Creștinii ortodocși de rit vechi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Olga

Astăzi, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Olga, împărăteasa Rusiei. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, Luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, aceasta a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creștină.

separator

Trăgându-se dintr-o familie de neam ales din ținutul Pskov, din inițiativa căreia Varegii au venit în Rusia, prințesa Olga fusese înzestrată de la Dumnezeu cu o frumusețe rară și o inteligență strălucită.

Într-o zi, pe când traversa fluviul Pskov, ea întâlni pe tânarul prinț Igor care de îndată se îndrăgosti de ea. La putin timp dupa aceea, tutorele acestuia din urmă, prințul Oleg, veni să o ia pe prințesă și o duse la Kiev pentru a i-o da în căsătorie. În 945, marele prinț Igor a fost asasinat de Slavii din Volinia, iar regenta principatului Kiev a devenit Olga, până la majoratul fiului său Sviatoslav (945-960).

Guvernând cu înțelepciune și milă, știind în același timp să dovedească un caracter energic, prințesa a reușit să reunească puterea, până atunci împrăștiată, și a putut astfel să pună capăt invaziilor ucigătoare ale triburilor slave. Ea organiza comerțul și favoriza schimburile cu Bizanțul, în scopul de a procura poporului său germenii civilizației. Prin 955, a întreprins o călătorie la Constantinopol unde a fost primită cu fast de împăratul Constantin VII Porfirogenetul, care o plasa printre cele mai înalte doamne de la curte (957) și unde ea primi, se pare, Botezul de la Patriarhul Polieuct, sub numele de Elena.

La întoarcerea sa în Rusia, ea străbătu țara pentru a răspândi credința în Hristos și fonda orațul Pskov, în urma apariției unei triple raze de lumină ce cobora din cer. În lipsa fiului său Sviatoslav, care participa la misiunile militare, Sfânta Olga luă asupra ei educația celor trei fii ai acestuia : Iaropolk, Oleg și Vladimir, dar ea nu reuși să îi boteze din cauza refuzului tatălui lor, păgân convins.

Ea și-a dat sufletul în mâinile Domnului la 11 iulie 969. Moaștele sale, transferate la Kiev de Sfântul Vladimir, au fost ascunse cu ocazia frecventelor jafuri ale orașului și nu se mai știe unde se află.

În ciuda eforturilor prințesei de-o-seamă-cu-Apostolii, convertirea sa nu a avut consecințe imediate asupra poporului său; ea a pregătit totuși convertirea nepotului sau, Sfântul Vladimir (cf. 15 iulie) și reprezintă sămânța care a dat naștere vieții creștine în Rusia, „precum aurora precede ziua luminoasă”, informează noutăți-ortodoxe.ro.

A început procesul în care Donald Trump este acuzat că ar fi violat o jurnalistă în anii ’90

Donald Trump va fi judecat, marți, în procesul în care este acuzat că ar fi violat o jurnalistă, pe E. Jean Carroll, într-un vestiar al unui magazin, la mijlocul anilor 1990.

10 Things You Didn't Know About Donald Trump

Procesul a debutat, marți, cu selecția juriului, la tribunalul federal din Manhattan, unde fosta jurnalistă a revistei Elle îl acuză, de asemenea, pe Trump de defăimare, scrie Reuters.

Trump, în vârstă de 76 de ani, a negat că a violat-o pe Carroll, în vârstă de 79 de ani. Într-o postare pe platforma sa Truth Social, din octombrie 2022, Trump califică acuzația drept „escrocherie”, care urma să o ajute pe Caroll să-și promoveze cartea de memorii. El a mai spus că fosta jurnalistă nu este „genul lui”.

Trump nu este obligat să participe la proces, iar avocații săi au declarat că este posibil să nu se prezinte, invocând probabilitatea unor probleme de securitate și întârzieri în trafic.

Avocații lui Carroll au declarat că nu intenționează să îl cheme pe Trump ca martor. Dacă Trump ar depune mărturie, el s-ar confrunta, cel mai probabil, cu un interogatoriu agresiv.

