Covid-19. Experții bat alarma: Moldova e liderul Europei la numărul de infectări raportat la populație

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, trage un semnal de alarmă şi declară că, în următoarele săptămâni, numărul morţilor va creşte.

separator

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova afirmă:

„Evident că situaţia nu e simplă, dar situaţia este gestionată de către Guvern, este gestionată de către autorităţi. Situaţia nu este ieşită de sub control. Eu, în ultimul timp, aţi văzut că nu implic în ceea ce ţine de gestiunea acestei situaţii, pentru că este Guvernul. Eu m-am implicat la începutul lunii martie – aprilie mai insistent”.

Expertul Veaceslav Ioniţă îl contrazice pe Igor Dodon şi constată că Republica Moldova este liderul Europei după numărul de infectări, raportat la numărul populaţiei.

,,La noi situaţia se va agrava, iar cel mai grav, ca să înţeleagă telespectatorul, statistica morţii este una groaznică. Cei care luptă cu moartea, în mediu durează 18 zile, cam asta este media. De aceea, noi ceea ce avem acum, cei decedaţi, asta este situaţia din 18 zile în urmă. Deci acum decedează cei care au fost identificaţi 18 zile în urmă. Ceea ce se întâmplă, astăzi, adevărata tragedie a morţii urmează peste două săptămâni. Ca să fie clar despre ce vorbim noi, în această săptămână avem peste o mie de cazuri infectate. Asta înseamnă că 50 de persoane nu se vor mai întoarce acasă”.

Ioniţă prognozează că, în următoarele două săptămâni, Republica Moldova ar putea ajunge pe o nedorită poziţie de lider la numărul de decese în Europa.

„Statistica noilor cazuri este doar un clopoţel la statistica deceselor care doar urmează să vină. Asta este gravitatea. Şi dacă noi credem că asta este glumă, vă pot spune că nu e glumă, este o stare extrem de gravă. Cred că acum este cazul ca organele procuraturii să vadă cum a fost gestionată iresponsabil această criză care a omorât şi omoară economia şi mii de agenţi economici vor falimenta şi zeci de mii de familii au rămas fără bani”.

„Cred că pentru luna iunie probleme la salariu nu vor fi. Guvernul se poate îmăprumuta pe piaţa internă, vom pierde puţin din rezervele valutare, dar lunile august – septembrie sunt luni critice”.

sursa: www.tvrmoldova.md

Purtarea măștilor devine obligatorie și în spaţiile publice deschise
Articolul anterior
Transportul public din Chișinău și Bălți va circula doar câteva ore, dimineața și seara
Articolul următor
Alte articole interesante