Creatură misterioasă din adâncuri văzută la suprafață: Un monstru uriaș descoperit în Japonia

Un studiu al oamenilor de știință din SUA și Canada din revista PLOS Biology a dezvăluit faptul că 91% dintre speciile din oceanele lumii sunt încă neștiute. Acum, un expert a reușit să filmeze un monstru marin în Marea Japoniei, un calamar uriaș care a ajuns aproape de suprafața apei, deși el trăiește la mare adâncime.

Calamarii giganți trăiesc de obicei în măruntaiele oceanului, ei fiind foarte rar observați la suprafață. Specia este una dintre cele mai misterioase creaturi care trăiesc în oceanele și mările lumii, potrivit Live Science.

Scafandrul Yosuke Tanaka, care conduce împreună cu soția sa Dive Resort T-Style în orașul Toyooka, Japonia, a avut ocazia să vadă și să filmeze un calamar gigantic de peste 2,5 metri.

”A fost prima dată în viață când am înotat cu un calmar uriaș (Architeuthis dux). M-am simțit puțin speriat pentru că era atât de mare”, a spus Tanaka.

Ei pot crește până la 12-14 metri lungime, o dimensiune și mai incredibilă având în vedere că animalele probabil trăiesc doar aproximativ cinci ani în sălbăticie, potrivit Smithsonian Institution.Ads

Natura lor evazivă înseamnă că se știe foarte puțin despre viața lor de zi cu zi sau despre obiceiurile de împerechere, deși investigațiile asupra intestinelor lor arată că mănâncă pește și alți calamari. De asemenea, se găsesc adesea în stomacul cașaloților, ceea ce indică faptul că nu sunt doar vânători, ci sunt și vânați.

„Este neobișnuit orice alt loc decât unde l-au văzut”, a spus Michael Vecchione, zoolog și expert în cefalopode la Muzeul Național Smithsonian de Istorie Naturală din Washington, D.C.

Zoologul japonez Tsunemi Kubodera, care a surprins primele fotografii și videoclipuri cu calamari giganți vii în habitatele lor native, a documentat un număr mare de calamari giganți între ianuarie și martie în apele de coastă ale Mării Japoniei.Ads

Potrivit cercetărilor lui Kubodera, calamarul călătorește prin strâmtoarea Tsushima, între Coreea de Sud și Japonia, ca parte a migrației lor tipice nord-sud. Cei care au greșit migrarea, totuși, rămân prinși de apa rece, în adâncurile în care înoată de obicei.

„Când se întâmplă asta, ei nu pot rămâne în apa cu adevărat adâncă în care stau de obicei”, a spus Vecchione. „Ei vin aproape de suprafață, iar apoi apa de suprafață se răcește. Când îi vezi aproape de suprafață, nu sunt sănătoși”.

sursa

Medvedev: Rusia își va spori semnificativ producția de armament în acest an

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”, transmite Agerpres.

Once A Hope Of Russian Liberals And The West, Medvedev Beats A Bellicose  Drum To Stay Safe, Relevant

„Forţele noastre armate primesc cu regularitate noi livrări de mai multe tipuri de rachete. Livrarea tuturor tipurilor de armament va creşte semnificativ în 2023”, a scris pe social media Dmitri Medvedev, care este în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi supervizează o comisie guvernamentală asupra producţiei de armament a complexului militar industrial rus.

Capitale occidentale şi unii analişti militari spun că armata rusă ar fi în criză de muniţii şi de alte materiale militare după ce de la începutul războiului pornit contra Ucrainei a lansat milioane de obuze şi mii de rachete. Oficialii ruşi afirmă însă că trupele Moscovei au în continuare suficiente resurse pentru a continua „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

În postarea însoţită de fotografii care-l arată într-o vizită la o fabrică de armament, Medvedev notează că noi livrări vor permite Rusiei „să provoace o înfrângere zdrobitoare neonaziştilor ucraineni care au fost alimentaţi cu arme” de statele occidentale.

Statele Unite pregătesc în acest timp un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Aceasta ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.

Dar sosirea noilor arme americane nu va fi imediată, iar pentru moment Rusia a preluat iniţiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din vara anului trecut. Moscova a anunţat în ultimele zile avansuri ale trupelor sale la nord şi sud de oraşul Bahmut, care este principala direcţie a acestei noi ofensive de iarnă.

Președinții României și Azerbaidjanului au semnat un contract pentru livrarea de gaze naturale

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat, joi, că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene, scrie Agerpres.

România va importa gaze din Azerbaidjan. Klaus Iohannis a discutat  detaliile acordului

„Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a afirmat preşedintele azer, după întrevederea cu preşedintele român, Klaus Iohannis, care a anunţat că vineri va fi semnat un nou contract între societăţile Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Preşedintele Azerbaidjanului a amintit că în urmă cu doi a fost pus în funcţiune ultimul segment din Coridorul Sudic de Gaze şi că anul trecut a fost semnat Parteneriatul strategic cu UE în ceea ce priveşte gazele naturale.

„Vom mări volumele de export, aceasta este prioritatea noastră”, a mai declarat preşedintele azer.

El a subliniat importanţa energiei verzi şi a reiterat că vineri va avea loc Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Ilham Aliyev a evidenţiat că porturile Baku şi Constanţa sunt importante.

„Să îmbunătăţim cooperarea între aceste două locaţii”, a spus el.

Preşedintele azer a punctat că dialogul politic între România şi Azerbaidjan este foarte dinamic.

„În ceea ce priveşte economia, comerţul avem rezultate, volumul s-a dublat, însă nu se află la volumul dorit de noi încă, pentru că cea mai mare parte din comerţul nostru o reprezintă petrolul şi atunci trebuie să diversificăm aceste volume, să facem următorii paşi. (…) În sfera economică avem iarăşi rezultate foarte bune şi putem să avem rezultate şi mai bune, în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relaţia româno-azeră, ci se află în momentul de faţă pe agenda globală”, a mai spus Ilham Aliyev.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev.

Vineri, preşedintele României va deschide, alături de omologul azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care va participa şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson. În aceeaşi zi, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

Expert: În 2022 salariul mediu în IT a depășit 2000 dolari lunar

Salariul mediu în IT în 2022 estimativ a ajuns la 2000 USD/lunar, cea ce este de 3,2 ori mai mult decât acum 10 ani, când salariul mediu în IT era de 622 USD/lunar.

Vrei sa fii mai performant la locul de munca? Iata cum te ajuta pisicile! -  Trend Jobs

Expertul economic Veaceslav Ioniță remarcă, într-o analiză pe blogul său, faptul că salariul în sectorul IT în ultimii 10 ani a crescut mult mai rapid decât în restul sectoarelor economiei.

Astfel în aceiași perioadă salariul mediu pe economie a înregistrat o creștere de 2,2 ori de la 292 USD/lună în 2013 până la 650 USD/lunar în 2022.

Drept consecință a crescut și diferențele de remunerare. Dacă acum 10 ani, cei din domeniul IT erau remunerați de 2,1 ori mai bine decât media națională, în prezent diferența a ajuns la 3,5 ori.

Mai multe detalii despre Sectorul IT și exporturile de servicii IT vedeți în Analiza Economică și video de mai jos.

Irina Rimes și iubitul ei, vacanță în una dintre cele mai scumpe și exclusiviste destinații de pe glob. Unde au aterizat cei doi îndrăgostiți
Articolul anterior
S-au îmbătat și au mers la mall cu tractorul și plugul
Articolul următor