Coronavirusul a provocat decesul a încă 5 moldoveni

Cinci persoane infectate cu Covid-19 au decedat pe parcursul ultimelor 24 de ore. Bilanțul victimelor se ridică la 753 de morți. Pacienții aveau vârsta cuprinsă între 46 și 83 de ani.

separator

Deces 749: Femeie 68 ani, din raionul Taraclia. Internată la Spitalul Raional Taraclia. Comorbidități: diabet zaharat, hipertesiune arterială.

Deces 750: Femeie de 46 ani, din raionul Rîșcani. Transferată la data de 23 iunie, din Spitalul Raional Rîșcani, la Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate.

Deces 751: Femeie de 83 ani, din mun. Chișinău. Internată în stare gravă, la data de 27 iulie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: boală cronică renală, cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 752: Bărbat de 74 ani, din raionul Șoldănești. Internat la data de 23 iulie, la Spitalul Raional Șoldănești. Comorbidități: cardiopatie ischemică, boală renală cronică, infarct miocradic vechi.

Deces 753: Femeie de 60 ani, din raionul Ialoveni. Internată la data de 16 iulie, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cancer, cardiopatie mixtă.Deces 749: Femeie 68 ani, din raionul Taraclia. Internată la Spitalul Raional Taraclia. Comorbidități: diabet zaharat, hipertesiune arterială.

Zeci de milioane pentru organizarea parlamentarelor de anul viitor

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare de anul viitor sunt planificați peste 180 de milioane de lei. Cifra se regăsește în bugetul Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

Banii sunt prevăzuți pentru tipărirea buletinelor de vot, invitații la votare, legitimații, liste electorale, articole promoționale pentru campania de informare, ștampile, cabine de vot și alte cheltuieli.

De asemenea, din acești bani vor fi organizate secțiile de votare, inclusiv peste hotarele țării. Este prevăzută și remunerarea funcționarilor electorali.

În bugetul CEC pentru 2025 este prevăzut și devizul de cheltuieli pentru implementarea parțială a votului prin corespondență: 17 milioane de lei.

În bugetul CEC se regăsește și bugetul pentru organizarea alegerilor locale noi. Este vorba despre circa 11 milioane de lei. Alte peste 62 de milioane de lei vor fi îndreptați spre finanțarea partidelor politice.

În total, bugetul Comisiei Electorale Centrale pentru anul viitor este în mărime de peste 341 de milioane de lei. Bugetul estimat va fi transmis Guvernului pentru a fi inclus în proiectul bugetului de stat și Parlamentului.

S-a scumpit gazul! Cu cât vom plăti mai mult din 1 decembrie

Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub, cu 3,4 lei mai mult decât în prezent. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile ajustate vor intra în vigoare la data de 1 decembrie, transmite IPN.

Potrivit reprezentanților ANRE, decizia a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale.

Prețurile reglementate de ANRE, fără TVA, aplicabile în funcție de punctele de livrare sunt următoarele:

– intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 11 011 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 11 101 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 11 220 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 12 267 lei/1000 m3;
– ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 15 502 lei/1000 m3.

Amânarea majorării prețurilor ar duce la pierderi financiare majore pentru furnizor, iar în lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale, susțin responsabilii ANRE.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

367 cazuri noi de Covid-19, raportate în Moldova
Articolul anterior
OMS: Anotimpurile nu par să aibă impact asupra virusului Covid-19
Articolul următor