Coronavirusul face ravagii. Sri Lanka, Maldive și Thailanda, pe urmele Indiei

Pe măsură ce India se afundă în catastrofa provocată de coronavirus, un nou val de infecții cuprinde cu repeziciune tot mai multe țări din Asia de Sud și de Sud-Est, unele dintre ele – destinații turistice consacrate – confruntându-se cu cele mai rele situații de la începutul pandemiei, relatează CNN.

OMS a anunțat miercuri că în India se înregistrează aproape jumătate din numărul total de noi îmbolnăviri și un sfert din decesele raportate în decurs de o săptămână la nivel mondial.

Însă cazurile au crescut accelerat și în țările din jurul Indiei, începând cu Nepal, în nord, până în Sri Lanka și Maldive, în sud.

Iar acum deja nu mai este vorba doar de vecinii Indiei. Boala se răspândește și mai departe în Asia de Sud-Est, cazurile crescând semnificativ în Thailanda, Cambodgia și Indonezia, unde este o presiune enormă pe sistemul medical. Unele dintre aceste țări deja au cerut asistență internațională. 

OMS spune că în Asia de Sud-Est au fost raportate în decurs de o săptămână 2,7 milioane de cazuri noi și 25.000 de decese, ceea ce reprezintă o creștere de 19 la sută, respectiv 48 la sută în raport cu săptămâna precedentă. 

Sri Lanka a început să înregistreze o creștere a numărului de cazuri de pe la mijlocul lunii aprilie, iar infecțiile au depășit în scurt timp vârful înregistrat în februarie, în precedentul val al pandemiei. Sâmbătă, au fost 1.896 de cazuri noi, adică de cinci ori mai multe decât la începutul lunii aprilie.

Ministrul sănătății din această țară spune că aglomerațiile prilejuite de Noul An – pe care insula stat îl marchează la 13 și 14 aprilie – au provocat noul val pandemic, în condițiile în care oamenii au ieșit în număr mare afară, pe străzi, ca să celebreze și să facă cumpărături. Înainte de acest eveniment, autoritățile erau încrezătoare că au pandemia sub control și chiar i-au încurajat pe oameni să petreacă, dar ținând seama de recomandările sanitare din pandemie.

Autoritățile au reacționat închizând școli, au interzis evenimente private și au băgat în carantină peste 100 de zone din țara cu 21 de milioane de locuitori. Restricțiile n-au dat, însă, roade, iar în prezent 13 dintre cele 25 de regiuni administrative ale țării sunt în „lockdown”. 

Interesant este că în ciuda proximității față de India, varianta indiană a coronavirusului nu a fost depistată în Sri Lanka decât săptămâna trecută. Creșterea accelerată a cazurilor este pusă mai degrabă pe seama variantei britanice a virusului, B.1.1.7, foarte contagioasă. 

Președintele țării spune că singurul răspuns ce poate fi dat acestui nou val pandemic este vaccinarea. Dar Sri Lanka a vaccinat până acum doar 5 la sută din populație, mai puțin decât India, unde rata de vaccinare este de 12 la sută. Insula se confruntă și cu o criză de vaccinuri.

Joi, și-a închis granița cu India, urmând exemplul Bangladeshului și Nepalului. Zborurile din India sunt interzise și au fost intensificate patrulele pe mare.

Maldive, refugiu pentru indienii bogați

Maldive, celălalt vecin al Indiei, a anunțat marți un bilanț record de 601 cazuri noi de COVID-19. Cu o economie care depinde în mare măsură de turism, arhipelagul din Oceanul Indian se redeschisese încă din iulie anul trecut, după trei luni de lockdown, fiind prima țară care a primit turiști străini în plină pandemie.

Cum ceilalți vecini ai Indiei s-au grăbit să-și închidă granițele și să impună interdicții de călătorie, resorturile din Maldive încă primesc starurile de la Bollywood și alți indieni bogați care vor să scape de criza de acasă. Anul acesta, India a devenit cea mai mare sursă de turiști pentru Maldive. Din ianuarie până în martie, aproape 70.000 de indieni au venit în Maldive, dublu față de întreg anul 2020. 

