Copil abandonat pe calea ferată când avea o lună este acum medic ATI

Valentin Perduș a fost abandonat pe o cale ferată când avea numai o lună. A ajuns în mai multe centre de plasament unde a fost agresat și înfometat. Acum este medic, lucrează la Spitalul Municipal Timișoara.

”Ce pot învăța aceşti copii de la aceşti educatori? Probabil nimic. Ce sentimente poţi avea? N-ai cum. Empatia, bucuria, fericirea pentru o bomboană, nu aveai. Erai tot într-o luptă, pentru că, de multe ori, mâncarea pe care o primeam noi, în centrele de plasament, nu era tocmai bună.

Majoritatea mâncării era aruncată la porci. Eram bătuţi uneori, înfometaţi, făceam baie fiecare cum puteam. Spre exemplu, eram ca în armată, când trebuia să faci în 5 minute, să te clăteşti, să te săpuneşti, să te clăteşti din nou, sub apă rece. Nu era apă caldă. Dar uite că am rezistat acestor condiții nu chiar prielnice”, a mărturisit Valentin, conform Aleph News.

”Pe tot parcursul şcolarizării mele, la ucenici şi profesională, mergeam la biblioteca din Ploieşti, unde făceam studiu individual: anatomia şi fiziologia omului. Am dat admiterea la Facultatea de Medicină din Oradea, unde, sigur, am promovat admiterea.

Tot anestezie şi terapie îmi doresc. Când eram la Cluj, tot anestezie şi terapie. Făceam gărzi, mergeam în gărzi tot pe secţia de terapie intensivă. Din punctul meu de vedere, este o secţie specială, o secţie în care se adună toată medicina, efectiv toată medicina. Aceşti specialişti, medici, anestezişti, au o zicală: sunt îngerii păzitori ai blocurilor operatorii”, spune medicul.

Două persoane atacate cu cuțitul, la Glodeni. Una se zbate între viață și moarte

Două persoane au ajuns la spital, după ce au fost atacați cu cuțitul de un individ.Incidentul a avut loc în această seară, în jurul orei 20:10, pe strada Clardovschi, din orașul Glodeni.

Potrivit datelor preliminare cuțitarul s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 58 de ani. În urma unui conflict cu două persoane de 40 de ani și respectiv 60 de ani, le-atacat pe acestea cu un cuțit de bucătărie, conform www.deschide.md.

Prima victimă s-a ales cu leziuni în regiunea feței, iar cea de-a doua victimă a fost rănită la gât.

Ambele victime au fost transportate la spital, pentru a li se acorda ajutor medical. Persoana de 60 de ani se află în stare gravă.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs incidentul.

Cum strecoară rușii în țară haine Zara și mobile iPhone, după retragerea firmelor din Rusia. „Totul este perfect legal”

Hainele și telefoanele de firmă, laptopurile și mașinile de lux nu au dispărut din Rusia, deși marile branduri au anunțat că pleacă din această țară. Rușii continuă să le importe printr-un mecanism care le permite să ocolească sancțiunile occidentale, arată o analiză The Guardian, citată de Libertatea.

Un bărbat merge prin fața unui magazin închis dintr-un mall din Rusia Foto: Profimedia

Mai multe mărci globale au oprit vânzările în Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei. În plus, sancţiunile occidentale fără precedent au limitat accesul populației la lanţurile globale de aprovizionare. Rușii au găsit însă o modalitate de a readuce pe piață aceste produse: a dat undă verde „importului paralel”.

Mecanismul gândit de autoritățile de la Moscova permite companiilor locale să cumpere mărfuri de la orice firmă din afara Rusiei care a achiziţionat anterior acele bunuri în mod legal.

Lista guvernamentală de bunuri admise la „importul paralel” include bunuri ale unor companii auto și de tehnologie cunoscute, dar și foarte multe mărci de modă, iar scopul declarat este apărarea intereselor consumatorilor autohtoni.

