Copiii ucraineni răpiți de ruși: Ne forțau să ascultăm imnul rusesc

Mai mulți copii ucraineni răpiți de soldații lui Vladimir Putin și ținuți în tabere controlate de Rusia timp de mai multe luni au fost eliberați și s-au întors acasă, unde au avut parte de reuniuni emoționante cu familiile lor.

Copiii ucraineni, răpiți de ruși: Ne forțau să ascultăm imnul rusesc

Foto: UNICEF/Alex Nicodim

Micuții au avut noroc, pentru că în continuare nu se știe nimic de soarta celorlalți mii de copii ucraineni răpiți de ruși. Ar fi nu mai puțin de peste 16 mii de copii care au fost luați și duși în centre din Rusia, transmite Digi24.ro.

A fost pentru prima dată când Dennis Zaparacenhko și-a văzut cei trei copii din octombrie, atunci când familia lui a fost presată de ruși să-i trimită în Crimeea. Majoritatea celor 17 copii care au fost returnați la Kiev locuiau în Hersonul ocupat de ruși toamna trecută. „Ne-au spus că vor vedea marea, se vor bucura de aer curat. Când ne-am dat seama că nu trebuia să-i trimitem, a fost prea târziu”, spune tatăl unuia dintre copiii răpiți.

El și alți părinți se așteptau ca micuții să fie aduși în câteva săptămâni, apoi li s-a spus două luni. Această reuniune a venit după aproape jumătate de an. Unul dintre copiii care au fost răpiți povestește că rușii îi obligau să asculte imnul rusesc în fiecare zi. „În fiecare dimineață, la 08:15, ne forțau să ne ridicăm în picioare pentru imnul rusesc”, spune el.

Acești copii povestesc prin ce au trecut, unii spun că au fost bine îngrijiți și că s-au distrat. Fiul de 15 ani al Nataliei nu a fost dus într-o tabără, ci dus de soldați din satul lor aflat în regiunea Harkov la un internat din Luganskul ocupat de ruși. „L-au amenințat că îl vor trimite la un azil sau că îl vor da spre adopție”, spune femeia. Ea și toate aceste familii au reușit să-și recupereze copiii cu ajutorul unei fundații numite „Salvați Ucraina”, care a organizat și a plătit pentru călătoria care le-a dus pe mame prin Polonia, Belarus și în cele din urmă Rusia. Vezi reportajul video aici.

Nikola Kuleba, membru al organizației, spune că Kremlinul încearcă să convingă lumea că salvează copiii. „Nu au niciun drept ca agresor să se atingă de orice familie, de orice copil, pentru că aceasta este o crimă de război. Ei trebuie să fie pedepsiți de un tribunal ucrainean sau la Haga”, a spus acesta.

Toate aceste familii primesc acum consiliere socială și psihologică, iar activiștii spun că vor continua munca pentru a aduce și mai mulți copii înapoi acasă.

Săptămâna trecută, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului pentru crime de război.

Un singur lider de stat va fi alături de Putin la parada de Ziua Victoriei de la Moscova. Explicația Kremlinului

Kremlinul a anunțat, marți, că un singur președinte a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a lua parte la Parada Victoriei, sărbătorită în fiecare an printr-o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, pe 9 mai.

vladimir putin, ziua victoriei

În acest an, Vladimir Putin pare că a fost părăsit chiar și de liderii ale căror țări pe care le conduc care fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, alături de observatori din alte cinci state, printre care Serbia, Siria și Uzbekistan.

Însă, nu este și cazul președintelui Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, care a acceptat invitația și, astfel, va fi singurul președinte care va lua parte alături de omologul său rus la celebra paradă militară din Moscova.

„Nu au existat invitații speciale în acest an – nu este o aniversare importantă. În ajunul zilei de 9 mai din acest an, președintele Japarov al Kârgâzstanului va efectua o vizită în Rusia și, fiind aici cu o zi înainte, a decis să rămână la paradă și să împărtășească mândria noastră cu ocazia Zilei Victoriei”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Ukrainska Pravda.