Ca să ademenească și mai mulți turiști, luna trecută autoritățile din Maldive au anunțat că le oferă un bonus: vaccinare, însă numai după ce toți rezidenții arhipelagului își vor încheia schema de imunizare. Deocamdată, numai 21 la sută din populația de 530.000 de locuitori a primit ambele doze de vaccin. 

Autoritățile se străduiesc să izoleze focarele, mai ales în Marea Regiune Malé, dens populată, unde de joi a fost introdusă carantina de noapte. Numărul spitalizărilor s-a triplat în câteva zile, iar autoritățile cred că circulă o nouă variantă de coronavirus.

Nepal, o Indie în oglindă

În Nepal, situația începe să semene din ce în ce mai mult cu criza din India: infecții care cresc accelerat, spitale copleșite, solicitări de ajutor internațional. Țara a ajuns acum la o rată de 20 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, cam cât înregistra India în urmă cu două săptămâni. Weekendul trecut, rata de pozitivare a testelor ajunsese la 44 la sută. 

Însă Nepalul are mai puțini doctori pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai slabă decât vecinul din sud.  Pacienții din Nepal sunt tratați afară până când se eliberează un pat de spital.

Unii au pus vina creșterii rapide a cazurilor noi pe vecinătatea cu India, în condițiile în care cele două țări au o graniță comună întinsă și prost controlată. În ultimele săptămâni, unii indieni au fugit de pandemia din țara lor în speranța că vor avea accces la sistemul de sănătate din Nepal sau că vor putea ajunge într-o altă țară. 

Deși Nepalul și-a închis granițele și a impus carantina în regiunile cele mai afectate – inclusiv Kathmandu – unii spun că răspândirea virusului nu va putea fi oprită în capitală și nici măcar în tabăra de la baza muntelui Everest.

Thailanda – spitalele au rămas fără paturi. Cambodgia – oamenii stau încuiați în case, fără alimente.

Rezidenții își pot procura cu greu hrana și alte produse de primă necesitate, în condițiile în care nici măcar ONG-urile nu sunt lăsate să distribuie ajutoare. Citește continuarea pe digi24.ro.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

În Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă

În Republica Moldova se pregătește să fie introdusă o sărbătoare nouă. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat inițiativa de a institui “Ziua Antreprenorului”, scrie realitatea.md.

„Proiectul are drept scop aprecierea de către stat a importanței antreprenorilor în creșterea și dezvoltarea economiei naţionale, manifestarea de respect și recunoștință pentru antreprenorii onești care își dezvoltă afacerile în Republica Moldova, creează locuri de muncă, contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, precizează autoritatea.

Evenimentul urmează să fie marcat anual, pe data de 21 august.

Potrivit Ministerului Economiei, în Republica Moldova există aproximativ 60.000 de întreprinderi, care angajează peste 70% din totalul muncitorilor din Republica Moldova, sau aproximativ 613.000 persoane. Autoritatea susține că instituirea sărbătorii va aprecia contribuția oamenilor de afaceri la progresul economic al Republicii Moldova.

Recensământul 2024 NU are nicio legătură cu o eventuală mobilizare militară în țară! Mituri despre acest proces

Biroul Național de Statistică informează că, la finele zilei de ieri, 16 aprilie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor (RPL)  au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).

În contextul în care au apărut diverse falsuri privind acest exercițiu, BNS a demontat zece mituri despre Recensământul 2024, transmite Știri.md.

Mitul nr. 1. Informația despre clădiri și locuințe este colectată pentru ca Fiscul să poată colecta mai multe impozite pe imobile sau să-i identifice pe cei care stau la chirie fără contracte oficiale.

BNS menționează că în cadrul recensământului nu vor fi colectate date despre valoarea casei sau apartamentului în care trăiești și nici nu vei fi întrebat(ă) dacă ai contract de chirie sau nu. Recenzorii vor colecta date privind materialele din care sunt construiți pereții, anul construcției clădirii, precum și date privind principalele comodități.

