image-773

În trei zile vom avea un preț mai mici la curent! Comisiei pentru Situații Excepționale a dispus revizuirea tarifelor pentru energia electrică

ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice, scrie sinteza.org.

Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița. Noile tarife, revizuite de ANRE, vor fi făcute publice în termen de 3 zile lucrătoare, cu aplicarea acestora începând cu 2 decembrie curent. 

O altă decizie a Comisiei ține de acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca 275,5 mii lei din fondul de intervenție a Guvernului structurilor teritoriale de asistență socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional şi de refugiați. Banii vor fi redirecționați către consiliile raionale din Anenii Noi, Călărași, Ștefan Vodă, Telenești și Soroca, în scopul acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în perioada iulie-octombrie anul curent. 

Totodată, au fost revizuite sumele alocate centrelor de plasament temporar pentru refugiați din Republica Moldova. 4352,5 mii lei vor fi alocați pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul întâi și doi, iar pentru cele create de instituțiile bugetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării va fi alocată suma de 9,9 mii lei. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va primi circa 2254,5 mii lei în scopul acoperirii costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, create de instituțiile bugetare din subordinea ministerului, întreprinderile de stat, societățile cu capital majoritar de stat și organizațiile necomerciale.

În legătură cu sistarea activităţii de bază a C.I.E. „Moldexpo” S.A, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va acoperi cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din cadrul Moldexpo, pentru perioada lunilor iunie – octombrie 2022. 

Membrii CSE au mai decis că, pe perioada stării de urgenţă, prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni, va fi permis importul produselor petroliere, prin intermediul mijloacelor de transport auto.

De asemenea, a fost prelungit, până la 31 decembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

Cu ce oficiali americani s-a întâlnit președintele Maia Sandu la Washington

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reușit să se întâlnească la Washington cu mai mulți oficiali americani. Primii cu care a avut îndrevederi și duscuții au fost Samantha Power, Nancy Pelosi și Kristalina Georgieva.

”Mi-am început vizita în Statele Unite cu o întrevedere cu Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA și o bună prietenă a țării noastre. Am mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine.Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura – în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă. Partenerii americani ne susțin în angajamentul nostru de a scăpa de corupție și de a reforma justiția, în consolidarea societății civile și a presei independente. Am mulțumit și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum.”

”Am fost onorată să mă întâlnesc astăzi, la Washington, cu Nanci Pelosi, Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Am avut o discuție deschisă despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize. Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față. Pe finalul întrevederii, i-am transmis Președintei Nanci Pelosi aprecierea mea pentru experiența sa de peste trei decenii în politică, pe care și le-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume.”, scrie președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În cadrul vizitei la Washington, Maia Sandu s-a întâlnit și cu Kristalina Georgieva, cu care a vorbit importanța cooperării cu FMI, pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu a subliniat că, în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar „scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie”.

„E nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie”, a remarcat Sandu.

La rândul ei, Kristalina Georgieva a spus că FMI rămâne deschis colaborării cu Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea actualei crize.

Președintele Maia Sandu și-a început luni, 5 decembrie, vizita oficială la Washington. 

Șefa statului a fost întâmpinată personal de administratoarea USAID la sediul administrației. 

Franța, pentru a opta oară în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Franței a învins reprezentativa similară a Poloniei, scor 3-1 (1-0), duminică, și s-a calificat în sferturile de finală a Cupei Mondiale din Qatar, scrie jurnal.md.

Este pentru a opta oară în istorie când ”Cocoșul Galic” a atins această fază a competiției, iar statistica este de partea sa.

Istoria arată că francezii se descurcă foarte bine atunci când ajung în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Au ajuns în această fază de șapte ori, iar de cinci ori s-au impus.

Există și excepția ediției din 1982, când Franța a ajuns direct în semifinale, după ce a trecut de cele două faze ale grupelor, așa cum era formatul respectiv.

Victoriile Franței din ”sferturi”, de la Cupa Mondială:

CM 1958: Franța – Irlanda de Nord 4-0. (Franța, locul 3)

CM 1986: Franța – Brazilia 1-1, 4-3 pen. (Franța, locul 3)

CM 1998: Franța – Italia 1-1, 4-3 pen. (Franța, campioană)

CM 2006: Franța – Brazilia 1-0. (Franța, vicecampioană)

CM 2018: Franța – Uruguay 2-0. (Franța, campioană)

Înfrângerile Franței din ”sferturile” Cupei Mondiale:

CM 1938: Franța – Italia 1-3. Italienii câștigau titlul

CM 2014: Franța – Germania 0-1. Nemții câștigau titlul.

Așadar, de fiecare dată când Franța își câștigă duelul din sferturile de finală ale Cupei Cupei Mondiale termină competiția pe podium.

În schimb, ambele formații care au reușit să o elimine pe Franța în ”sferturi”, Italia și Germania, au cucerit, apoi, trofeul Cupei Mondiale, în edițiile respective.