Trump a atacat-o în mod repetat pe Carroll de când aceasta l-a acuzat pentru prima dată în mod public de viol, în 2019. El a susținut că ea este bolnavă mintal.

Judecătorul districtual american Lewis Kaplan, care supraveghează cazul, a decis să păstreze jurații anonimi, pentru a-i proteja de o potențială hărțuire din partea susținătorilor lui Trump.

Procesul ar putea dura între una și două săptămâni.

Trump, favorit al republicanilor pentru alegerile prezidențiale din 2024, se confruntă cu o serie de procese și anchete.

Printre acestea se numără acuzațiile penale ale procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, în legătură cu suma de bani pe care i-a oferit-o unei vedete porno, pentru a-i cumpăra tăcerea.

Trump a pledat nevinovat la aceste acuzații pe 4 aprilie la un tribunal din statul New York, la trei minute de mers pe jos de procesul de marți.

Fostul președinte se confruntă, de asemenea, cu acuzații civile de fraudă formulate de procurorul general al New York-ului, Letitia James, cu privire la compania care îi poartă numele.

Trump se confruntă, de asemenea, și cu anchete penale privind ingerința în cursa prezidențială din Georgia din 2020 și cu documente guvernamentale clasificate recuperate la reședința sa de la Mar-a-Lago, plus anchete privind rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.

În toate aceste cazuri, Trump a pledat nevinovat.

sursa

Un bărbat cu șase soții a dat 100.000 de dolari pe un pat de 6 metri, pentru a nu mai fi obligat să doarmă pe jos

Un bărbat și-a făcut un pat de 6 metri, astfel încât cele șase soții ale sale să nu-l mai pună să doarmă pe podea, scrie protv.ro, conform DailyStar.

barbat brazilia

Arthur O Urso a avut nouă soții la un moment dat și își împarte în mod constant părerile pe rețelele sociale datorită vieții sale neconvenționale.

Acum, în încercarea de a-și condimenta viața amoroasă, Arthur – care are 200.000 de urmăritori pe Instagram – a cheltuit 100.000 de dolari pentru construirea unui pat de 6 metri.

A fost nevoie de 15 luni pentru a asambla patul, folosind o echipă de 12 oameni și 950 de șuruburi pentru a pune totul la loc.
„Ideea pentru pat a venit din cauza spațiului”, a declarat Arthur, din Sao Paulo, Brazilia, pentru NudePR.com.

„De multe ori a trebuit să stau pe canapea și chiar să dorm pe podea pentru a face loc soțiilor mele. De-a lungul relațiilor mele am impovizat tot felul proiecte pentru a-mi face viața mai ușoară mie și soțiilor mele”, a declarat bărbatul.

Situația unică a lui Arthur a apărut atunci când el și soția lui Liana au decis să fie deschiși și la alte relații în 2021.

Și-au oficializat relația cu celelalte femei la o biserică catolică, deși nu este obligatorie din punct de vedere legal, deoarece poligamia nu este ilegală în țară.

Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Eveniment important la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală! Joi, 27 aprilie, începând cu ora 10:00, în incinta muzeului (blocul expozițional, Sala Casa Mare) se va desfășura Forumul Patrimoniului Cultural Imaterial, ediția a IV-a.

Vor participa primari, specialiști în cultură, meșteri populari, reprezentanți ai comunităților locale, cercetători etc. La eveniment, mai mulți meșteri populari vor primi certificatele de Purtător de Tezaur Uman Viu. Va fi analizată situația elementelor înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității: „Colindatul de ceată bărbătească”; „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”; „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”; „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”. De asemenea, participanții vor discuta propuneri de noi elemente pentru înscriere în Lista reprezentativă, precum și alte subiecte actuale.

Vă așteptăm cu drag!
Adresa Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală: Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82.

Atenționare! O nouă alertă de călătorie în Grecia
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu a dezvăluit secretele părului său catifelat. Află ce combinații de uleiuri naturale folosește bloggerița
Articolul următor