Mitul nr. 2. Recensământul se face pentru ca statul să afle câtă „carne de tun” este disponibilă pentru mobilizare în contextul războiului din Ucraina.

Recensământul nu are nicio legătură cu o mobilizare militară. Acesta este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare zece ani.

Mitul nr. 3. Nu este nevoie de recensământ, pentru că toată informația deja există în alte surse.

BNS menționează că, este adevărat că biroul poate obține anumite informații din bazele de date administrative existente, cu toate acestea, bazele de date existente nu conțin toate statisticile necesare și, în plus, sunt deseori incomplete.

Mitul nr. 4. Datele personale nu trebuie comunicate recenzorilor, pentru că acestea vor ajunge pe mâinile escrocilor.

Confidențialitatea datelor personale este garantată de lege. Este practic imposibil ca datele personale comunicate recenzorilor să nimerească pe mâinile persoanelor terțe. După ce recenzorul va completa chestionarele, el va transmite datele colectate către un server securizat. Odată transmise către server, datele vor fi șterse automat de pe tableta recenzorului

Mitul nr. 5. Recensământul se face pentru a fura banii publici.

Recensământul populației este un exercițiu într-adevăr scump și din acest motiv el se organizează doar o dată la 10 ani. Pentru recensământ, din bugetul de stat al Moldovei, vor fi alocate în total 329 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor va acoperi remunerarea personalului temporar angajat. Trebuie de menționat că nu toate cheltuielile de recensământ vor fi achitate din banii statului.

Mitul nr. 6. Prin recensământ, statul vrea să afle despre toate veniturile și proprietățile noastre.

În primul rând, statul deja are informații despre veniturile și proprietățile noastre. De asemenea, chestionarele de recensământ nu conțin întrebări despre avere, câștiguri, impozite, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Mitul nr. 7. Dacă participi la recensământ, statul va afla care sunt veniturile tale, ce bunuri ai prin casă și câți membri ai familiei trăiesc împreună cu tine și va folosi această informație ca să-ți refuze compensațiile pentru energie sau alte plăți sociale.

Statul deja știe care sunt veniturile tale. Informația despre dotarea locuinței cu diferită tehnică de uz casnic (boiler, cazan, climatizor etc.), precum și despre numărul de membri ai gospodăriei, se colectează pentru a evalua condițiile de trai ale populației în medie, nu pentru a estima bunăstarea ta personală. 

Mitul nr. 8. Participarea la recensământ nu este obligatorie.

Participarea la recensământ este obligatorie. Articolul 7 din Legea privind recensământul populației și locuințelor stabilește clar această obligație.

Mitul nr. 9. Recensământul se face pentru că se apropie alegerile prezidențiale din 2024 și partidul de guvernământ vrea să-și creeze o bază de date cu care să fraudeze alegerile.

Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică care se organizează regulat, la fiecare 10 ani, indiferent de evenimentele politice, cum ar fi alegerile, și indiferent de partidul care se află la guvernare în perioada desfășurării recensământului.

Mitul nr. 10. Nu are rost să participi la recensământ pentru că vor fi publicate doar rezultatele care îi convin guvernării, cum a fost în 2014.

Rezultatele recensământului precedent (2014) au fost publicate cu o întârziere mare (în anul 2017), cauzată în principal de tehnologia de colectare a datelor folosită atunci (pe suport de hârtie), precum și de necesitatea de a completa din alte surse datele care nu au reușit să fie colectate în cadrul recensământului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, pentru recensământul din 2024, a fost aleasă o altă tehnologie de colectare a datelor (electronică), care va permite o prelucrare mai rapidă, precum și o detaliere mai mare a informației. 

Graviduța Gloria Gorceag a pozat într-o superbă livadă cu pomi înfloriți
Articolul anterior
A murit Bo, câinele familiei Obama răpus de cancer, la vârsta de 13 ani
Articolul următor