Creștere spectaculoasă a exporturilor Republicii Moldova în primele trei luni ale anului

Exporturile Republicii Moldova, în primele trei luni ale anului 2022, au cunoscut o creștere spectaculoasă. Importurile, s-au majorat și ele, însă nu ca volum, dar în ceea ce privește prețul. Comerțul extern al Republicii Moldova a fost influențat atât la capitolul exporturi, cât și la capitolul importuri, de contextul internațional legat de creșterea prețurilor, dar și de războiul din Ucraina. Despre aceasta a comunicat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 20 mai, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

post-img

Veaceslav Ioniță a declarat că, în primul  trimestru din acest an, exporturile moldovenești au ajuns la 898 de  milioane de dolari, față de 685 de milioane de dolari în primul  trimestru din 2021. Am mai fost o asemenea creștere în 2011, dar a fost  mai degrabă o recuperare după o criză puternică. Acum, după doi ani de  criză, în perioada ianuarie-martie a fost o creștere de 213 milioane de  dolari, sau +36,2%. În primele trei luni din 2020 exporturile au  totalizat 675 de milioane de dolari.

Economistul spune că sunt patru factorii care au  stat la baza creșterii exporturilor Republicii Moldova, doi sunt  evidenți și doi – probabili. Astfel, primul lucru care a dus la  creșterea exporturilor este majorarea prețurilor la produsele exportate.  În prezent, la nivel mondial, este înregistrată o inflație, care a dus  la o creștere accelerată a prețurilor. Respectiv, se plătește mai mult  pentru lucrurile importate, dar și se câștigă mai mult pentru cele  exportate, scrie viitorul.org.

Al doilea factor, susține economistul, este legat  de recordul fără precedent al producției agricole din 2021, care va  intra în istorie ca anul de aur al agriculturii moldovenești. Pentru  prima dată, de la obținerea independenței, producția agricolă în  întreprinderile agricole a depășit producția agricolă din cele  individuale. „Agricultura noastră începe să fie ceea ce trebuie să fie.  Sper că anul 2022 nu va fi unul prost pentru agricultură. Avem prețuri  foarte bune, avem volume foarte mari de produse agricole, iar producția  agricolă a fost cea care a constituit baza exporturilor noastre”, a spus  expertul.

Analistul economic afirmă că acești doi factori nu  explică în totalitate fenomenul creșterii fără precedent al  exporturilor Republicii Moldova. Astfel, consideră că sunt alți doi  factori, mai puțin evidenți, care merită să fie analizați. „În opinia  mea, în prezent, la creșterea exporturilor moldovenești contribuie și o  anumită producție din stânga Nistrului, care este exportată ca producție  din Republica Moldova. Stânga Nistrului avea niște căi tradiționale de a  exporta prin intermediul Ucrainei. Acum, din cauza războiului din  Ucraina, multe posibilități de a exporta au dispărut și la noi  exporturile au crescut în special în luna februarie și mai mult în luna  martie. Noi vedem o legătură directă dintre creșterea puternică a  exporturilor și începutul războiului din Ucraina”, a afirmat analistul  economic.

Alt factor, remarcă analistul economic, despre  care crede că va lua amploare, este legat de reexportul anumitor produse  din Ucraina. „Agenții noștri economici, cel mai probabil, procură  anumite bunuri din Ucraina, după – sunt reexportate, și în felul acesta  ele sunt reflectate ca exporturi ale noastre”, a remarcat analistul  economic.

Expertul a remarcat faptul că, în primul trimestru  al acestui an, volumul comerțului extern al Republicii Moldova în  valoare anuală a ajuns la 11,2 miliarde de dolari, în creștere cu 900 de  milioane de dolari față de primele trei luni ale anului 2021. Creștere  determinată de majorarea exporturilor cu 400 de milioane de dolari în  valoare anuală și de majorarea importurilor cu 500 de milioane de dolari  în valoare anuală. „În prezent avem un ritm de creștere al exporturilor  cu mult mai mare decât al importurilor, ceea ce ne face să credem că la  noi încet va începe să se îmbunătățească balanța comercială, care în  Republica Moldova este una pur și simplu catastrofal de proastă. Noi  exportăm de două ori mai puțin decât importăm. Un așa deficit al  balanței comerciale este greu să găsești într-o altă țară din Europa”, a  remarcat expertul.