De asemenea, Peskov a adăugat că, de Ziua Victoriei, Vladimir Putin va ține „cu siguranță un discurs” în timpul paradei.

Rusia a început să folosească în războiul din Ucraina noile sale tancuri T-14. Armata le refuzase pentru că sunt prea proaste

Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra poziţiilor ucrainene, „dar acestea nu au participat încă la operaţiuni de asalt direct”, scrie marţi agenţia de presă de stat RIA, citând o sursă bine informată.

tancuri t 14 armata

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecţie suplimentară pe flancuri, iar echipajele au exersat „coordonarea de luptă” pe terenurile de antrenament din Ucraina, potrivit News.

Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanţă armamentul stând în „capsule blindate izolate, situate în partea din faţă”, unde există chiar şi o toaletă pentru echipaj.

Tancurile au o viteză maximă pe teren lin de 80 de kilometri pe oră.

Informaţiile că Rusia aruncă în luptă acestei tancuri moderne vin în condiţiile în care, în ianuarie, serviciile de informaţii militare britanice au raportat că forţele ruseşti din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranşă de astfel de tancuri din cauza „stării lor proaste”.

Pe de altă parte, spionajul britanic estima că o desfăşurare a tancurilor ruse T-14 ar fi probabil „o decizie cu risc ridicat” pentru Rusia şi una luată în principal în scopuri propagandistice.

Kremlinul a comandat 2.300 de tancuri T-14

„Producţia este, probabil, doar de câteva zeci de exemplare, iar comandanţii este puţin probabil să aibă încredere în acest tip de vehicul în luptă”, a declarat armata britanică.

„În 11 ani de dezvoltare, programul a avut întârzieri, dimensiunea flotei planificate iniţial a fost redusă şi au existat informaţii privind probleme de fabricaţie”, menţiona spionajul britanic.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri – prezentate pentru prima dată în 2015 – până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse.

Agenţia de ştiri Interfax a relatat în decembrie 2021 că Rostec, companie de stat, a început producţia a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

Nenorocire! Un bărbat a ars aproape în totalitate încercând să aprindă focul în sobă cu benzină

În seara zilei de 24 aprilie un bărbat în vârstă de 33 de ani a suferit diverse arsuri pe suprafața corpului, în urma unei deflagrații, care s-a produs într-o gospodărie din localitatea Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență .

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:41. Potrivit informațiilor înregistrate, deflagrația a avut loc în urma unei scurgeri de gaz de la o butelie de tip propan butan. În urma exploziei s-a produs un incendiu, care a afectat geamurile, dar și bunurile materiale dintr-o odaie a casei de locuit cu suprafața de 48 m2. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au evacuat butelia de gaz din interiorul locuinței, reușind lichidarea incendiului către ora 20:14. Totodată, la fața locului a ajuns și un echipaj de medici care a preluat bărbatul la spital pentru îngrijiri de rigoare. 

Un alt caz a fost înregistrat în localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 aprilie la ora 19:53. Potrivit informațiilor recepționate, un bărbat în vârstă de 74 de ani a primit arsuri pe circa 80% din suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu benzină. Astfel, lichidul s-a inflamat provocând un incendiu în locuință. Imediat, la fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri, dar și un echipaj de medici, care a transportat bărbatul la Spitalul „Toma Ciorbă” din municipiul Chișinău. La fața locului, pompierii au evacuat din interiorul locuinței o butelie de gaz, astfel evitând producerea unei explozii. Angajații IGSU au reușit lichidarea flăcărilor către ora 21:25. În urma incendiului au ars mai multe bunuri materiale dintr-o odaie și în totalitate acoperișul casei cu suprafața de 60 m2. 

Toate circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de specialiști. 

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și normele de securitate privind utilizarea instalațiilor cu gaz lichefiat. În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Deficitul unei vitamine poate duce la îngrășare
Articolul anterior
Medicii germani încearcă să readucă oamenii la viaţă
Articolul următor