Coronavirus: Moldova a ieșit din top 3 cele mai afectate țări din Europa

După 4 săptămâni în care Moldova a fost lider în Europa la infectări raportat la populație cu Covid-10, țara noastră a ieșit din top trei cele mai afectate țări de pe continent în săptămâna 6-12 iulie.

separator

Astfel, în această perioadă Republica Moldova a raportat 1.568 de cazuri, cu patru mai multe decât în cea precedentă, înregistrând o medie de 448 de infectări la un milion de locuitori. A fost o creștere ușoară, cu 4 cazuri față de săptămâna 29 iunie – 5 iulie, raportează cotidianul.md.

Aceasta statistică plasează însă țara noastră, pentru prima dată în ultimele 4 săptămâni, în afara unui top 3 al celor mai afectate țări din Europa, după o creștere exponențială a numărului de cazuri în mai multe țări din Balcani.

Cea mai afectată țară din Europa a devenit Muntenegru, micul stat balcanic înregistrând 440 de infectări la o populație de 630 de mii de locuitori. Săptămâna trecută asta înseamnă o medie de 698 de cazuri la un milion de locuitori.

Pe locul 2 în Europa a fost Bosnia și Herțegovina, cu o medie de 583 infectări la un milion de locuitori, urmată de Macedonia de Nord, cu 507 infectări la un milion de locuitori.

Republica Moldova a fost depășită săptămâna trecută și de Luxemburg. Statul cu o populație de aproximativ 600 de mii de locuitori și-a testat însă aproape 50% din rezidenți, iar numărul relativ ridicat de cazuri poate fi explicabil și din acest motiv.

Amintim că Moldova a fost lider în Europa la infectări în 2 din ultimele 4 săptămâni, înregistrând:

29 iunie – 5 iulie (locul 2): 447 de cazuri la un milion de locuitori:
22-28 iunie (locul 1): 585 de infectări la un milion de locuitori;
15-21 iunie (locul 1): 702 infectări la un milion de locuitori;
8-14 iunie (locul 1): 582 de infectări la un milion de locuitori.

Este de precizat că aceste raportări se fac la populația oficială a țării, de 3,5 milioane de locuitori, inclusiv Transnistria. BNS a estimat, în 2019, populația Republicii Moldova, fără Transnistria, la 2,64 milioane de locuitori.

Astăzi, 13 iulie, în Moldova au fost raportate 57 de cazuri noi. În ultima zi au fost efectuate 388 de teste.

România efectuează până la 14 mii de teste pe zi, raportând până la 500 cazuri noi, pe parcursul ultimei săptămâni.

De ce coronavirusul nu a dispărut, deși a venit vara?
Articolul anterior
Autoritățile anunță modul în care își vor relua activitatea grădinițele din Chișinău
Articolul următor
Alte articole interesante