Veaceslav Ioniță a realizat un top al țărilor unde  Republica Moldova a avut cea mai mare creștere a exporturi în primul  trimestru din 2022. Este vorba de România, unde exporturile au crescut  cu 101,9 milioane de dolari, ajungând la 285 de milioane de dolari;  Italia – unde exporturile au crescut cu 58,6 milioane de dolari, până la  100 de milioane de dolari; Turcia – care a importat produse  moldovenești cu 34,8 milioane de dolari mai mult decât anul trecut;  Bulgaria – de 29,7 milioane de dolari; Elveția – de 20,1 milioane de  dolari; Regatul Unit – de 9,3 milioane de dolari; Cipru – de 5,8  milioane de dolari; Grecia – de 4,6 milioane de dolari; SUA – de 4  milioane de dolari, iar Franța – de 1,2 milioane de dolari etc.

Economistul, analizând situația din 1997 și până  în prezent, a constatat că înainte de criza din Federația Rusă din 1998,  comerțul moldovenilor cu rușii era de 58%. Așa o dependență de o  singură țară Republica Moldova nu a avut nici până atunci, nici după.  România deținea la acea vreme o cotă de 6,7%. După criza din 1998, din  2006, din 2013 și acum în 2022 după criza războiului din Ucraina,  comerțul moldovenilor cu rușii a scăzut constant. Din 2006 și până în  2012 a avut o recuperare, dar nu de durată. Din 2014, când Republica  Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, Federația Rusă a impus  sancțiuni Chișinăului, este în scădere continuă comerțul dintre cele  două părți. În primele trei luni ale anului curent ponderea Federației  Ruse în exporturile Republicii Moldova a ajuns la 5,4%.

Potrivit analistului economic, acum la capitolul  piața de desfacere a mărfurilor moldovenești, Federația Rusă nu mai  contează pentru Republica Moldova, cu excepția a două produse de bază:  merele și strugurii. În schimb, România a crescut constant. După  intrarea României în UE, Republica Moldova a fost beneficiarul indirect  al acestui fapt. Companiile care au mers cu investiții în România s-au  extins și în Republica Moldova. În prezent, ponderea României în  exporturile Republicii Moldova este de 31,7%, sau o creștere de 4,7 ori  față de 1997 și de 3 ori mai mult decât următoarele țări din clasament,  Turcia și Italia, care deține câte 11% din cotă de export a Republicii  Moldova.

Vorbind despre bunurile care au contribuit la  creșterea exporturilor în primele trei luni ale anului 2022, expertul a  spus că este vorba de cereale și preparate pe bază de cereale, care au  crescut cu 125,3 milioane de dolari sau de 5,2 ori mai mult față de anul  trecut și au ajuns la 155 de milioane de dolari; de semințe și fructe  oleaginoase, o creștere  de 67,1 milioane de dolari, până la 124 de  milioane de dolari; și de grăsimi și uleiuri vegetale, creștere de 60,7  milioane de dolari până la 85 de milioane de dolari. „Putem afirma că  avem o situație fără precedent, când produsele agricole au asigurat 100%  din creșterea exporturilor moldovenești. Republica Moldova încă nu și-a  utilizat potențialul său agricol în tot ceea ce înseamnă creșterea  producției de export. Sper foarte mult că vom reuși să integrăm și  partea stângă a Nistrului în tot ceea ce înseamnă capacitatea de export a  Republicii Moldova”, a declarat expertul.

Veaceslav Ioniță a menționat că importurile în  Republica Moldova la fel au înregistrat o creștere puternică, de aproape  500 de milioane de dolari. Au crescut cu 250,8 milioane de dolari  importurile din Federația Rusă și cu 85,9 milioane de dolari cele din  România și este vorba de importul de gaz și produse industriale obținute  din gaz; de petrol și produse petroliere; și de îngrășăminte minerale  s-au chimice. „Importurile noastre în primele trei luni ale anului nu au  crescut în volume cât au crescut în prețuri. Inflația, care este acum  una fără precedent pentru ultimii 22 de ani, este din cauza sectorului  energetic. Resursele energetice importate de către Republica Moldova  s-au scumpit de patru ori. Și acestea sunt din Federația Rusă. Cea mai  mare parte a produselor petroliere noi le importăm din România. Din  cauza scumpirii lor, importul petrolului a crescut cu 100 de milioane de  dolari față de primele trei luni ale anului trecut”, a menționat  Veaceslav Ioniță.

