Coronavirus: 24 de morți într-o zi, din care trei medici

Ministerul Sănătății anunță încă 24 de victime, cauzate de noul Coronavirus în ultimele 24 de ore, din care trei medici. Bilanțul victimelor în Republica Moldova a ajuns la 2.674.

Deces 2651: Bărbat de 75 ani, din r-nul Hîncești. Internat la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiacă, obezitate.

Deces 2652: Bărbat de 48 ani, din r-nul Florești. Internat la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență renală.

Deces 2653: Bărbat de 56 ani, din r-nul Strășeni. Internat la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență renală.

Deces 2654: Femeie de 73 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 2655: Bărbat de 62 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 2656: Femeie de 57 ani, din r-nu Briceni. Internată la SR Briceni. Comorbidități: boală varicoasă.

Deces 2657: Femeie de 74 ani, din r-nul Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 2658: Bărbat de 63 ani, din r-nul Rîșcani. Internat la SR Rîșcani. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 2659: Bărbat de 40 ani, din r-nul Anenii Noi. Internat la IMU. Comorbidități: astm broșic, insuficiență venoasă cronică a membrelor inferioare.

Deces 2660: Femeie de 73 ani, din mun. Chișinău. Internată la IMU. Comorbidități: insuficiență renală, insuficiență cardiacă.

Deces 2661: Femeie de 71 ani, din mun. Bălți. Internată la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă și pulmonară.

Deces 2662: Bărbat de 66 ani, din r-nul Fălești. Internat la SR Fălești. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 2663: Bărbat de 81 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: diabet zaharat, insuficiență cardiacă.

Deces 2664: Bărbat de 62 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Gh. Paladi. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 2665: Bărbat de 73 ani, din r-nul Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: obezitate, insuficiență cardiacă.

Deces 2666: Bărbat de 62 ani, din r-nul Orhe. Internat la SR Orhei. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 2667: Femeie de 85 ani, din r-nul Orhei. Internată la SR Orhei. Comorbidități: AVC ischemic.

Deces 2668: Femeie de 63 ani, din r-nul Orhei. Internată la SR Orhei. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 2669: Femeie de 83 ani, din r-nul Orhei. Internată la SR Orhei. Comorbidități: cardiomiopatie dilatativă, encefalopatie discirculatorie mixtă.

Deces 2670: Femeie de 65 ani, din mun. Bălți. Internată la SC Bălți. Comorbidități: pancreatită cronică, stenoză hepatică, colecistită cronică calculoasă.

Deces 2671: Bărbat de 89 ani, din mun. Chișinău. Internat la Spitalul MSMPS. Comorbidități: hipertensiune arterială, fibrilație atrială.

Cu profund regret, Ministerul Sănătății anunță despre trecerea la cele veșnice a 3 lucrători medicali:

Deces 2672: Medicul de familie Serghei Dolapciu, în vârstă de 58 ani, care activa în cadrul Centrului de Sănătate Comrat. Dl Serghei Dolapciu a fost internat la Spitalul Clinic Republican, la data de 19 noiembrie.

Deces 2673: Medicul oncolog, șef secție Proctologie a Institutului Oncologic, Nicolae Pînzari, în vârstă de 54 ani.  Dl Nicolae Pînzari și-a dedicat întreaga viață meseriei nobile, activând cu devotament și profesionalism. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Republican, la data de 17 decembrie.

Deces 2674: Medicul chirurg în cadrul Spitalului Raional Ungheni, Arcadie Natrașevschi, în vârstă de 66 ani. Dl Arcadie Natrașevschi activat cu iscusință și dedicație în domeniul chirurgiei, salvând multe vieți. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic Republican, la data de 16 decembrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, până la ziua de azi, 62 lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în R. Moldova a ajuns la 131.919 cazuri.

Până astăzi, 114.230 persoane s-au vindecat de Covid-19.

După Australia și Franța, și Grecia se pregătește să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale

Grecia va adopta măsuri pentru a reduce dependența copiilor de social media. Atena vrea să introducă restricții în funcție de vârstă pentru rețelele sociale, cu scopul de a proteja minorii sub 15 ani de pericolele dependenței digitale, scrie Kathimerini, scrie digi24.ro.

Măsura se aliniază modelelor de succes adoptate în Australia și Franța, unde măsuri similare de verificare a vârstei s-au dovedit promițătoare în reducerea supraexpunerii în rândul tinerilor utilizatori. Propunerea guvernului de la Atena include un cadru pentru ca platformele să pună în aplicare verificarea obligatorie a vârstei, împreună cu cerințe privind consimțământul părinților pentru utilizatorii sub 15 ani.

Inițiativa este susținută de un raport al unui comitet științific. Recomandările includ lansarea de campanii de sensibilizare, dotarea părinților cu instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și reformarea algoritmilor pentru a reduce expunerea minorilor la conținuturi dăunătoare. Urgența problemei a fost subliniată de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs la ONU în septembrie. Citând cartea lui Jonathan Haidt „The Anxious Generation”, Mitsotakis a evidențiat impactul psihologic al timpului excesiv petrecut în fața ecranului asupra copiilor.

Pentru a depăși provocările legate de implementare, Grecia caută sprijin la nivel european. Sunt în curs discuții pentru stabilirea unei vârste de maturitate digitală de 15 ani la nivelul UE, cu restricții corespunzătoare în toate statele membre. Ministrul guvernanței digitale, Dimitris Papastergiou, a pledat pentru această inițiativă în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului Telecomunicații al UE.

