Costurile serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni din afara țării vor fi reduse

Proiectul de lege care prevede reducerea costului serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova a fost votat de Parlament în lectura a doua, scrie jurnal.md.

Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare.

Suplimentar, au fost eliminate taxele consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În rezultat, taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu au fost reduse cu 60 la sută.

Până în prezent, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achitau un cost total format din mai multe componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicitau suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adăuga și costul pentru expedierea la domiciliu a actelor.

Contrabandă cu lemn de circa 700.000 de lei spre Bulgaria și Polonia

Urmare a documentării activității ilegale a unei întreprinderi pe parcursului anului 2023, ofițerii Direcției „Centru” a INI de comun cu procurorii PCCOCS, au contracarat tentativa de contrabandă cu masă lemnoasă de circa 700.000 lei.

Aceasta era destinată exportului ilegal spre Bulgaria și Polonia, iar urmare a documentării au fost supuși investigațiilor doi bărbați. 

În cadrul dosarului penal investigat de ofițerii INI în comun cu procurorii, este vizată și compania celor doi bărbați cu rol de fondator și cofondator ai acesteia, astfel încât și asupra acesteia ar putea fi aplicată pedeapsa, prin hotărâre judecătorească.

Faptele au avut loc din 2021 până-n vara lui 2023, atunci când la punctul de trecere a frontierei din Giurgiulești, oamenii legii au depistat un volum de cherestea (materie primă din stejar protejat de stat folosită și în construcție) de circa 700.000 lei, exportul căreia este interzis prin lege.

Însă, în speranța că încălcarea legii nu le va fi supusă pedepsei, cei doi învinuiți cu vârste de puțin peste 40 de ani au indicat în actele vamale că ar transporta „lame și frize pentru parchet.” Atunci, fondatorul și administratorul companiei a fost reținut, iar ulterior și cofondatorul a fost supus investigațiilor penale.

Acum, pentru tentativa de contrabandă aceștia riscă pedeapsa  cu închisoarea de la 4 la 10 ani, iar compania riscă să fie amendată cu o sumă între 400.000 lei – 600.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Ulterior acelei capturi de contrabandă eșuată cu cherestea, oamenii legii au întreprins sub 30 de percheziții. Prin urmare, au fost depistate alte loturi de masă lemnoasă de peste 12.000.000 lei, prezumtiv destinată și ea exportului ilegal.

Urmare a investigațiilor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a sesizat Guvernul, precum și alte organe abilitate, inclusiv cele vamale, în vederea contracarării unor astfel de încercări de eludare a legii, prin fraudarea actelor vamale și exportul ilegal al masei lemnoase. Astfel, prin cercetarea penală de comun cu ofițerii de investigație și trimiterea în judecată de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost prevenite și alte defrișări ilegale din fondul ariilor naturale protejate de stat a arborilor de specie tare.

Investigațiile continuă, în vederea stabilirii și altor aspecte importante acestei încălcări, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

ULTIMA ORĂ! Alertă cu bombă la un liceu din Capitală

În această dimineață, 18 martie, oamenii legii au fost informați telefonic despre faptul că Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu” din Capitală ar fi minat.

Potrivit șefului Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, în urma verificării clădirii de către specialiștii din cadrul serviciului „Bombteh”, careva obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate, transmite Știri.md

Astfel, pe caz a fost inițiat un proces penal, iar ofițerii de investigare întreprind toate măsurile pentru a identifica persoana vinovată. Alte circumstanțe se stabilesc. 

Reamintim că astăzi, 18 martie, oamenii legii au fost sesizați în jurul orei 08:45, prin intermediul Serviciului unic 112, precum că într-un liceu din sectorul Râșcani este amplasat un obiect explozibil. Apelul a fost efectuat de către un bărbat.

Drept urmare, la fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. Elevii și profesorii au fost evacuați, iar zona a fost încercuită.

Cursă globală unică! Pe 5 mai sunteți așteptați la Valea Morilor

Wings for Life World Run, o cursă globală unică pentru găsirea unui remediu pentru paralizia provocată de leziunile măduvei spinării, revine în Chișinău pe 5 mai 2024. Evenimentul va avea loc la Lacul Valea Morilor, începând cu ora 14:00 (ora locală).

O cursă cu adevărat globală: Ediția din 2023 a Wings for Life World Run a adunat un număr record de 206.728 de participanți din 192 de națiuni și 158 de țări. Catcher Car-ul virtual a eliminat treptat participanții, câștigătorul global fiind Jo Fukuda din Japonia, care a parcurs 69.01 km în proba App Run. Câștigătoarea globală la feminin a fost Katarzyna Szkoda din Polonia, cu o distanță de 55.07 km în proba Flagship Run.

Despre Fundația Wings for Life: Fundația Wings for Life a fost creată în 2004 cu scopul de a finanța cercetările de ultimă oră pentru a găsi un remediu pentru leziunile măduvei spinării.100% din donațiile și taxele de participare la Wings for Life World Run merg direct către proiectele de cercetare finanțate de fundație.Până în prezent, fundația a investit peste 300 de milioane de euro în proiecte de cercetare din 25 de țări.

De ce să te implici? Sprijiniți cercetările de ultimă oră pentru a găsi un remediu pentru paralizie.Alăturați-vă unei mișcări globale care inspiră speranță. Faceți o diferență reală în viețile celor afectați de paralizie.

Cum te poți implica:

Detalii suplimentare:

Hai să alergăm împreună pentru cei care nu pot!

O polițistă de frontieră, reținută pentru organizarea trecerii ilegale a frontierei a unui cetățean ucrainean
Articolul anterior
Rusia a eliberat-o pe Brittney Griner, vedeta baschetului american, la schimb cu „negustorul de moarte” Viktor Bout
Articolul următor