Produsele care ajung în Rusia sunt adesea destinate inițial exportului în țări care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Moscova: Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.  Produsele sunt apoi expediate în Rusia, mărcile occidentale pierzând controlul asupra distribuției și vânzării lor.

Zara, via Kazahstan

Aleksandr Gorbunov, un investitor imobiliar din Krasnoiarsk, Siberia, a decis să importe el haine de la Zara, după ce gigantul spaniol de îmbrăcăminte și-a închis magazinele din Rusia.

„Ideea de a începe să vând Zara a venit de la soția mea, care a spus că își dorește foarte mult găsească în continuare hainele acestei firme”, a explicat Gorbunov, care a deschis un magazin dedicat special vânzării de produse semnate de retailerul spanion.

Cum a procedat? A găsit un vânzător în Kazahstan care importa haine Zara și a luat de la el un lot de îmbrăcăminte în valoare de 2 milioane de ruble (circa 32.000 de euro). Susține că prețul, la vânzare, este cu doar 200-300 de ruble (circa 5 euro) mai mare pe piesă vestimentară, față de prețul de cumpărare. „Totul este perfect legal, un import oficial, paralel”, a spus el. „Și avem și un designer care alege ce să cumpărăm din cele mai recente colecții, nu vrem să ne umplem pur și simplu magazinul cu haine Zara”, adaugă Gorbunov.

iPhone 14, în magazine cu doar o lună întârziere

Re:store, cel mai mare revânzător de produse Apple din Rusia, a fost în dificultate când compania a anunțat oficial că părăsește țara, la începutul lunii martie, întrerupând livrările de iPhone-uri și laptopuri de ultimă generație.

Dar magazinul din Moscova este aprovizionat în continuare cu cele mai noi modele, inclusiv cele lansate după ce Apple s-a retras din cauza invaziei. Asta, datorită „importului paralel”.

Personalul a transmis că se așteaptă să existe o ușoară întârziere în obținerea stocurilor pentru iPhone 14, după ce acesta va fi lansat în septembrie. „Va dura aproximativ o lună, deci va fi la noi octombrie!”, a spus un asociat de vânzări.

Mașinile de lux sunt cu 20% mai scumpe, dar „cererea e uriașă”

Aceeași schimă se aplică și în cazul mașinilor de lux. Ararat Mardoian, proprietarul firmei de brokeraj auto Auto Dealer University din Moscova, a importat câteva zeci de mașini de lux în Rusia, de la începutul războiului.

Sunt comandate din Dubai, India, China sau America de Sud, apoi expediate în Rusia prin țări precum Armenia sau din portul iranian Anzali.  „Este bine să eviți țările așa-zis neprietenoase, precum Țările Baltice sau Georgia”, recunoaște dealerul auto. „Cererea de mașini occidentale, de peste 100.000 de dolari, Mercedes, BMW, Range Rover, este uriașă. Și vindem cu 20% mai scump decât înainte”, a completat Mardoian.

Afaceri dezvoltate pe Telegram

O adevărată industrie a apărut și pe canalul rusesc de mesagerie Telegram, unde vânzătorii se oferă să importe produse de lux și electronice sau chiar să se ocupe de tranzacții financiare complicate, de exemplu mutarea de numerar între Rusia și Statele Unite.

Nurbek din Kârgâzstan a transportat cu feribotul sute de produse Apple în Rusia, multe dintre ele fiind vândute ulterior pe Telegram.

„Am cumpărat până acum cam 300 de iPhone-uri și 100 de MacBook-uri. Obțin cam 5% la fiecare vânzare, așa că fac bani foarte buni. Este mai bine decât să lucrezi în construcții sau ca taximetrist”, spune el.

Sociolog: „Putin nu vrea ca rușii să-și schimbe obiceiurile din cauza războiului”

Sociologul Grigori Iudin spune că Kremlinul dorește, prin legalizarea importului paralel, să păstreze „un sentiment de normalitate în viața de zi cu zi a rușilor, adică să le permită accesul la toate produsele cu care s-au obișnuit”.