Tabere de vară gratuite în centrele comunitare și cele de zi din Capitală!

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici a vizitat ieri centrele comunitare și cele de zi din Capitală. Cu această ocazie, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat, împreună cu pedagogii, o ședință de lucru în care a fost definitivat conceptul de organizare a taberelor de vară.

Astfel, în perioada estivală 2024, s-a decis organizarea taberelor în 24 de centre din subdiviziunile DGPDC, unde se vor putea bucura GRATUIT circa 600 de beneficiari. Taberele tematice vor avea, în acest an, genericul ”Drepturile copilului în acțiune”, Ediția II.

”Anul acesta ne propunem să organizăm un spectru larg de activități distractive, culturale, cu profil sportiv și artistic, workshop-uri între artiști și copii cu potențial artistic, masterclass-uri etc, dar și să familiarizăm mai mult copiii despre drepturile lor, să-și dezvolte mai multe abilități de comunicare, lucru în echipă, să își sporească încrederea în sine și să îi ajutăm în procesul de incluziune.”, susține Tatiana Oboroc, șefa DGPDC.

Astfel, 24 de Centre comunitare se vor transforma în adevărate ateliere de creație, cu diverse cercuri pe interese și activități care vor spori creativitatea, spiritul competitiv, originalitatea și ingeniozitatea copiilor în cadrul diverselor competiții artistice, va deschide noi perspective de cunoaștere și abordare a drepturilor copilului aflat în situație de risc. De asemenea, vor fi organizate excursii, la muzee și Galerii de Artă, oferind copiilor oportunității de cunoaștere a naturii, picturii, arhitecturii, sculpturii, istorie orașului.

Cele 24 de Centre vor avea o agendă specifică la fiecare 2 săptămâni, iar în caz de înregistrare a mai multor copii, aceste vor forma două sau trei grupuri după criteriul de vârstă (7-11 ani; 12-17 ani) și disponibilitatea spațiilor.

Perioada de realizare: 

Turul I: 10 – 21 iunie;

Turul II: 24 iunie – 05 iulie;

Turul III: 08 iunie – 19 iulie.

Alpinistul Oleg Chicu a escaladat vârful Island Peak din Munții Himalaya

Alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m, scrie moldova1.md.

Pe parcursul expediției sale, alpinistul în fiecare zi transmitea prin intermediul rețelelor de socializare fotografii și secvențe video.

A fost foarte fain, o experiență și o lume nouă, înălțimi noi. Nu poți reda în cuvinte ceea ce poți vedea cu ochii atunci când ajungi în Nepal”.

Totodată, Oleg Chicu a explicat că pentru o astfel de expediție trebuie să ai o bună pregătire fizică, mentală și de altitudine.

Această expediție nu este pentru începători în primul rând. Mai întâi, oricum, trebuie să urci anumite vârfuri, să faci ceva peste 4-5 mii ca să te aclimatizezi și să fii pregătit. Or, am întâlnit persoane care au fost evacuate cu elicopterul, inclusiv de la noi din echipă, care au crezut în propriile forțe, dar cu puterea naturii nu poți să te lupți și cu anumite situații în care apar la altitudine”.

Vârful Island Peak (o insulă într-o mare de gheață), numit în nepaleză Imja Tse, a fost escaladat pentru prima oară în 1953 de către Tenzing Norgay, Charles Evans, Alfred Gregory, Charles Wylie și încă 7 sherpa.

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

,,Casa Rusiei”, locul folosit de Moscova pentru a se promova la Forumul Economic Mondial, redenumită ,,Casa Rusă a Crimelor de Război”
Articolul anterior
Prima țară care introduce carantină obligatorie pentru pacienții infectați cu variola maimuței
Articolul următor