O astfel de colaborare este considerată esențială pentru a face presiuni asupra giganților din domeniul tehnologiei să adopte sisteme solide de verificare a vârstei.

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați: Femeile, preocupate mai mult de responsabilitățile familiale

Salariile femeilor sunt, în medie, cu 15 la sută mai mici în comparație cu cele încasate de bărbați. Decalajul apare, în mare parte, după ce fe­meile pleacă în concediul de îngri­jire a copiilor, renunțând deseori la ambiția de a crește profesional, scrie vocea.md.

Sindicatele cred că, indiferent de sex, toți angajații trebuie să aibă șanse egale, iar pentru asta este important ca și bărbații să-și asume o parte din treburile casnice. Mai mult, se dorește ca și patronii să conștientizeze că munca nu poate fi mai presus decât familia. Acestea ar fi valorile stipulate în Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 156 privind egalitatea de șanse și egali­tatea de tratament pentru lucrători și lucră­toare cu responsabilități familiale, pe care trebuie să o ratifice și Republica Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană.

Promovarea ratificării Convenției a fost subiectul unei mese rotunde organizate recent de Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova (CNSM) în colaborare cu OIM. Evenimentul a reunit conducerea CNSM, reprezentanți ai OIM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, ai Co­misiei de Femei a CNSM, reprezentanți ai Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), Oficiului Avoca­tului Poporului, Consiliului pentru Egalitate, UN Women Moldova.

Femeile preocupate mai mult de responsabilitățile familiale

Este cunoscut faptul că responsabilitățile familiale constituie unul dintre motive­le inactivității în rândul femeilor. Conform datelor Biroul Național de Statistică (BNS), 53,8% dintre femei în vârstă de 25-54 de ani sunt inactive din cauza responsabilităților familiale de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiei, care le revin. Concomi­tent, în anul 2023, circa 30 de mii de femei au desfășurat activitate salarială în condițiile timpului de muncă parțial, dintre care 58,5% au activat cu un program de muncă sub 20 de ore săptămânal.

De fapt, lipsa serviciilor de îngrijire a co­piilor, mai cu seamă de vârstă fragedă sau lipsa acestora la prețuri accesibile, precum și oportunitățile scăzute de angajare în zo­nele rurale, sunt printre factorii principali care contribuie la inactivitatea sporită a fe­meilor, fapt pentru care femeile înregistrea­ză și valori duble în rândul tinerilor NEET în comparație cu bărbații.

„Din acest motiv, considerăm că crearea unui mediu de lucru care să sprijine activ integrarea acestor persoane pe piața mun­cii este crucială. Implementarea unor poli­tici și măsuri care să răspundă nevoilor lor este o soluție eficientă care poate contribui la reducerea inegalităților. Este cert că sin­dicatele nu pot rămâne indiferente față de provocările cu care se confruntă salariații cu responsabilități familiale și se pronunțăferm pentru ratificarea Convenției nr. 156. În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 12 apri­lie anul curent, am venit cu propunerea de examinare a posibilității ratificării Convenției respective și ne exprimăm recunoștința pen­tru susținerea OIM în acest sens, inclusiv prin elaborarea analizei de compatibilitate a ca­drului legal național la prevederile Convenției și organizarea acestei mese rotunde, care întrunește partenerii sociali, experții OIM și alte părți implicate în promovarea reconci­lierii vieții profesionale cu cea de familie”, a menționat în discursul său președintele CNSM, Igor Zubcu.

Magia Anului Nou la Chișinău: Festivalul Luminilor ”Lights & Dreams”  a început la CIE ”Moldexpo”

La Chișinău, pe teritoriul CIE «Moldexpo» , a început festivalul de lumini de Anul Nou, «Lights & Dreams», cu un show de lumini și zeci de instalații.

Vizitatorii sunt așteptați într-un parc tematic unic de ilumiinații și instalații de lumini de până la șapte metri înălțime. Fiecare locație te introduce într-o poveste fascinantă despre o lume paralelă, locuită de zâne, elfi, dragoni și alte ființe magice. Oaspeții festivalului pot explora «Pădurea zânelor și a elfilor», «Tunelul îndrăgostiților» , «Pisicile magice» , «Călăreții stelari» , «Pasărea Phoenix»  și multe alte compoziții uimitoare.

Aproape 50.000 de lămpi, două kilometre de mătase naturală și LED-uri special alese au creat o adevărată poveste de Crăciun pe teritoriul CIE «Moldexpo». Pe lângă instalațiile de lumini, organizatorii oferă vizitatorilor diverse distracții: zone interactive, colțuri foto tematice, food court-uri stilizate, dar și spectacole de animație și un impresionant show cu foc.

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul oficial al festivalului „Lights & Dreams” în Moldova sau de la casa de bilete de la intrarea în parc. Detalii suplimentare pe Instagram și Facebook ale evenimentului. Festivalul va dura până pe 26 ianuarie și va fi deschis zilnic între orele 15:30 și 22:00.

Adresă: MoldExpo (str. Giocelilor, 1, Chișinău)
Program: zilnic între 15:30 și 22:00
Preț bilet: adult – 200 lei, copii – 180 lei

1.590 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul anterior
Top 5 cadouri de Crăciun pentru EL și EA
Articolul următor