Copil de 6 ani mușcat de o viperă de nisip, în vacanța din Croația, salvat de la moarte de medici. „A fost ca într-un film”, povestește tatăl

Viața micului Thibaut, 6 ani, din Deinze, Belgia, a atârnat de un fir de păr, după ce a fost mușcat de un șarpe veninos, în vacanța cu familia, în Croația. „Medicii ne-au spus că nu sunt siguri dacă îi pot salva viața”, au povestit părinții lui în cotidianul belgian Nieuws Blad, conform Libertatea.

Băiat de 6 ani mușcat de o viperă de nisip, în vacanța din Croația, salvat de la moarte când veninul îi ajunsese deja la subțioară: „A fost ca într-un film”

Alexander Spriet și familia sa se aflau în a treia zi de vacanță în Croația și au mers în drumeție în Parcul Național Paklenica. Când s-au oprit pe malul unui râu, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. „Thibaut a vrut să se joace lângă apă”, spune tatăl său, Alexander Spriet. „A apucat o creangă pentru a-și menține echilibrul. Dar nu văzuse un șarpe culcat pe acea ramură. A strigat, șarpele i-a mușcat degetul”. Șarpele era o viperă de nisip: una dintre cele mai veninoase specii de șerpi care trăiesc în sălbăticie în Europa.

„În mod normal, se întâmplă rar sau niciodată să atace oameni acolo, în Croația, ni s-a spus după aceea”, spune Alexander. „Dar din cauza vremii calde, merg la apă să se încălzească pe pietre”.

„Thibaut sângera la deget, dar nu știam la momentul respectiv dacă mușcătura era veninoasă sau nu”, își amintește tatăl. „Nu am avut acoperire cu telefonul nostru mobil. Ne-am hotărât imediat să ne întoarcem la intrarea în Parcul Național: când intrasem am văzut acolo un post de prim ajutor”.

Thibaut a fost muşcat la ora 15:15. Părinții nu știau, dar începuseră o cursă contracronometru. „Thibaut s-a simțit puțin slăbit. L-am luat în spate, pe umeri. Privind retrospectiv, s-a dovedit a fi alegerea potrivită. Când mergi, sângele tău curge mai repede și otrava se răspândește mai rapid”, își amintește Alexander.

„Din reflex, i-am cerut soției mele să facă rapid o poză șarpelui lung de un metru”. Și asta s-a dovedit a fi o decizie importantă. Călătoria până la postul de prim ajutor a durat 45 de minute: „Când am arătat fotografia acolo, păreau îngroziți: mușcătura era foarte otrăvitoare. Nu văzuseră niciodată un copil muşcat de o viperă de nisip”.

„Thibaut a fost dus cu ambulanța la spitalul din Zadar. Datorită fotografiei, știau ce antidot să-i administreze. Numai că nu au știut imediat care este doza pentru un copil. Sperăm să-i putem salva viața, ne-au spus medicii. Când a trebuit să stăm și să așteptăm, după aceea, mă așteptam la un apel cu vești proaste în orice moment”, își amintește tatăl băiatului de 6 ani.

La ora 17, Thibaut a primit antidotul salvator. Cinci zile mai târziu, Thibaut se află încă în spitalul din Split: „Inițial, medicii au vrut să aștepte și să vadă, pentru că existau riscuri de insuficiență renală sau tromboză. Thibaut era singur în secția de terapie intensivă. Aveam voie doar o oră. Din fericire, acum putem petrece toată ziua cu el”

„Sperăm să ne întoarcem în Belgia la începutul săptămânii viitoare. Medicii au fost nevoiți să-i facă incizii în mână pentru a ușura presiunea. Când acestea se vor vindeca, ar trebui să putem pleca”, spune tatăl. Părinții vor acum să avertizeze alte persoane: „Nu ne-am imaginat niciodată că ne vom întâlni cu un șarpe atât de periculos în Croația. Nicăieri nu am văzut semne care să ne avertizeze despre asta”.

Vipera de nisip este unul dintre cei mai otrăvitori șerpi din Europa. „În Europa avem opt șerpi veninoși. Toți sunt vipere”, spune Peter Engelen, expert în șarpi, la Natuurpunt.

În Croația, în medie, 5 persoane din 100.000 sunt mușcate de un șarpe anual. De asemenea, mor doi oameni în fiecare an. Șarpele care l-a mușcat pe Thibaut în Croația a fost o viperă de nisip. „Acesta este unul dintre cei mai veninoși șerpi din Europa și poate fi destul de rău”, spune Engelen. „Vipera de nisip, care poate crește în medie între 30 și 60 de centimetri, are o otravă citotoxică care are efect asupra celulelor și țesuturilor. Acest venin poate provoca umflare, durere și vezicule la locul mușcăturii. Dar uneori există și moartea țesuturilor și sângerări interne. Se știe, de asemenea, că unele populații au un venin neurotoxic. Asta afectează sistemul nervos”.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Fenomen rar pe litoralul românesc: apa mării a ajuns „rece ca gheața” în mijlocul verii. Care e explicația
Articolul anterior
Lidia Buble a primit un cadou extravagant de la iubitul de 61 de ani
Articolul următor