăderea IQ-ului acestor copii”, a completat specialistul toxicolog.

Fotomodelul care vrea să pună capăt războiului: ”I-aș trimite lui Putin o scrisoare”

După ce a pozat în trecut dezbrăcată pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, fotomodelul Caprice Bourret (51 de ani) crede că nuditatea ar putea avea un rol important în tentativa de a pune capăt conflictului, scrie ziare.com.

„Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”, a declarat modelul cu ocazia lansării unui film, la New York.

Caprice a precizat că i-ar plăcea să-i provoace dictatorului rus un atac de cord, dar se întreabă dacă președintele rus mai este în viață.

„Am auzit un zvon că e mort. Și îmi fac griji pentru înlocuitorul lui. S-ar putea să fie și mai rău”, a declarat ea.

Caprice Bourret este un fotomodel, moderatoare și actriță americană. A apărut până în prezent pe prima pagină a nenumărate reviste ca GQ, Cosmopolitan, Esquire, Vogue, Maxim și FHM. În martie 2000 a pozat și în Playboy. Ea a fost aleasă ca „GQ Magazine’s Woman of the Year” și i s-a acordat de trei ori premiul „International Woman of the Year”.

VIDEO! Rusia a trimis roboți pe frontul din Ucraina

Dmitri Rogozin șeful grupului de consilieri militari și al centrului științific și tehnic ”Lupii țarului”, a anunțat că Rusia a trimis 4 din cele 5 vehicule terestre fără echipaj (UGV) ”Marker” pe care le are pe frontul din Donbas, scrie ziare.com.

Platformele robotice urmează să fie dotate cu arme antitanc.

”Primii patru roboți Marker au sosit în regiune conform programului. Începem să încărcăm imagini-țintă, să dezvoltăm algoritmi de luptă ca parte a unui grup de roboți de luptă și să instalăm arme antitanc puternice”, a scris Rogozin pe Telegram.

Postarea a fost distribuită de analistul militar Sam Bendett, specializat în sisteme robotice și inteligență artificială, care a anunțat că Rogozin ar fi coordonat crearea unor centre întărite în care militarii să fie antrenați pentru folosirea acestor UGV-uri și în care să fie produse unități suplimentare.

Recent, Rogozin declara că roboții Marker vor fi pregătiți pentru distrugerea tancurilor pe care Occidentul a anunțat că le va trimite în Ucraina.

Roboții pot folosi catalogul electronic din sistemele lor de control, cu imagini ale vehiculelor inamice, pentru a recunoaște ținta.

Rusia a mobilizat mai mulți soldați decât a declarat oficial

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul militarilor mobilizați este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși, scrie adevarul.ro.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a susținut evaluarea ISW și a sugerat posibil că forțele ruse au mobilizat substanțial mai mult personal pentru o ofensivă iminentă.

Reznikov a declarat pe 2 februarie că forțele ruse se pregătesc să lanseze o ofensivă, probabil în estul sau sudul Ucrainei. Reznikov a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul personalului rus mobilizat este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși, deși nu este clar dacă această cifră se referă la eforturile rusești de generare a forțelor după începerea mobilizării parțiale în septembrie 2022 sau la numărul total de forțe pe care Rusia le-a angajat în războiul din Ucraina. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii Militare (GUR) din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat la 31 ianuarie că în prezent sunt 326.000 de trupe ruse care luptă în Ucraina, cu excepţia celor 150.000 de militari mobilizați, aflați încă pe terenurile de antrenament. În total 476, 000 de militari ar putea fi reprezentativi pentru cifra lui Reznikov, sau cifra de 500.000 ar putea reflecta o evaluare conform căreia eforturile de cripto-mobilizare a Rusiei în curs de la sfârșitul primului val de mobilizare au generat un număr substanțial de forțe suplimentare. ISW nu a observat indicatori că eforturile de cripto-mobilizare din ultimele luni au produs până la 200.000 de personal mobilizat suplimentar, deși este posibil. Mobilizarea a 300.000 de cetățeni ruși a generat ramificații sociale interne și provocări de aprovizionare, iar mobilizarea sub acoperire a altor 200.000 de personal ar produce probabil probleme similare.

Moldova a cumpărat astăzi energia electrică din România la un preț de 415 de euro
Articolul anterior
Vladimir Putin, denigrat de celebra jurnalistă din Rusia, Janna Agalakova: ”Îi e frică şi face totul pentru a rămâne la putere”
Articolul următor