Grigori Iudin, sociolog: „Importul paralel joacă rolul său pentru a se asigura că viața nu este perturbată de război. Putin nu vrea ca rușii să-și schimbe obiceiurile din cauza războiului, ci să continue să trăiască așa cum au trăit. Produsele occidentale pot avea multă valoare pentru rusul de rând”.

De altfel, pentru a-și satisface pofta de bunuri occidentale la care nu mai au acces, presa rusă scria, săptămâna trecută, că oamenii fac excursii de shopping în weekend în țara vecină, Belarus.

Mărturia unui soldat rus care recunoaște crime de război în Ucraina: „Am împușcat și am jefuit civili. Am ucis doar unul”

Site-ul rusesc de investigații IStories a publicat mărturia soldatului rus Daniil Frolnik, 21 de ani, care recunoaște că a ucis un ucrainean, a împușcat și a jefuit civili. El afirmă că știe că va fi încarcerat, dar nu pentru ceea ce a făcut pe frontul din Ucraina, ci pentru „informațiile” pe care le oferă, relatează The Moscow Times, citat de Libertatea.

Reporterii de la iStories au identificat patru militari ruși din Brigada 64 de pușcași motorizați suspectați de jafuri și de uciderea civililor din satul Andriivka, 60 de kilometri vest de capitala Kiev, așezare asediată încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Jurnaliștii au reușit să-l găsească pe Daniil Frolkin, 21 de ani. El negat inițial implicarea sa în uciderea civililor din Andriivka, dar, ulterior, i-a sunat ulterior pe reporteri.

„Eu… Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andriivka. [Mărturisesc] că am împușcat civili, că am jefuit civili, că le-am confiscat telefoanele și [mărturisesc] că comandamentului nostru nu-i pasă de luptătorii noștri, de întreaga infanterie care luptă pe linia frontului”, le-a spus Frolkin ziariștilor, într-o convorbire video pe o platformă de mesagerie.

Frolkin a mărturisit că a ucis un bărbat rezident din Andriivka, pe care iStories l-a identificat ca fiind Ruslan Iaremciuk, 47 de ani, fiindcă „a furnizat forțelor ucrainene coordonatele de localizare a coloanelor militare rusești staționate în zonă”.

„Am ucis unul. Dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni cât am putut”, a mai declarat Frolkin, care spus că a decis să mărturisească totul pentru a salva alți colegi soldați care sunt trimiși în Ucraina pentru „măcel”.

El a cerut, de asemenea, „pedepsirea” mai multor oficiali militari de rang înalt, inclusiv a colonelului Azatbek Omurbekov, șeful Brigăzii 64, despre care a spus că este responsabil de conducerea soldaților ruși „spre moarte”.

Au „ras” frigiderele din magazine!

Când este întrebat despre jafuri, Frolkin a răspuns că el și camarazii săi au luat „orice gunoi” din casele localnicilor: o sticlă de vin sau de bere, un grătar, mâncare.

Frolkin, despre un colonel care a condus seria de jafuri: „Au ras frigiderele din magazine. Apoi au găsit magazine cu adidași, cu tot felul de haine – și acestea au fost scoase toate. Au fost încărcate camioane. Când am ajuns în Belarus, am văzut aceste două camioane”.

„Voi fi încarcerat nu pentru ceea ce am făcut în Ucraina, ci pentru toate informațiile pe care vi le voi da. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă în țara noastră. Cred că ar fi mai bine dacă războiul nu ar fi început niciodată”, a mai spus soldatul.

În mai, Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață, în Ucraina, pentru crime de război.

77 cazuri noi de infectare cu Covid-19, confirmate astăzi în țară. Un tânăr de 31 de ani, fără alte boli, printre victime
Articolul anterior
Relaxări majore de la 1 iunie în România. Măsurile anunțate
Articolul următor