Creștere semnificativă a serviciilor de roaming între România și Republica Moldova

Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între Republica Moldova și România. Conform unui raport, s-au înregistrat 6 milioane de zile de roaming activ, cu o creștere de 33% față de anul precedent, transmite IPN.

Raportul a fost elaborat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Consumul de internet în roaming a crescut masiv, cu 155% pentru utilizatorii din Republica Moldova și cu 97% pentru cei din România.

Traficul de telefonie în roaming bilateral a înregistrat creșteri de două cifre: cu 24% mai multe minute de apeluri efectuate sau primite de utilizatorii din România găzduiți în roaming în Republica Moldova. În cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiți în roaming în România, creșterea a fost de cel puțin trei ori mai mare: cu 76% la apeluri primite și 85% la apeluri efectuate.

Pentru serviciile consumate într-o zi de roaming în România utilizatorul din Republica Moldova a plătit în medie 0,18 euro, cu 22% mai puțin decât în 2022. La rândul său, pentru serviciile consumate într-o zi de roaming în Republica Moldova, utilizatorul din România a plătit în medie 1,22 euro, același preț ca în 2022.

Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat pe 11 februarie 2022.

Mai mulți elevi au vizitat Președinția în cadrul programului „Excursia europeană”

Mai multe grupuri de elevi au vizitat Președinția Republicii Moldova datorită programului „Excursia Europeană”. Entuziasmați, copiii au aflat detalii despre atribuțiile președintelui, precum și despre arhitectura și istoria clădirii prezidențiale, potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale.

Elevii au fost în sala primului Parlament, locul unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova. De asemenea, copiii au mers în biblioteca prezidențială, care găzduiește o colecție vastă de cărți și documente importante. Vizitatorii au avut ocazia să vadă și colecția de cadouri primite de președinții moldoveni din partea liderilor mondiali.

Programul „Excursia Europeană”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, se desfășoară până pe 18 august.

O femeie din Telenești, salvată după ce s-a înecat cu o bucată de carne

O femeie de 31 de ani dintr-o localitate din raionul Telenești a fost salvată de la sufocare după ce s-a înecat cu o bucată de carne în timpul mesei. Incidentul a avut loc pe  10 iulie, atunci când a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență. 

Apelanta fiind pe fir cu operatorul 112, i s-a făcut legătura telefonică cu dispecerul medical din cadrul Dispeceratului comun de urgență al IMSP CNAMUP, care a luat inițiativa și îndruma ruda de la celălalt capăt al firului ce măsuri și cum să le îndeplinească pentru a debloca căile respiratorii ale pacientei.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, între timp a fost alocată cea mai apropiată ambulanță disponibilă, care se afla în localitatea Sărătenii Vechi din Telenești.

Ambulanța a ajuns la fața locului în doar șapte minute. Echipa medicală a preluat pacienta și a continuat manevrele de dezobstrucție, reușind să-i salveze viața.

Femeia, în stare stabilă, a fost transportată la Spitalul Raional Telenești. 

Situație critică în secțiile de boli infecțioase. Tot mai mulți copii ajung la spital cu simptome de enteroviroză

Secția de boli infecțioase a spitalului din Comrat nu mai are locuri libere. 24 de paturi din 24 sunt ocupate de minori, care ajung la spital cu simptome de enteroviroză.

Baby Boy Holding Mothers Hand

Potrivit șefei secției pediatrie din cadrul spitalului din Comrat, Evghenia Bratunova, toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale, transmite Newtv.md.

„În fiecare zi avem copii internați, toate paturile sunt ocupate. Vorbim de minori cu vârstele de până la 16 ani. Toți pacienții manifestă aceleași simptome – febră, vomă, diaree și dureri abdominale. Este vorba despre virozele sezoniere, care se transmit pe cale orală și în cazul în care nu se respectă igiena personală. Cel mai des se îmbolnăvesc minorii, care intră în contact cu alți copii, merg la piscină, la teren de joacă”, a explicat Evghenia Bratunova.

Dezastru într-o parcare subterană după ce o șoferiță a încurcat pedalele. În mașină erau și cei doi copii ai săi
Articolul anterior
Procesul de evaluare a bunurilor imobile va fi mai transparent și eficient
Articolul următor