Coronavirus: Austria anunţă testarea masivă a populaţiei, după modelul Slovaciei

Austria va desfăşura o campanie de testare pe scară largă COVID-19 în încercarea de a scurta a doua carantină care va începe marţi, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.

separator

Făcând aluzie la Slovacia, o ţară vecină care şi-a testat masiv populaţia la începutul lunii, cancelarul austriac a declarat pentru radioul public ORF: „Am decis, aici, în Austria (…), să urmăm aceeaşi cale”, transmite Mediafax.ro.

De marţi, măsurile restrictive de combatere a răspândirii coronavirusului vor intra în vigoare în Austria, cu închiderea şcolilor şi a magazinelor neesenţiale până pe 6 decembrie, pentru a încetini nivelul de contaminare.

În Slovacia, în urmă cu două săptămâni, au fost testate două treimi din populaţie, cu puţin peste 1% din rezultatele pozitive. Cancelarul austriac nu a spus însă dacă programul planificat de guvernul său va fi la aceeaşi scară. Cu toate acestea, el a estimat că aceste teste ar putea permite ţării să repornească în decembrie.

„Vrem să organizăm teste la scară largă la sfârşitul izolării, astfel încât şcolile şi alte zone să poată redeschide în siguranţă”, a declarat cancelarul duminică, adăugând că profesorii ar fi printre primii care vor fi testaţi. „Ştim că mulți oameni vor să poată sărbători Crăciunul, cu cel puţin câteva dintre rudele lor”, a spus el.

Guvernul va da mai multe detalii săptămâna viitoare cu privire la proiect care va fi „o provocare logistică”, potrivit Kurz.

Cancelarul a fost supus criticilor pentru că a întârziat acţiunile mai drastice în această toamnă, când epidemia a început să crească în amplitudine. Izolarea parţială a fost introdusă acum două săptămâni, fără a reuşi să încetinească circulaţia virusului.

Ţara de 8,8 milioane de oameni fusese relativ scutită de primul val de primăvară, dar al doilea val pune o presiune mare asupra sistemului său de sănătate.

Numărul pacienţilor internaţi în terapie intensivă (aproape 600 de persoane) a crescut cu 30% într-o săptămână. De la începutul epidemiei, 1.829 de oameni au murit din cauza COVID-19 în Austria, potrivit raportului oficial.

Dan Dungaciu: Fără alegeri anticipate nu va exista un proiect politic Maia Sandu
Articolul anterior
S-a stins din viață doctorul habilitat Nicolae Bucun
Articolul următor
Alte articole interesante